Korzenie pasternaku można spożywać na surowo w sałatkach i surówkach. Doskonale smakują w postaci przecierów i pasztetów. Czym się charakteryzuje pasternak? Jakie ma wartości odżywcze? Sprawdzamy!
Pasternak to warzywo lekkostrawne i średniokaloryczne. Zawiera węglowodany, potas, witaminę C i kwas foliowy. Przez długi czas był zapomniany, jednak w ostatnich latach z powrotem zyskuje na popularności. Jakie odmiany tego warzywa wyróżniamy? Czy warto je uwzględnić w swoim jadłospisie?
Pasternak – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | przepuszczalna, żyzna |
ODCZYN GLEBY: | obojętny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | VII, VIII, IX |
Pasternak – jakie ma wartości odżywcze?
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 75 |
BIAŁKO: | 1,2 |
WĘGLOWODANY: | 17,99 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,010 |
POTAS: | 0,375 |
Pasternak to warzywo korzeniowe, które jest blisko spokrewnione z marchewką. Ma słodki, orzechowy smak i może być spożywany na surowo, po ugotowaniu lub upieczeniu. Pasternak jest dobrym źródłem błonnika oraz witamin C i K. Zawiera także kilka składników mineralnych, w tym potas, magnez i wapń. Ponadto nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu. Z tych powodów może być korzystny dla utraty lub utrzymania wagi oraz dla zdrowia serca. Pasternak może być spożywany na wiele sposobów i stanowi zdrowy dodatek do każdej diety.
Pasternak – jak go przygotować?
Pasternak ma słodki, orzechowy smak, który jest wyśmienity w postaci pieczonej, purée lub jako dodatek do zup i gulaszy. Wybierając go, należy szukać małych, gładkich sztuk, o kremowobiałym miąższu. Należy unikać pasternaku dużego, zdrewniałego lub z brązowymi plamami.
Aby przygotować pasternak, należy go najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie za pomocą ostrego noża należy obrać go ze skórki. Po obraniu pasternak można posiekać, pokroić w plastry lub poszatkować zgodnie z przepisem. Podczas gotowania go należy pamiętać, że wymaga on więcej czasu, aby zmięknąć niż inne warzywa. Z tego powodu najlepiej dodawać go do potraw pod koniec gotowania.
Pasternak – najpopularniejsze odmiany
Pasternak, choć często pozostaje w cieniu swoich bardziej popularnych kuzynów z rodziny warzyw korzeniowych, jest wartościowym dodatkiem do każdego ogrodu. Dostępnych jest wiele różnych odmian pasternaku, z których każda ma swój niepowtarzalny smak i konsystencję. Niektóre z najpopularniejszych odmian pasternaku to hollow crown, harris oraz tender & true.
Hollow crown to duża odmiana, która jest ceniona za słodki smak i kremowy miąższ. Harris to mniejsza odmiana, znana z twardej konsystencji i lekko pieprznego smaku. Tender & true to z kolei średniej wielkości pasternak, który jest znany z tego, że ma delikatny i wyjątkowo słodki smak. Bez względu na to, którą odmianę wybierzesz, z pewnością będziesz cieszyć się wyjątkowym smakiem tego niedocenianego warzywa korzeniowego.
Skąd pochodzi pasternak?
Pasternak jest uprawiany od wieków. Uważa się, że pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, choć istnieją pewne dowody na to, że mógł on pochodzić z Persji. Najwcześniejsze udokumentowane zastosowanie pasternaku datuje się na I wiek n.e., kiedy to wspomina o nim rzymski przyrodnik Pliniusz Starszy.
Do Europy pasternak trafił w XVI wieku, a do Ameryki Północnej został przywieziony przez europejskich osadników w XVII wieku. Obecnie uprawia się go w regionach o umiarkowanym klimacie na całym świecie. Pasternak zbiera się zwykle jesienią.
Kiedy sadzić pasternak?
Pasternak można uprawiać w większości krajów o umiarkowanym klimacie i zwykle sadzi się go wiosną lub jesienią. Nasiona najlepiej wysiewać około czterech tygodni przed terminem ostatnich przymrozków w danym regionie. Glebę należy przygotować, grabiąc ją tak, aby była luźna i pozbawiona zanieczyszczeń. Po wysianiu nasion należy je przykryć cienką warstwą gleby i utrzymywać w stanie wilgotnym. Gdy pojawią się siewki, należy je przerzedzić, tak aby były rozmieszczone w odległości około 15 cm od siebie. Pasternak można zbierać od jesieni aż do zimy, w zależności od odmiany.
Pasternak ma wiele pożytecznych właściwości, a jego spożywanie może mieć na nas zbawienny wpływ. Jest wszechstronnym i pysznym dodatkiem do różnych posiłków. Można go spożywać w postaci gotowanej lub surowej. Gdy następnym razem będziesz w sklepie spożywczym, wrzuć do koszyka kilka sztuk tego warzywa. Warto czasem odejść od schematu i do swojej diety dodać coś nowego!
Powiązane artykuły:
- Cykoria – niedoceniane źródło witamin
- Kalarepa – niedoceniane źródło witamin
- Batat – za co jest ceniony?
- Brukiew – co warto wiedzieć o tym warzywie?
- Burak – źródło cennych witamin