Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Warzywa

    Rzodkiew zwyczajna: prosta w uprawie, niezastąpiona w surówkach i do kanapek. Czy rzodkiewkę w ogóle trzeba nawozić?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski2 sierpnia, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    rzodkiew

    Istnieje wiele gatunków uprawnych rzodkwi: biała, czarna oraz chyba wszystkim znana rzodkiew zwyczajna. Jedną z odmian tej ostatniej jest popularna rzodkiewka. Przeczytaj koniecznie nasz artykuł i dowiedz się, dlaczego powinieneś wysiać ją w swoim warzywniku!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Rzodkiew zwyczajna – podstawowe informacje
    2 Rzodkiew – wartości odżywcze
    3 Rzodkiew w kuchni polskiej
    4 Rzodkiew na świecie
    5 Kiedy siać rzodkiew?
    6 Jaka gleba pod rzodkiew?
    7 Czy rzodkiew trzeba nawozić?

    Rzodkiew zwyczajna pierwotnie występowała na terenach wokół Morza Śródziemnego. W starożytności stanowiła częsty posiłek, podawano ją na dworze faraonów. Przyczyną niepowodzeń w uprawie najczęściej jest nieodpowiednia gleba. Jaką ziemię lubi rzodkiew? Odpowiadamy!

    Rzodkiew zwyczajna – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY żyzna, próchnicza, średnio lekka
    ODCZYN GLEBY obojętny (6,5–7,0 pH)
    WILGOTNOŚĆ umiarkowana
    STANOWISKO słoneczne
    KWITNIENIE od maja do czerwca

    Rzodkiew – wartości odżywcze

    W 100g rzodkiewki znajdziesz:

    KCAL 15 
    BIAŁKO 0,7 g
    WĘGLOWODANY 3,4 g
    BŁONNIK 1,6 g
    CHOLESTEROL 0 mg
    SÓD 39 mg
    POTAS 233 mg

    Jeśli dbasz o kondycję, powinieneś na stałe wprowadzić rzodkiew do swojego codziennego menu. Jest bardzo niskokaloryczna i bogata w witaminy C i B6, zawiera cenny błonnik i podkręca metabolizm, co sprzyja odchudzaniu. Ma niski indeks glikemiczny. Działa przeciwzapalne. Znajdziesz w niej również polifenole, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i spowalniają starzenie się skóry. Poleca się ją jeść w ramach profilaktyki nowotworowej.

    Rzodkiew w kuchni polskiej

    Najpopularniejsza w polskiej kuchni rzodkiew, czyli rzodkiewka, jest doskonała do:

    • kanapek;
    • surówek;
    • sałatek.

    Najlepiej smakuje na surowo i tak jest jedzona zazwyczaj. Rzodkiew można jednak również marynować, kisić czy piec. Pieczona, solona rzodkiewka może być bardzo zdrową przekąską. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jadalne są nie tylko jej korzenie, ale również młode liście. Mają wyrazisty, ostry smak, świetnie podkręcą smak twojej sałatki.

    Zobacz też:
    Ziemniak – co warto wiedzieć o tym warzywie?

    Rzodkiew na świecie

    Różne rodzaje rzodkwi są bardzo popularne w kuchniach azjatyckich, np. chińskiej, koreańskiej czy japońskiej. Marynowana biała rzodkiew, nazywana oshinko, to częsty składnik słynnego sushi. W kuchni chińskiej przyrządza się z białej rzodkwi różne wyraziste surówki. Czarna rzodkiew, podobnie jak rzodkiewka, jest wyrazistym dodatkiem do surówek. Jest także rośliną leczniczą, pomocną przy problemach żołądkowych i chorobach układu moczowego.

    Kiedy siać rzodkiew?

    Rzodkiew zwyczajna (rzodkiewka) to najczęściej roślina jednoroczna. Pozwala na zbiór już po 3–4 tygodniach od wysiania. W jej uprawie trzeba przestrzegać terminu wysiewu. Gdy dni są długie, swoją energię wkłada w kwiatostany, zamiast zawiązywać korzenie. Najlepiej sadzić ją wczesną wiosną lub późnym latem, tym bardziej, że dobrze znosi lekkie przymrozki. Nie wysiewaj jej zbyt głęboko, żeby uniknąć zniekształcenia korzeni. Głębokość ok. 1 cm jest odpowiednia. Aby dobrze zawiązała korzenie, stanowisko musi być słoneczne, ale niezbyt ciepłe. Rzodkiewka lubi chłód.

    Jaka gleba pod rzodkiew?

    Rzodkiew jest rośliną odporną na szkodniki i choroby. Jeśli pojawiają się z nią problemy, są to parch rzodkiewki, czernienie korzeni oraz pchełka ziemna. Najczęściej ich powodem jest nieodpowiednia ziemia. Aby zbiory były udane, ziemia pod uprawę rzodkiewki:

    • powinna mieć odczyn obojętny lub lekko kwaśny, ponieważ w zbyt kwaśnej glebie często więdnie, mimo odpowiedniego nawodnienia;
    • powinna być żyzna;
    • nie powinna być świeżo wapnowana, ponieważ sprzyja to chorobom u rzodkiewki.

    Czy rzodkiew trzeba nawozić?

    Choć rzodkiew lubi glebę bogatą w składniki odżywcze, nie powinna być nawożona. Ma bardzo krótki okres wegetacji i szybko magazynuje szkodliwe substancje w korzeniach. Zdecydowanie lepiej jest odpowiednio przygotować ziemię przed wysiewem. Rzodkiewka lubi ziemię z dużą ilością kompostu, warto więc zasilić glebę przed jej wysianiem. Dobrze sprawdzi się także grunt w drugim roku po nawożeniu obornikiem. Rzodkiew możemy siać w towarzystwie takich warzyw, jak marchewka lub pietruszka, również w jednym rzędzie.

    Zobacz też:
    Czosnek – zdrowe i bardzo cenione warzywo

    Wiele osób nie wyobraża sobie zdrowej sałatki lub śniadania bez rzodkwi. Nic dziwnego, jest to bardzo zdrowe i smaczne warzywo. Warto je uprawiać samodzielnie, tym bardziej, że wystarczy przestrzegać jedynie kilku prostych zasad, aby móc cieszyć się pysznymi rzodkiewkami we własnej kuchni.

    Archiwum: sierpień 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.