Miąższ dyni to bogate źródło białka i błonnika. Skrywa w sobie również niezliczoną ilość witamin i minerałów. Co jeszcze zawiera dynia? Dlaczego warto ją włączyć do diety? Wyjaśniamy w naszym artykule!
Co roku miliony osób biorą udział w zabawach związanych z dynią takich jak rzeźbienie lampionów i pieczenie ciast. Jednak dynia to nie tylko ozdoba, ale również zdrowy i smaczny składnik wielu potraw i deserów. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o jej właściwościach i odmianach!
Dynia – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | przepuszczalna, torfowa, żyzna, próchnicza |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | od czerwca do września |
Dynia – jakie ma wartości odżywcze?
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 26 |
BIAŁKO: | 1 |
WĘGLOWODANY: | 6,5 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,001 |
POTAS: | 0,340 |
Choć często uważa się ją jedynie za ozdobę na Halloween, dynie są w rzeczywistości odżywczymi magazynami energii, pełnymi witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Są doskonałym źródłem witaminy A, która jest ważna dla wzroku i układu odpornościowego, a także zawierają znaczne ilości witaminy C, potasu i błonnika. Oprócz tego, że dynie są zdrowe, mają też zaskakująco wszechstronne zastosowanie. Można je stosować w daniach słodkich i pikantnych, a ich gruby miąższ idealnie nadaje się do przecierania lub pieczenia.
Dynia – składnik wielu dań i deserów
Jedną z najlepszych cech dyni jest jej uniwersalność – można ją stosować w daniach słodkich i pikantnych, piec, przecierać, a nawet przyrządzać z niej zupę. Jeśli chodzi o przygotowywanie dyni, pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniej odmiany. Do gotowania warto używać dyni mniejszych rozmiarów, ponieważ są one bardziej aromatyczne. Gdy już masz dynię, następnym krokiem jest przecięcie jej na pół i wyłuskanie pestek. Następnie połówki można upiec w piekarniku lub rozdrobnić w blenderze – obie metody są skuteczne.
Po upieczeniu lub przetarciu dyni można ją dodać do wielu przepisów. Spróbuj dodać ją do owsianki lub naleśników, aby nadać im jesiennego charakteru, albo użyj jej jako bazy do obfitej zupy. Bez względu na to, jak ją przygotujesz, dynia z pewnością doda pysznego smaku do twojego posiłku.
Dynia – najpopularniejsze odmiany
Jeśli chodzi o dynie, istnieje pozornie nieskończona liczba odmian do wyboru. Niektóre dynie są jednak bardziej popularne niż inne. Jedną z najpopularniejszych odmian jest dynia Jack O’Lantern. Dynie te są duże, okrągłe i mają gładką, jaskrawopomarańczową skórkę. Ich miąższ jest gęsty i ma konsystencję kremu, dzięki czemu idealnie nadaje się na placki i inne desery. Inną popularną odmianą jest dynia Kopciuszek. Dynie te mają owalny kształt i głęboko żebrowaną skórkę. Mają słodki, orzechowy smak, który sprawia, że doskonale nadają się do zup i pieczenia chleba.
Skąd pochodzi dynia?
Choć dynie najczęściej spotyka się w Ameryce Północnej, tak naprawdę pochodzą z Ameryki Środkowej. Archeolodzy znaleźli dowody na uprawę dyni sięgające 7500 r. p.n.e. Stamtąd dynie rozprzestrzeniły się na inne części świata, w tym Azję i Europę. Jednak to wcześni europejscy osadnicy w Ameryce Północnej przyczynili się do popularyzacji tego owocu. Obecnie dynie uprawia się na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy.
Kiedy sadzić dynię?
Jesień to idealna pora na sadzenie dyń. Chłodna pogoda pozwala dyniom dojrzewać wolniej, dzięki czemu mają słodszy i bogatszy smak. Zazwyczaj najlepszym miesiącem na sadzenie dyń jest październik, ponieważ daje on roślinom wystarczająco dużo czasu na wzrost przed pierwszymi przymrozkami. Nasiona dyni można jednak sadzić także we wrześniu, o ile pogoda jest jeszcze ciepła. Wybierając odmianę dyni do zasadzenia, należy pamiętać o tym, by wybrać odmianę dobrze dostosowaną do lokalnego klimatu. Przy odrobinie planowania można cieszyć się świeżymi, domowymi dyniami przez całą jesień.
Złoty i aromatyczny miąższ dyni to prawdziwa skarbnica zdrowia. Niezależnie od tego, czy dynia jest używana do pikantnych dań, czy do słodkich przysmaków, pozostaje jednym z najbardziej uniwersalnych, a jednocześnie niedocenianych składników. Niezależnie od tego, czy przyrządzasz ciasto dyniowe, czy zupę, możesz mieć pewność, że otrzymujesz pożywny posiłek!
Powiązane artykuły:
- Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć
- Dynia Hokkaido Uchiki Kuri – uprawa dyni, wymagania, pielęgnacja roślin z rodziny dyniowatych
- Jak powinna wyglądać uprawa dyni w ogrodzie? Podajemy sprawdzone sposoby i porady
- Choroby dyni – co warto wiedzieć na ten temat? Jak wygląda uprawa dyni? Najpopularniejsze choroby roślin dyniowatych
- Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni