Najpopularniejsze artykuły

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022

    Czym charakteryzują się pozabankowe pożyczki na dowód?

    5 grudnia, 2022

    Jak pielęgnować żywą choinkę świąteczną? Gdzie kupić żywą jodłę lub świerka z dostawą do domu w Warszawie?

    18 listopada, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Warzywa»Rzodkiewka – najważniejsze informacje o warzywie
    Warzywa

    Rzodkiewka – najważniejsze informacje o warzywie

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski26 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    rzodkiewka

    Rzodkiewka to niepozorne warzywo, które jest dobrym źródłem witamin A i C, a także folianów i potasu. Co jeszcze zawiera rzodkiewka? Dlaczego powinna być włączona do codziennej diety? 

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Rzodkiewka – podstawowe informacje
    2 Rzodkiewka – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Rzodkiewka – cenne źródło witamin w twojej kuchni
    4 Rzodkiewka – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi rzodkiewka?
    6 Kiedy sadzić rzodkiewkę?

    Rzodkiewka ma mało kalorii. Wspomaga pracę wątroby, pobudza trawienie, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie. Do tego zawiera błonnik i przeciwutleniacze. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o właściwościach i odmianach tego niedocenianego warzywa!

    Rzodkiewka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: przepuszczalna, żyzna
    ODCZYN GLEBY:  od lekko kwaśnego do obojętnego
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   od sierpnia do września

    Rzodkiewka – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL:16
    BIAŁKO:0,68
    WĘGLOWODANY:3,4
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,039
    POTAS:0,233

    Rzodkiewki można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, a do sałatek i przystawek wprowadzają rześki, orzeźwiający smak. Oprócz wartości odżywczych rzodkiewka ma również pewne właściwości zdrowotne. Zawiera dużo witaminy C, błonnika i potasu. Jest również niskokaloryczna, co sprawia, że stanowi doskonały wybór dla osób dbających o wagę. Badania wykazały, że rzodkiewki mogą obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko chorób serca.

    Rzodkiewka – cenne źródło witamin w twojej kuchni

    Rzodkiewka to uniwersalne i pożywne warzywo, które można spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Wybierając rzodkiewki, należy szukać twardych, jaskrawo zabarwionych korzeni i świeżo wyglądających liści. Należy unikać rzodkiewek miękkich, pomarszczonych lub z pożółkłymi liśćmi. Przed spożyciem, rzodkiewki należy dokładnie umyć, aby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia.

    Mniejsze rzodkiewki można pozostawić w całości, ale większe lepiej pokroić na ćwiartki lub plasterki. Rzodkiewki można spożywać na surowo jako część sałatki lub półmiska z warzywami, albo gotować w różnych potrawach. Pieczone rzodkiewki stanowią pyszny dodatek do dań, a duszone dobrze komponują się z wieprzowiną lub kurczakiem. 

    Zobacz też:
    Szalotka – dlaczego warto ją spożywać?

    Po ugotowaniu rzodkiewki stają się nieco słodsze i łagodniejsze w smaku. Bez względu na to, jak zdecydujesz się je spożywać, dodadzą one smacznego akcentu do każdego posiłku.

    Rzodkiewka – najpopularniejsze odmiany

    Rzodkiewka to rodzaj warzywa, które występuje w różnych kolorach i rozmiarach. Najpopularniejsze odmiany to rzodkiewka czerwona i biała. Najczęściej spotykana jest rzodkiewka czerwona, która ma łagodniejszy smak niż inne rodzaje. Rzodkiewka biała jest lekko pikantna i często wykorzystuje się ją w kuchni azjatyckiej. Obie odmiany można spożywać na surowo lub po ugotowaniu. 

    Skąd pochodzi rzodkiewka?

    Uważa się, że rzodkiewka pochodzi z Chin i od wieków stanowi ważny element chińskiej kuchni. Uważa się również, że to Egipcjanie byli pierwszym narodem, który w pełni docenił smak tego warzywa. Epoka Średniowiecza była z kolei bardzo korzystna dla rzodkiewki, ponieważ uważano wtedy, że jest odpowiedzialna za bystrość umysłu oraz lepsze trawienie.

    Obecnie rzodkiewki uprawia się na całym świecie i są one popularnym składnikiem sałatek oraz wielu potraw. Rzodkiewki występują w różnych kształtach i rozmiarach, ale wszystkie mają dwie wspólne cechy: chrupkość i orzeźwiający smak.

    Kiedy sadzić rzodkiewkę?

    Aby uzyskać najlepsze wyniki, nasiona rzodkiewki należy wysiewać bezpośrednio w ogrodzie, ponieważ nie przesadza się ich dobrze. By zapewnić sobie stałe dostawy rzodkiewki przez cały sezon, należy sadzić ją co dwa tygodnie aż do późnego lata. Rzodkiewki są zazwyczaj gotowe do zbioru w ciągu 4–6 tygodni po posadzeniu. 

    Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy rzodkiewka jest gotowa do zbiorów, jest delikatne spulchnienie gleby wokół podstawy rośliny, a następnie lekkie pociągnięcie za korzeń. Jeśli roślina stawia opór, należy pozostawić ją w ziemi jeszcze przez kilka dni.

    Rzodkiewka jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Jest także niskokaloryczna. Bez względu na sposób przygotowania, jest ona zdrowym i bardzo pożywnym dodatkiem do każdego posiłku. Pamiętaj o włączeniu tego niepozornego warzywa do swojej diety!

    Zobacz też:
    Seler – warzywo, które warto spożywać

    Powiązane artykuły:

    • Rzepa – najważniejsze informacje o warzywie
    • Rzodkiew zwyczajna: prosta w uprawie, niezastąpiona w surówkach i do kanapek. Czy rzodkiewkę w ogóle trzeba nawozić?
    • Jak siać i uprawiać rzodkiewkę? Podpowiadamy, na czym polega uprawa i pielęgnacja tego popularnego warzywa
    • Rukola – najważniejsze informacje o warzywie
    • Cykoria – niedoceniane źródło witamin

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Rzodkiew zwyczajna: prosta w uprawie, niezastąpiona w surówkach i do kanapek. Czy rzodkiewkę w ogóle trzeba nawozić?

    Podkreśl smak sałatki orzechową nutą! Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać?

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Zobacz także

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    16 listopada, 2022

    Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

    16 listopada, 2022

    Skracanie rzepaku — najlepsza regulacja zbiorów

    16 listopada, 2022

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022

    Czym charakteryzują się pozabankowe pożyczki na dowód?

    5 grudnia, 2022
    O serwisie
    O serwisie

    Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

    Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.