Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Warzywa

    Soja – najważniejsze informacje

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski26 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    soja

    Nasiona soi stanowią kluczowy składnik wielu dań kuchni azjatyckiej. Dlaczego warto ją spożywać? Jakie wartości odżywcze ma soja? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Soja – podstawowe informacje
    2 Soja – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Soja – jak ją przygotować do spożycia?
    4 Soja – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi soja?
    6 Kiedy sadzić soję?

    Soja jest powszechnie używana w daniach wegańskich i wegetariańskich. Stosuje się ją w wielu produktach spożywczych takich jak mleko sojowe i tofu. Stosuje się ją także jako paszę dla zwierząt, a olej z niej ma wiele zastosowań przemysłowych. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o właściwościach i odmianach soi!

    Soja – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, zasobna w składniki pokarmowe
    ODCZYN GLEBY:   od lekko kwaśnego do obojętnego
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  ciepłe, słoneczne, osłonięte przed wiatrem
    KWITNIENIE:    IV, V

    Soja – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL: 337
    BIAŁKO: 34,3
    WĘGLOWODANY: 17
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 1
    POTAS: 0,081

    Soja to wszechstronny produkt spożywczy, który może być wykorzystywany w wielu różnych potrawach. Zawiera szereg wartości odżywczych. Soja jest dobrym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów. Ma również niską zawartość tłuszczów nasyconych.

    Wykazano, że soja obniża poziom cholesterolu, a w szczególności złego cholesterolu LDL. Efekt ten może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Soja jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy zwanych polifenolami. Substancje te pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych takich jak nowotwory.

    Soja – jak ją przygotować do spożycia?

    Soja jest popularnym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej, a także może być stosowana jako substytut mięsa. Jest bogata w białko i ma niską zawartość tłuszczu, co sprawia, że jest zdrowym dodatkiem do każdej diety. Zanim jednak będzie można cieszyć się soją, należy ją odpowiednio przygotować. 

    Zobacz też:
    Chrzan – co warto wiedzieć o tym warzywie?

    Pierwszym krokiem jest namoczenie jej w wodzie przez kilka godzin. Pomoże to zmiękczyć soję i ułatwi jej gotowanie. Po namoczeniu można ją gotować w wodzie lub na parze, aż będzie miękka. Przy odrobinie wysiłku można cieszyć się zdrowym i pysznym smakiem soi!

    Soja – najpopularniejsze odmiany

    Soja to uniwersalna roślina uprawna, którą można wykorzystywać do produkcji żywności, paszy dla zwierząt, a nawet paliwa biodiesel. Istnieje wiele różnych odmian soi, z których każda ma swój niepowtarzalny smak i konsystencję. Trzy najpopularniejsze odmiany to soja żółta, soja czarna i soja brązowa. 

    Żółta odmiana soi jest najbardziej rozpowszechniona w Azji Wschodniej i często wykorzystywana w kuchni chińskiej i japońskiej. Czarna soja jest mniej słodka niż odmiana żółta i ma bardziej wyrazisty smak. Jest powszechnie używana w daniach kuchni koreańskiej. Brązowa soja jest najmniej słodka ze wszystkich odmian i ma orzechowy smak. Jest często używana w kuchni indyjskiej. Bez względu na preferencje smakowe, z pewnością znajdziesz rodzaj soi, który przypadnie ci do gustu!

    Skąd pochodzi soja?

    Soja to rodzaj rośliny strączkowej pochodzącej z Azji Wschodniej. Od stuleci jest podstawową rośliną uprawną w Chinach, a obecnie jedną z najczęściej uprawianych roślin na świecie. Stany Zjednoczone są wiodącym producentem soi, a ponad 90% jej upraw znajduje się w zaledwie sześciu stanach (Iowa, Illinois, Nebraska i Indiana są największymi producentami soi). Kolejne państwa, w których uprawa soi jest bardzo popularna, to Brazylia i Argentyna. Ponad 60% światowego handlu soją odbywa się między Stanami Zjednoczonymi a Chinami.

    Kiedy sadzić soję?

    Soję można sadzić zarówno wiosną, jak i jesienią. W większości przypadków nasiona najlepiej jest sadzić wiosną, ponieważ wtedy rośliny mają szansę zakwitnąć i wydać owoce przed nadejściem gorącego lata. Jednak w niektórych rejonach soję można z powodzeniem sadzić jesienią. Wynika to z faktu, że nasiona są odporne na niskie temperatury i nie szkodzą im przymrozki. W związku z tym ogrodnicy w chłodniejszym klimacie mogą rozważyć zasadzenie soi jesienią.

    Zobacz też:
    Pietruszka – właściwości zdrowotne i zastosowanie

    Soja to jedna z najważniejszych roślin na świecie. W Polsce uprawa jej dopiero zyskuje na popularności. Z drugiej strony Polacy chętnie kupują soję i produkty zawierające ją w swoim składzie!

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.