Warzywa z własnego ogrodu są zdrowe, a nawet początkujący ogrodnicy najczęściej są w stanie zapewnić im optymalne warunki do wzrostu i plonowania. Sprawdź, jakie są podstawowe zasady pielęgnacji warzyw w ogródku przydomowym i rozpocznij swoją przygodę z ogrodnictwem.
Warzywa kapustne, dyniowate, cebulowe czy psiankowate – wszystkie mogą być z powodzeniem produkowane na grządce lub w tunelu foliowym. Do ich uprawy nie potrzeba mieć profesjonalnego sprzętu ani środków. Nawet na niewielkiej powierzchni możesz założyć ogródek warzywny, z którego uzyskasz zbiory na swój stół. Dowiedz się, jak uprawiać cenne rośliny jadalne.
Jak założyć ogródek warzywny na działce?
Większość warzyw, takich jak fasola, kapusta i sałata, lubi żyzną glebę o pH zbliżonym do obojętnego. Dlatego ziemię pod grządkę warto przygotować już w poprzedzającym sezonie. Stosuj obornik, kompost lub nawozy mineralne. Przed posadzeniem rozsady pamiętaj o odchwaszczeniu i spulchnieniu ziemi. Nie zapomnij także o regularnym podlewaniu i utrzymaniu odpowiedniej wilgotności gleby – zwłaszcza podczas początkowego okresu wschodów (jeśli siejesz nasiona wprost do gruntu) i zaraz po posadzeniu rozsady.
Uprawa warzyw na grządce czy w szklarni?
Niektóre rośliny warzywne są wrażliwe na wahania temperatur i silny wiatr. Takie ciepłolubne gatunki, jak papryka, pomidor, ogórek znacznie lepiej czują się w szklarni. Jeśli nie masz w ogrodzie miejsca na takie pomieszczenie, spróbuj uprawiać warzywa w tunelu foliowym lub w inspekcie. Warzywa korzeniowe, jak pietruszka, rzodkiewka, burak ćwikłowy, czują się lepiej w gruncie i dobrze znoszą warunki klimatyczne bez potrzeby stosowania osłon i uprawy w skrzyni. Takie warzywa można uprawiać z nasion (siew wprost do gruntu) lub z rozsady.
Znaczenie sąsiedztwa warzyw w ogrodzie warzywnym
Niektóre warzywa lepiej się czują w sąsiedztwie innych. Dlatego warto znać dobrych i złych sąsiadów poszczególnych gatunków, aby wspomóc ich naturalne mechanizmy poprawiające wzrost i plonowanie. Allelopatia to wpływ substancji chemicznych wydzielanych przez rośliny – to oddziaływanie skutkuje odstraszaniem naturalnych szkodników, zapobieganiem chorobom i dostarczaniem potrzebnych składników w glebie. Przykładem takich roślin może być połączenie selera i pomidora, a także ziemniaka, marchwi, ogórka, kapusty, które dobrze wpływają na fasolę. Odpowiednie łączenie gatunków warzyw to ochrona przed chorobami i szkodnikami. Należy zwrócić uwagę, aby wybierać rośliny o oddziaływaniu korzystnym lub neutralnym, a unikać połączeń o niekorzystnym wpływie.
Siew, sadzonki i uprawa współrzędna
Siewy we własnym ogródku warzywnym mogą być prowadzone w różnych miesiącach roku. Zwykle jest to wczesna wiosna. W zależności od tego, czy stosujesz okrywy oraz od stopnia wrażliwości rośliny na chłód, termin wysiewu trwa od marca do maja. Przed rozpoczęciem zasiewów koniecznie poszukaj informacji z optymalnym terminem i sposobem na opakowaniu z nasionami. Oprócz preferowanej daty ważna jest rozstawa oraz głębokość siewu. Możesz samodzielnie wyhodować sadzonki w pojemnikach lub skorzystać z gotowej rozsady. Uprawa współrzędna ułatwia ekologiczną uprawę i pozwala ograniczyć ryzyko pojawienia się niektórych szkodników.
Warzywa od wiosny do jesieni: siew warzyw na działce, wegetacja i plon
Gdy dobierasz warzywa na swoją działkę, zwróć też uwagę na porę ich zbioru. Możesz tak dobrać poszczególne gatunki, aby wydłużyć czas plonowania i móc cieszyć się świeżymi warzywami przez cały sezon. Niektóre z nich nadają się do przechowywania, co jeszcze bardziej przedłuży ich dostępność. Na długość czasu wegetacji można wpłynąć poprzez odpowiednie nawadnianie, wybranie najlepszego stanowiska oraz stosowanie prawidłowego nawożenia.
Warzywa samodzielnie wyhodowane we własnym ogrodzie mogą nie być tak foremne i duże, jak te ze sklepu. Dają jednak ogrodnikowi amatorowi dużą satysfakcję, są też często uprawiane w sposób bardziej ekologiczny, niż te z dużych plantacji. Wygospodaruj odrobinę miejsca na swojej działce i stwórz swój własny warzywnik. Przekonaj się, że uprawa roślin jadalnych nie jest tak trudna, jak się wydaje. Zajmuj się produkcją własnych warzyw, które możesz uprawiać na grządkach koło domu.
Powiązane artykuły:
- Uprawa selera korzeniowego – jak uprawiać selera w ogrodzie lub tunelu foliowym
- Uprawa kapusty głowiastej, brukselki i kalafiora. Jak stworzyć rozsadę kapusty i jak uprawiać te warzywa?
- Uprawa ziół w domu i w ogrodzie – jak uprawiać rośliny zielarskie, przyprawowe i lecznicze w doniczkach?
- Warzywa w szklarni – domowy i aromatyczny warzywniak na wyciągnięcie ręki!
- Kalafior – uprawa w ogrodzie. Wysiew, choroby i szkodniki i uprawa kalafiora w tunelu. Wartości odżywcze warzyw kapustnych