Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Uprawa

    Rośliny okopowe – ziemniak, buraki, marchew i inne. Pielęgnacja, uprawa, ochrona

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski7 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    okopowe

    Rośliny okopowe, zwane też warzywami okopowymi, są licznie uprawiane w Polsce. Wszystko dlatego, że często lądują na polskich stołach. Oczywiście najbardziej znane są ziemniak i marchew, ale to niejedyne gatunki, które warto znać.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Warzywa okopowe – definicja
    2 Rośliny okopowe – klasyfikacja
    3 Charakterystyka roślin okopowych. Jak je uprawiać?
    4 Rośliny okopowe w gospodarce

    Rośliny okopowe stanowią źródło pożywienia tak dla ludzi, jak również dla zwierząt gospodarskich i dzikich. Choć mogłoby się zdawać, że pod kątem plonów wszystkie gatunki są takie same, nie jest to do końca prawda. Poznaj ich klasyfikację i ogólną charakterystykę.

    Warzywa okopowe – definicja

    warzywa okopowe definicja

    Pod pojęciem roślin okopowych kryją się wszystkie te rośliny uprawne, które węglowodany, czyli dwucukry i cukry proste, mają skumulowane w bulwie albo korzeniu. Te węglowodany są dla roślin substancjami zapasowymi. To właśnie z ich powodu wszystkie warzywa okopowe są tak świetnym źródłem pożywienia dla organizmów żywych.

    Rośliny okopowe – klasyfikacja

    rośliny okopowe klasyfikacja

    Wszystkie warzywa okopowe dzielą się według plonu, który oferują, na:

    • bulwiaste – w tej kategorii znajdują się topinambur i ziemniak;
    • korzeniowe – to szersza kategoria, w której znajdziesz na przykład rzepę, pietruszkę zwyczajną, marchew zwyczajną, brukiew, cykorię i buraka uprawnego.

    Dodatkowy podział, między innymi na rodzaje ze względu na przeznaczenie albo odmiany, dokonuje się wewnątrz poszczególnych gatunków. Przykładowo buraki dzielą się na aż cztery kategorie:

    • boćwinę – w jej przypadku jadalne są liście;
    • buraki cukrowe – służące do pozyskiwania cukru;
    • buraki pastewne – służące do produkcji paszy;
    • buraki ćwikłowe – służące jako pożywienie dla ludzi, o intensywnie czerwonej barwie.

    W obrębie tych rozmaitych klasyfikacji warzywa okopowe mogą mieć zróżnicowane wymagania związane z uprawą.

    Charakterystyka roślin okopowych. Jak je uprawiać?

    charakterystyka roślin okopowych jak je uprawiać

    Jak można się domyślać, konkretne gatunki roślin okopowych mają swoje wymagania. Przed rozpoczęciem uprawy musisz się z nimi zapoznać, podobnie jak z odmianami, które oferuje producent. Wszystkie rośliny z tej grupy mają jednak wspólne cechy:

    • zaczynają wytwarzać tak zwane spichrzowe korzenie w okresie maksymalnie do 60 dni od rozpoczęcia wegetacji;
    • ich częścią uprawną, która plonuje, są elementy podziemne, czyli bulwa lub korzeń;
    • mają wysokie wymagania, jeśli chodzi o nawożenie;
    • jednocześnie wymagają dość rzadkiej obsady, dzięki czemu można je w wygodny sposób pielęgnować mechanicznie;
    • są znane z niskiej jakości przechowywania, zwłaszcza mniej odporne odmiany;
    • ich uprawa wiąże się z dużymi stratami w razie niekorzystnych czynników; mogą one wynosić nawet do 70%, co stawia pod znakiem zapytania opłacalność przedsięwzięcia;
    • są dość wrażliwe na działanie chorób oraz szkodników.
    Zobacz też:
    Susza 2025 – jak wygląda w Polsce? Czy rolnicy mają się czego obawiać? Jakie rośliny są na nią najbardziej narażone?

    Rośliny okopowe w gospodarce

    Pomimo tych wad nie da się ukryć, że warzywa okopowe stanowią w Polsce jedno z głównych źródeł pożywienia. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i zwierząt hodowlanych, np. koni, i dzikich, np. dzików. Rośliny okopowe są cenione jako dobre źródło substancji odżywczych, jednocześnie dostatecznie tanie i dostępne praktycznie dla każdego. Coraz większe znaczenie mają warzywa uzyskiwane w uprawie ekologicznej. Wiele osób woli kupować do swojej kuchni warzywa z pól ekologicznych, dlatego takie uprawy stają się bardziej opłacalne.

    Warzywa okopowe to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Są cenione z uwagi na smak, a także wartości odżywcze. Zawsze warto jednak wykalkulować, czy ich uprawa faktycznie się opłaca.

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Uprawa szałwii lekarskiej (Salvia officinalis) w ogrodzie. Właściwości lecznicze i uprawa rośliny w doniczce

    Ile rośnie choinka? Wskazówki do założenia plantacji

    Wapnowanie gleby wiosną. Dlaczego warto odkwaszać glebę i jak należy to zrobić?

    Dokarmianie dolistne zbóż wiosną. Jak przeprowadzić?

    Poplon na wiosnę. Co można wysiewać jako wczesny nawóz zielony?

    Dopłaty bezpośrednie 2025 – terminy składania wniosków przez rolników oraz zasady ich przyjmowania

    Susza 2025 – jak wygląda w Polsce? Czy rolnicy mają się czego obawiać? Jakie rośliny są na nią najbardziej narażone?

    Jakie dopłaty dla rolników możesz uzyskać w 2025 roku?

    Zwrot za materiał siewny 2025 – ile wynosi? Jakie są szanse na wzrost stawki zwrotu?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.