Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Warzywa»Czosnek – zdrowe i bardzo cenione warzywo
    Warzywa

    Czosnek – zdrowe i bardzo cenione warzywo

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski26 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    czosnek

    Właściwości lecznicze czosnku są znane od wieków. Jest on bogatym źródłem witamin B1, B2, PP oraz C, a także prowitaminy A. Co jeszcze powinieneś o nim wiedzieć? W jaki sposób czosnek może pomóc twojemu organizmowi? Wyjaśniamy!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Czosnek – podstawowe informacje
    2 Czosnek – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Skąd pochodzi czosnek?
    4 Kiedy sadzić czosnek?

    Czosnek jest stosowany między innymi do ograniczenia powstawania chorób układu krążenia, wspomagania terapii miażdżycy, zakrzepicy czy nadciśnienia tętniczego. Zawiera wiele składników mineralnych, w tym potas, wapń, jod czy siarkę. W artykule omawiamy najważniejsze informacje na temat tego bardzo popularnego warzywa!

    Czosnek – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: przepuszczalna, żyzna, piaszczysto-gliniasta
    ODCZYN GLEBY:  zasadowy
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   wczesne lato

    Czosnek – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:149
    BIAŁKO:6,36
    WĘGLOWODANY:33,06
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,017
    POTAS:0,401

    Czosnek to bogaty w składniki odżywcze produkt spożywczy, który ma wiele zalet zdrowotnych. Szczególnie korzystny jest czosnek surowy, ponieważ zawiera związki siarki, których nie ma w czosnku gotowanym. Związki te mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz mogą pomóc w ochronie przed chorobami serca, nowotworami i innymi przewlekłymi schorzeniami. Czosnek jest również dobrym źródłem witamin C i B6, miedzi, manganu i selenu. Zawiera również błonnik, białko oraz niewielkie ilości żelaza, wapnia i potasu. 

    Wszystkie te składniki odżywcze są niezbędne dla dobrego zdrowia. Czosnek można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, jednak aby zachować jego wartości odżywcze, najlepiej spożywać go na surowo lub tylko lekko podgotowany.

    Czosnek – jak go przygotować do spożycia?

    Czosnek jest wszechstronnym składnikiem, który może nadać smak wielu potrawom. Zanim jednak zaczniesz gotować z czosnkiem, musisz wiedzieć, jak go przygotować. Najpierw należy obrać ząbki z zewnętrznej skórki. Można to zrobić, delikatnie naciskając na ząbek płaską stroną noża. Po zdjęciu skórki, czosnek można rozdrobnić lub przecisnąć przez praskę. Aby wycisnąć ząbek czosnku, umieść go na desce do krojenia i mocno dociśnij płaską stroną noża. Po przygotowaniu czosnku można dodać go do dowolnej potrawy, aby nadać jej więcej smaku.

    Zobacz też:
    Szparag – najważniejsze informacje

    Czosnek – najpopularniejsze odmiany

    Czosnek jest podstawą wielu kuchni na całym świecie, a do wyboru jest wiele różnych jego odmian. Do najpopularniejszych należą czosnek biały, czosnek słoniowy i czosnek czarny. Najczęściej spotykany w sklepach spożywczych jest czosnek biały, który ma łagodniejszy smak niż inne odmiany. Czosnek słoniowy jest w rzeczywistości rodzajem pora i ma dużą główkę, która może ważyć nawet pół kilograma. Czarny czosnek powstaje w wyniku kilkutygodniowej fermentacji główek białego czosnku i ma słodszy smak niż inne rodzaje czosnku.

    Skąd pochodzi czosnek?

    Czosnek należy do rodziny Allium, do której należą także cebula, pory i szczypiorek. Pochodzi z Azji Środkowej i jest uprawiany od ponad 5 000 lat. Obecnie największym producentem czosnku są Chiny, a następnie Indie, Egipt i Korea Południowa. Czosnek najlepiej rośnie w ciepłym, wilgotnym klimacie, na dobrze zdrenowanej glebie.

    Kiedy sadzić czosnek?

    Aby w pełni wykorzystać plony czosnku, ważne jest, aby sadzić ząbki o odpowiedniej porze roku. Ogólnie rzecz biorąc, czosnek należy sadzić jesienią, około sześciu tygodni przed pierwszymi mrozami. Daje to czosnkowi czas na wykształcenie silnych korzeni przed zamarznięciem ziemi. Jednak w cieplejszym klimacie czosnek można sadzić także wiosną. Sadzenie ząbków wczesną wiosną spowoduje mniejsze zbiory niż sadzenie jesienią, ale nadal możliwe jest uzyskanie dobrych plonów. 

    Wybierając termin sadzenia czosnku, należy zapoznać się z lokalnym klimatem i upewnić się, że sadzenie odbywa się w porze odpowiedniej dla danego obszaru. 

    Czosnek to bardzo zdrowe i wartościowe warzywo. Wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe, działając podobnie jak aspiryna, zmniejszając lepkość krwi. Poprawia odporność, wspomaga profilaktykę miażdżycy i chorób układu krążenia. Zawsze warto mieć w kuchni to nieocenione warzywo. Bez względu na to, jaki rodzaj czosnku wybierzesz, z pewnością doda on smaku każdej potrawie!

    Powiązane artykuły:

    • Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?
    • Czosnek niedźwiedzi – uprawa i sadzenie rośliny o właściwościach leczniczych
    • Jak sadzić i uprawiać czosnek? Dobry nawóz pod czosnek zimowy gwarancją sukcesu
    • Uprawa czosnku – gdzie sadzić i jak uprawiać czosnek w ogrodzie?
    • Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę
    Zobacz też:
    Ciecierzyca – za co jest ceniona?

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

      Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

      Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

      Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

      Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

      Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

      Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

      Rzodkiew zwyczajna: prosta w uprawie, niezastąpiona w surówkach i do kanapek. Czy rzodkiewkę w ogóle trzeba nawozić?

      Podkreśl smak sałatki orzechową nutą! Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać?

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.