Od rodzaju zastosowanego nawozu zależą zbiory z twoich upraw. Doskonałym wyborem będzie obornik, znakomicie użyźniający glebę. Dowiedz się, co jest najważniejsze w nawożeniu obornikiem i ciesz się urodzajem w swoim ogrodzie.
Obornik powstaje po wymieszaniu odchodów zwierzęcych ze ściółką. Nawożenie obornikiem staje się niezwykle popularne nie tylko wśród rolników, którzy mają własne gospodarstwa. Po taki naturalny nawóz sięgają również osoby prowadzące ogrody oraz sady, gdyż znakomicie wpływa na uprawy warzyw i owoców. Stosując go, trzeba się jednak trzymać kilku podstawowych zasad.
Jakie związki zawiera obornik?
Obornik wykorzystywano w tradycyjnych uprawach, gdy rolnicy nawet nie słyszeli o nawozach sztucznych. Również współcześnie nikt z niego nie rezygnuje. Dzieje się tak, ponieważ jest to nawóz, który zawiera wszystkie składniki pokarmowe, jakich potrzebują rośliny. Z tego powodu nazywa się go także „nawozem pełnym”. Do najważniejszych związków znajdujących się w oborniku należy:
- azot;
- potas;
- fosfor;
- magnez.
Stosując nawóz organiczny, ograniczasz sztuczne nawożenie. Możesz je wprowadzić później, gdy po analizie gleby uznasz, że konieczne jest wyrównanie ewentualnych niedoborów składników odżywczych.
Nawóz naturalny i jego wpływ na glebę
Nawożenie obornikiem to jeden ze sposobów użyźniania podłoża. Zawiera bowiem substancję organiczną sprzyjającą powstawaniu próchnicy, która jest jednym z najważniejszych wskaźników żyzności gleby. Rośliny mogą pobierać z niej wszystkie składniki potrzebne do wzrostu oraz plonowania. Oprócz tego dzięki obornikowi ziemia staje się bardziej wilgotna i chłonna, a także szybciej się nagrzewa, co również jest istotne dla prawidłowych upraw.
Dla jakich roślin można stosować nawożenie obornikiem?
Według rolników właściwie nie ma tu większych ograniczeń. Jeżeli nawożenie obornikiem zostanie przeprowadzone prawidłowo, nie powinno zaszkodzić uprawom rolniczym. W odpowiedniej dawce stosuje się go do nawożenia głównie roślin okopowych (ziemniaki, buraki cukrowe i buraki pastewne), a także kukurydzy, rzepaku i niektórych warzyw.
Nawożenie obornikiem warzyw
Jeśli planujesz nawożenie obornikiem działkę, na której uprawiasz warzywa, musisz trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim pamiętaj, że w glebie rozkłada się on dość wolno, stopniowo uwalniając składniki odżywcze. Nawożenie warzyw obornikiem powinno być powtarzane co 4 lata. Dlatego trzeba uważnie dobierać rośliny do uprawy w swoim warzywniku:
- w pierwszym roku po zastosowaniu obornika sprawdzą się między innymi ziemniaki, kalafior, dynia, szparagi, kapusta oraz szpinak;
- w drugim roku można zasadzić na przykład bób, fasolę, marchew, pietruszkę i pomidory;
- w trzecim roku przede wszystkim warzywa strączkowe.
Co wybrać: świeży obornik, granulat czy przekompostowany?
Warto wiedzieć, że nie każdy typ obornika nadaje się do miejsca, w którym chcesz go zastosować. Dlatego wcześniej trzeba poznać jego rodzaje i sprawdzić, czy na pewno nie zaszkodzisz swoim roślinom.
Obornik świeży
Świeży obornik nie może być stosowany bezpośrednio przed uprawą roślin. Jest bowiem mocno skoncentrowany, a jego skład w dużej mierze zależy od zwierząt, od których pochodzi. Może to być obornik bydlęcy, obornik świński, obornik kurzy czy obornik koński. Żaden z nich nie jest uniwersalny, co również trzeba wziąć pod uwagę. Natomiast zaletą jest jego dostępność (powstaje w gospodarstwach hodowlanych) i wygoda do stosowania na dużych areałach.
Obornik granulowany
Obornik granulowany to dobra alternatywa dla świeżego. Występuje w formie granulowanej lub suszonej. Można go wykorzystać na przykład w mniejszych gospodarstwach ogrodniczych. Suszony obornik zachowuje wszystkie właściwości tego pierwszego, ale jest o wiele wygodniejszy w użyciu i nie ma nieprzyjemnego zapachu. Bez problemu zastosujesz go pod drzewa i krzewy oraz inne rośliny.
Obornik przekompostowany
Aby świeżego obornika pozbawić amoniaku, który może uszkadzać rośliny w ogrodzie i sadzie, trzeba go przekompostować. W tym celu składa się go na pryzmę, przykrywa folią i pozostawia na około 12 miesięcy. Po tym czasie można bez obaw wzbogacać nim glebę.
Nawożenie obornikiem – jak przeprowadzać je prawidłowo?
Prace muszą być przeprowadzane w odpowiednim czasie. Praktykowane jest wiosenne nawożenie, a dla innych najlepszym terminem stosowania obornika jest jesień, gdy rośliny wchodzą w końcowy okres wegetacji. Dzięki temu masa organiczna może wniknąć w podłoże, powoli przekazując do niego swoje składniki odżywcze. Nawożenie obornikiem świeżym dopuszczane jest raz na 3 lub 4 lata, natomiast stosowanie obornika granulowanego powtarza się co roku.
Technika nawożenia obornikiem
Aby osiągnąć zamierzone efekty, trzeba odpowiednio połączyć nawóz z warstwą gleby. Po równomiernym rozrzuceniu na polu lub działce należy przekopać albo zaorać podłoże. Najlepiej zrobić to od razu po wywiezieniu obornika, a najpóźniej następnego dnia. Jeśli tego nie zrobisz, wówczas zawarte w nim składniki odżywcze będą się ulatniać i cały proces nie będzie efektywny.
Ograniczenia w stosowaniu nawozów naturalnych
Jeżeli do nawożenia stosujesz obornik, musisz pamiętać o ograniczeniach, o których mówi ustawa o nawozach i nawożeniu. Wśród wytycznych jest zakaz wyrzucania obornika na zmarzniętą albo przykrytą śniegiem ziemię, używania go na glebach zalanych, a także blisko kąpielisk i ujęć wody pitnej. Optymalny czas na nawożenie obornikiem przypada pomiędzy 1 marca a 30 listopada.
Nawożenie obornikiem to alternatywa dla używania nawozów mineralnych. Osoby, które mieszkają na wsi, mają do niego łatwy dostęp, co pozwala także na zaoszczędzenie środków, które rolnicy przeznaczają na poprawę plonowania i jakości swoich upraw.
Powiązane artykuły:
- Nawożenie obornikiem granulowanym – jak stosować nawóz bydlęcy? Czym jest obornik granulowany? Jakie składniki zawiera?
- Nawożenie obornikiem kurzym. Kurzak i pomiot kurzy – najcenniejszy nawóz naturalny
- Nawóz kurzy pod ogórki i inne warzywa – skład, przygotowanie, zastosowanie w uprawach
- Nawóz koński – do czego stosować? Ekologiczne wsparcie pod warzywa, a także dodatek do kompostu
- Nawóz do warzyw – zadbaj o obfite, zdrowe zbiory i żyzną glebę naturalnymi metodami