Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Warzywa

    Pasternak – niedoceniane źródło witamin

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski27 lipca, 2022Brak komentarzy4 Mins Read
    pasternak

    Korzenie pasternaku można spożywać na surowo w sałatkach i surówkach. Doskonale smakują w postaci przecierów i pasztetów. Czym się charakteryzuje pasternak? Jakie ma wartości odżywcze? Sprawdzamy!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Pasternak – podstawowe informacje
    2 Pasternak – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Pasternak – jak go przygotować?
    4 Pasternak – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi pasternak?
    6 Kiedy sadzić pasternak?

    Pasternak to warzywo lekkostrawne i średniokaloryczne. Zawiera węglowodany, potas, witaminę C i kwas foliowy. Przez długi czas był zapomniany, jednak w ostatnich latach z powrotem zyskuje na popularności. Jakie odmiany tego warzywa wyróżniamy? Czy warto je uwzględnić w swoim jadłospisie?

    Pasternak – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  przepuszczalna, żyzna
    ODCZYN GLEBY:   obojętny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    VII, VIII, IX

    Pasternak – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 75
    BIAŁKO: 1,2
    WĘGLOWODANY: 17,99
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,010
    POTAS: 0,375

    Pasternak to warzywo korzeniowe, które jest blisko spokrewnione z marchewką. Ma słodki, orzechowy smak i może być spożywany na surowo, po ugotowaniu lub upieczeniu. Pasternak jest dobrym źródłem błonnika oraz witamin C i K. Zawiera także kilka składników mineralnych, w tym potas, magnez i wapń. Ponadto nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu. Z tych powodów może być korzystny dla utraty lub utrzymania wagi oraz dla zdrowia serca. Pasternak może być spożywany na wiele sposobów i stanowi zdrowy dodatek do każdej diety.

    Pasternak – jak go przygotować?

    Pasternak ma słodki, orzechowy smak, który jest wyśmienity w postaci pieczonej, purée lub jako dodatek do zup i gulaszy. Wybierając go, należy szukać małych, gładkich sztuk, o kremowobiałym miąższu. Należy unikać pasternaku dużego, zdrewniałego lub z brązowymi plamami.

    Aby przygotować pasternak, należy go najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie za pomocą ostrego noża należy obrać go ze skórki. Po obraniu pasternak można posiekać, pokroić w plastry lub poszatkować zgodnie z przepisem. Podczas gotowania go należy pamiętać, że wymaga on więcej czasu, aby zmięknąć niż inne warzywa. Z tego powodu najlepiej dodawać go do potraw pod koniec gotowania. 

    Zobacz też:
    Fasolka szparagowa – za co jest tak bardzo lubiana?

    Pasternak – najpopularniejsze odmiany

    Pasternak, choć często pozostaje w cieniu swoich bardziej popularnych kuzynów z rodziny warzyw korzeniowych, jest wartościowym dodatkiem do każdego ogrodu. Dostępnych jest wiele różnych odmian pasternaku, z których każda ma swój niepowtarzalny smak i konsystencję. Niektóre z najpopularniejszych odmian pasternaku to hollow crown, harris oraz tender & true. 

    Hollow crown to duża odmiana, która jest ceniona za słodki smak i kremowy miąższ. Harris to mniejsza odmiana, znana z twardej konsystencji i lekko pieprznego smaku. Tender & true to z kolei średniej wielkości pasternak, który jest znany z tego, że ma delikatny i wyjątkowo słodki smak. Bez względu na to, którą odmianę wybierzesz, z pewnością będziesz cieszyć się wyjątkowym smakiem tego niedocenianego warzywa korzeniowego.

    Skąd pochodzi pasternak?

    Pasternak jest uprawiany od wieków. Uważa się, że pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, choć istnieją pewne dowody na to, że mógł on pochodzić z Persji. Najwcześniejsze udokumentowane zastosowanie pasternaku datuje się na I wiek n.e., kiedy to wspomina o nim rzymski przyrodnik Pliniusz Starszy. 

    Do Europy pasternak trafił w XVI wieku, a do Ameryki Północnej został przywieziony przez europejskich osadników w XVII wieku. Obecnie uprawia się go w regionach o umiarkowanym klimacie na całym świecie. Pasternak zbiera się zwykle jesienią.

    Kiedy sadzić pasternak?

    Pasternak można uprawiać w większości krajów o umiarkowanym klimacie i zwykle sadzi się go wiosną lub jesienią. Nasiona najlepiej wysiewać około czterech tygodni przed terminem ostatnich przymrozków w danym regionie. Glebę należy przygotować, grabiąc ją tak, aby była luźna i pozbawiona zanieczyszczeń. Po wysianiu nasion należy je przykryć cienką warstwą gleby i utrzymywać w stanie wilgotnym. Gdy pojawią się siewki, należy je przerzedzić, tak aby były rozmieszczone w odległości około 15 cm od siebie. Pasternak można zbierać od jesieni aż do zimy, w zależności od odmiany.

    Zobacz też:
    Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni

    Pasternak ma wiele pożytecznych właściwości, a jego spożywanie może mieć na nas zbawienny wpływ. Jest wszechstronnym i pysznym dodatkiem do różnych posiłków. Można go spożywać w postaci gotowanej lub surowej. Gdy następnym razem będziesz w sklepie spożywczym, wrzuć do koszyka kilka sztuk tego warzywa. Warto czasem odejść od schematu i do swojej diety dodać coś nowego!

    Archiwum: lipiec 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.