Zbiór marchwi – kiedy powinien się odbyć? Na to pytanie odpowiedzi szuka wielu rolników. Jeśli jesteś jednym z nich, dobrze się składa – specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy odpowiedź. Przeczytaj już teraz i rozwiej swoje wątpliwości raz na zawsze!
Marchew to popularne warzywo wyrastające z gleby w wielu miejscach na świecie. Zalicza się ona do tzw. warzyw korzeniowych. Jej korzeń najczęściej jest żółtawy lub czerwono pomarańczowy. Jej zbiory są niezwykle ważne. Warto więc wiedzieć, jak powinien wyglądać zbiór marchwi i kiedy się za niego zabrać.
Sposób i czas zbioru – w jaki sposób powinieneś zbierać marchew i ile masz na to czasu?
Zbiór marchwi nie jest łatwy – wymaga włożenia dużego wysiłku i czasu. Nim jednak dowiesz się, kiedy należy się za niego brać, powinieneś wiedzieć, w jaki sposób powinno się ją wydobywać. Sposób jest tylko jeden – ręczne wykopywanie plonów przy pomocy łopaty. Nim za nią chwycisz, pamiętaj, aby uprzednio lekko zgrabić ziemię z wierzchołków.
Prawidłowy zbiór marchwi trwa około półtora miesiąca – tyle czasu masz na zebranie swoich plonów. Jeśli zdecydujesz się wykopać warzywa w późniejszym terminie, ich trwałość może się znacznie pogorszyć. W konsekwencji nie będą mogły być wystarczająco długo przechowywane. Zbyt długie trzymanie marchwi w ziemi powoduje wyrastanie bocznych korzeni oraz liści. Marchew zaczyna szybciej wrastać w nać i korzenie.
Wiesz już, w jaki sposób należy zbierać marchewki, ile masz na to czasu i czym grozi spóźnienie – pora dowiedzieć się, kiedy rozpoczyna się sezon na zbiory.
Zbiór marchwi – kiedy należy zebrać marchewkę?
Moment zbioru zależy od odmiany marchwi. Sezon na to warzywo rozpoczyna się końcem lata, w sierpniu i kończy się dopiero po trzech miesiącach – w październiku. Niektóre rodzaje warzyw, szczególnie młodych, gotowe są do wydobycia już po 50-60 dniach od daty zasiania. Inne z kolei mogą zostać wykopane dopiero w drugiej połowie września.
Jeśli zamierzasz utworzyć plantację marchwi, powinieneś dokładnie przeanalizować wszystkie odmiany – zapoznać się z różnicami między nimi. Dopiero wówczas możesz wybrać tę, która najbardziej ci odpowiada.
Przygotowanie do przechowywania – najważniejsze zasady
Przechowywanie to kolejny etap po zbiorze marchwi. Znasz już odpowiedź na pytanie, kiedy i w jaki sposób zbierać. Teraz skup się na przechowywaniu. Jakie są jego najważniejsze zasady?
Jednym z ważniejszych aspektów w trakcie przechowywania marchwi jest temperatura. Warzywo to dobrze znosi przymrozek i niższe temperatury nie są mu straszne, ale ma ono dolną granicę – od- 3°C do -4°C. Sporadyczne i krótkotrwałe spadki mogą sięgnąć nawet -8°C. Niższe temperatury doprowadzą do śmierci i gnicia rośliny, która w konsekwencji nie będzie się nadawała do spożycia czy obróbki.
Gdzie więc przechowywać te warzywa korzenne, aby były chronione przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi i znajdowały się w odpowiedniej temperaturze?
Przechowywanie marchewki – gdzie ją trzymać?
Jeśli będziesz trzymał marchewki w nieodpowiednim miejscu, to zepsują się podczas przechowywania. Ważne jest więc, aby wiedzieć, gdzie najlepiej je składować.
Możliwości jest kilka. Jeśli uprawiasz rośliny okopowe w mniejszych ilościach, możesz przechowywać je w lodówce. Wilgotność jest tam jednak zbyt mała, więc w normalnych warunkach mogą uschnąć. Aby tego uniknąć, warto wyposażyć ją w specjalne szuflady, w których marchewki będą miały odpowiedni poziom wilgotności.
Druga możliwość, w przypadku znacznie większych upraw, których nie sposób zmieścić w żadnej lodówce, to przechowywanie w skrzyniach. Muszą być to miejsca chłodne, o dużej wilgotności powietrza. Dobrze sprawdzi się piwnica, altanka czy garaż bez ogrzewania.
Zebraną marchew trzymaj z dala od owoców. Wydziela ona związki chemiczne, które powodują, że owoce się psują.