Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Warzywa»Szczypiorek – dlaczego warto go spożywać?
    Warzywa

    Szczypiorek – dlaczego warto go spożywać?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski27 lipca, 2022Brak komentarzy4 minut czytania
    szczypiorek

    Ze względu na obecność witamin i minerałów szczypiorek pomaga na wiele dolegliwości i schorzeń. Przyspiesza gojenie się ran, poprawia trawienie i usprawnia pracę wątroby. W jaki sposób można go wykorzystać w kuchni? Odpowiedź poniżej!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Szczypiorek – podstawowe informacje
    2 Szczypiorek – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Szczypiorek – dlaczego zawsze warto go mieć w kuchni?
    4 Szczypiorek – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi szczypiorek?
    6 Kiedy sadzić szczypiorek?

    Szczypiorek w kuchni jest używany jako przyprawa, dodatek do sałatek i kanapek. Jest również stosowany do dekoracji dań. Jego charakterystyczny smak dodaje wyrazistości potrawom. Do tego jest niskokaloryczny. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o jego właściwościach i odmianach!

    Szczypiorek – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: żyzna, próchnicza, przepuszczalna, 

    torfowa, bogata w wapń

    ODCZYN GLEBY:  lekko zasadowy
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:   V, VI, VII, VIII

    Szczypiorek – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:30
    BIAŁKO:3,3
    WĘGLOWODANY:4,4
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,003
    POTAS:0,296

    Szczypiorek (Allium schoenoprasum) to zioło należące do rodziny cebulowatych. Ma długą, cienką, zieloną łodygę i mały, fioletowy kwiat. Szczypiorek jest doskonałym źródłem witaminy A i C, a także kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Zawiera również związek o nazwie allicyna, który ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego włączenie go do diety może przyczynić się do utrzymania zdrowego układu odpornościowego.

    Szczypiorek – dlaczego zawsze warto go mieć w kuchni?

    Szczypiorek jest popularny w wielu kuchniach, m.in. francuskiej, chińskiej i rosyjskiej. Swój intensywny smak zawdzięcza wielu zawartym w nim związkom siarki. Szczypiorek ma szerokie zastosowanie kulinarne; może być stosowany jako świeże zioło lub pokrojony w kostkę do zup, sałatek, sosów, warzyw lub dań rybnych i omletów. Można go również suszyć i przyprawiać solą, aby uzyskać sproszkowany szczypiorek, który może być stosowany jako przyprawa. 

    Zobacz też:
    Marchew – popularny składnik polskiej kuchni

    Szczypiorek osiąga wysokość około 20–30 cm. Cebulki są smukłe, stożkowate, mają 2–3 cm długości i 1 cm szerokości. Wyrastają w gęstych kępach z trójkątnych, włóknistych korzeni. Blaszki liściowe są rurkowate, o długości do 50 cm i średnicy 2–3 mm, mają tępy wierzchołek i miękką strukturę, są puste w środku i pozbawione centralnej łodygi. 

    Szczypiorek – najpopularniejsze odmiany

    Istnieje wiele różnych odmian szczypiorku. Najpopularniejsze z nich to szczypiorek zwyczajny (Allium schoenoprasum), szczypiorek czosnkowy (Allium tuberosum) i szczypiorek syberyjski (Allium ledebourianum). Szczypiorek zwyczajny jest najczęściej uprawianym rodzajem szczypiorku i jest powszechnie stosowany w sałatkach, zupach i sosach. Szczypiorek czosnkowy ma silniejszy smak niż szczypiorek zwyczajny i jest często stosowany w potrawach mieszanych oraz jako dekoracja. 

    Ogromny szczypiorek syberyjski to największa odmiana szczypiorku, która może osiągnąć nawet 60 cm wysokości! Ma łagodniejszy smak niż zwykły szczypiorek i jest często stosowany w zupach i gulaszach. Bez względu na to, którą odmianę wybierzesz, szczypiorek jest pysznym i wszechstronnym ziołem, które z pewnością doda smaku każdej potrawie.

    Skąd pochodzi szczypiorek?

    Szczypiorek to wieloletnie zioło z rodziny cebulowatych. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Szczypiorek ma długą historię uprawy, sięgającą czasów starożytnej Grecji. Rzymianie również uprawiali szczypiorek, a do Wielkiej Brytanii został wprowadzony przez Normanów. Obecnie szczypiorek uprawiany jest na całym świecie i stanowi popularny składnik wielu potraw. 

    Oprócz zastosowań kulinarnych ma on również długą historię zastosowań leczniczych. Tradycyjni uzdrowiciele stosowali szczypiorek w leczeniu różnych dolegliwości, w tym infekcji dróg oddechowych, problemów trawiennych, a nawet ukąszeń węży. 

    Kiedy sadzić szczypiorek?

    Szczypiorek można sadzić wiosną lub jesienią. W łagodnym zimowym klimacie szczypiorek można sadzić już w lutym. W chłodniejszym klimacie najlepiej poczekać do kwietnia lub maja. Szczypiorek można wysiewać bezpośrednio lub rozpocząć uprawę z sadzonek. W przypadku siewu bezpośredniego nasiona należy wysiewać na głębokość 0,5–1 cm i w odstępach 30–45 cm. 

    Zobacz też:
    Ogórek – najważniejsze informacje o warzywie

    Szczypiorek preferuje pełne słońce, ale toleruje też cień. Przed posadzeniem szczypiorek można nawozić kompostem lub zbilansowanym nawozem. W razie potrzeby nawożenie należy powtórzyć wczesnym latem. Szczypiorek jest gotowy do zbioru, gdy osiągnie wysokość 15 cm. 

    Szczypiorek może być stosowany w postaci świeżej lub suszonej i jest popularnym składnikiem wielu potraw, w tym sałatek, zup i sałatek ziemniaczanych. Jest również dobrym źródłem witamin A i C, a także żelaza i potasu. Obecnie szczypiorek jest nadal ceniony za swoje właściwości prozdrowotne i stanowi częsty składnik naturalnych środków leczniczych i suplementów diety!

    Powiązane artykuły:

    • Czosnek – zdrowe i bardzo cenione warzywo
    • Szczaw – dlaczego warto go spożywać?
    • Cebula – co warto wiedzieć o tym warzywie?
    • Por – dlaczego warto go spożywać?
    • Szalotka – dlaczego warto ją spożywać?

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Rzodkiew zwyczajna: prosta w uprawie, niezastąpiona w surówkach i do kanapek. Czy rzodkiewkę w ogóle trzeba nawozić?

    Podkreśl smak sałatki orzechową nutą! Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać?

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Zobacz także

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    16 listopada, 2022

    Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

    16 listopada, 2022

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023
    O serwisie
    O serwisie

    Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

    Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.