Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Warzywa

    Por – dlaczego warto go spożywać?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski27 lipca, 2022Brak komentarzy4 Mins Read
    por

    Por to bardzo zdrowe warzywo. Jest ceniony za swoje właściwości odtruwające, odkwaszające i zwalczające kaszel. Czym jeszcze wyróżnia się por? Jakie ma witaminy? Wyjaśniamy w naszym artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Por – podstawowe informacje
    2 Por – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Por – zdrowy sposób na wzbogacenie smaku potraw
    4 Por – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi por?
    6 Sadzenie pora

    Por zawiera duże ilości polifenoli i związków siarki wspierających przeciwutlenianie i detoksykację organizmu. Jest tanim i bogatym źródłem witamin. Dzięki swoim właściwościom zalecany jest osobom z anemią lub reumatyzmem. Oprócz tego spożywanie pora wspiera układ sercowo–naczyniowy. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o właściwościach i odmianach pora!

    Por – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  próchnicza, piaszczysto-gliniasta
    ODCZYN GLEBY:   kwasowy lub obojętny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba wilgotna lub umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    wiosna

    Por – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 61
    BIAŁKO: 1,5
    WĘGLOWODANY: 14,15
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,020
    POTAS: 0,180

    Pory należą do rodziny cebulowatych i mają łagodniejszy smak niż większość cebul. Są dobrym źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także żelaza i wapnia. Pory są także niskokaloryczne i niskotłuszczowe, co czyni je zdrowym dodatkiem do każdej diety. 

    Por jest ważnym składnikiem w diecie osób cierpiących na niedokrwistość. Podobnie jak czosnek, wspomaga on działanie układu odpornościowego, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz działa bakteriobójczo. Wybierając pory, należy zwracać uwagę na te, które są jędrne i mają jaskrawo zabarwione liście. Unikaj porów zwiędniętych lub z brązowymi plamami. 

    Aby je przygotować, wystarczy dokładnie umyć pory, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Można je spożywać na surowo lub po ugotowaniu i są one uniwersalnym składnikiem wielu różnych przepisów. Niezależnie od tego, czy szukasz zdrowego sposobu na dodanie smaku do potraw, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, pory są świetnym rozwiązaniem!

    Zobacz też:
    Szalotka – dlaczego warto ją spożywać?

    Por – zdrowy sposób na wzbogacenie smaku potraw

    Pory są uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu potrawach, od zup i gulaszów po zapiekanki. Wybierając pory, należy zwracać uwagę na te, które są jędrne i pozbawione skaz. Unikaj porów z żółtymi lub brązowymi plamami, ponieważ oznaczają, że warzywa są już nieświeże.

    Po wybraniu porów należy je odpowiednio oczyścić przed gotowaniem. Zacznij od odcięcia końcówki korzenia i ciemnozielonych liści. Przekrój pora wzdłuż na pół, a następnie opłucz go pod zimną wodą, rozdzielając palcami warstwy i usuwając brud. Por jest teraz gotowy do wykorzystania w kuchni.

    Por – najpopularniejsze odmiany

    Pory należą do rodziny cebulowatych i mają łagodniejszy, słodszy smak niż ich kuzyni. Są tradycyjnie wykorzystywane w kuchni francuskiej i stanowią kluczowy składnik takich dań jak soupe à l’oignon (zupa cebulowa) czy potage parmentier (porowo-ziemniaczana zupa krem). Istnieje wiele różnych odmian pora, ale do najpopularniejszych należą king Richard, musselburgh i belton. Każda odmiana ma swój niepowtarzalny smak i konsystencję, dlatego warto wypróbować kilka różnych gatunków, aby znaleźć ten, który najbardziej odpowiada naszym kubkom smakowym. 

    Wybierając pory w sklepie spożywczym, należy szukać takich, które mają jasnozielone liście i jędrne, białe główki. Unikaj tych, które żółkną lub więdną, ponieważ nie będą one świeże. Pory można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień, są więc doskonałym rozwiązaniem przy planowaniu posiłków. 

    Skąd pochodzi por?

    Por należy do rodziny cebulowatych i pochodzi z Azji Mniejszej. Uprawia się go od tysięcy lat. W celach konsumpcyjnych uprawiano go w starożytnej Grecji, Rzymie oraz Egipcie, w którym uchodził nawet za symbol królewskiej godności. Na tereny Polski trafił w średniowieczu. Jest jednym z symboli narodowych Walii.

    Sadzenie pora

    Por jest rośliną uprawianą w chłodne dni, którą najlepiej sadzić wczesną wiosną, około 4–6 tygodni przed terminem ostatnich przymrozków. Gleba powinna być żyzna i dobrze zdrenowana, a rośliny potrzebują pełnego słońca, aby dobrze rosnąć. Sadzonki porów można w razie potrzeby sadzić w domu, ale najlepiej jak najszybciej przesadzić je do ogrodu. Podczas sadzenia porów ważne jest, aby sadzonki znajdowały się w odległości około 15 cm od siebie.

    Zobacz też:
    Szparag – najważniejsze informacje

    Aby uzyskać dobre plony, pory muszą być regularnie podlewane i nawożone. Przy odpowiedniej pielęgnacji można je zbierać od późnej wiosny do wczesnego lata.

    Por jest warzywem stosowanym w wielu daniach, ale także w medycynie naturalnej. Szczególnie dobrze smakuje w połączeniu z ziemniakami lub jajkami. Posiada bardzo cenne właściwości odżywcze, zdrowotne i odchudzające. Jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy oraz minerały. Biorąc pod uwagę jego zalety, zdecydowanie warto rozważyć wprowadzenie pora do naszej codziennej diety!

    Archiwum: lipiec 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.