Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Warzywa»Pasternak – niedoceniane źródło witamin
    Warzywa

    Pasternak – niedoceniane źródło witamin

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski27 lipca, 2022Brak komentarzy4 minut czytania
    pasternak

    Korzenie pasternaku można spożywać na surowo w sałatkach i surówkach. Doskonale smakują w postaci przecierów i pasztetów. Czym się charakteryzuje pasternak? Jakie ma wartości odżywcze? Sprawdzamy!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Pasternak – podstawowe informacje
    2 Pasternak – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Pasternak – jak go przygotować?
    4 Pasternak – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi pasternak?
    6 Kiedy sadzić pasternak?

    Pasternak to warzywo lekkostrawne i średniokaloryczne. Zawiera węglowodany, potas, witaminę C i kwas foliowy. Przez długi czas był zapomniany, jednak w ostatnich latach z powrotem zyskuje na popularności. Jakie odmiany tego warzywa wyróżniamy? Czy warto je uwzględnić w swoim jadłospisie?

    Pasternak – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: przepuszczalna, żyzna
    ODCZYN GLEBY:  obojętny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   VII, VIII, IX

    Pasternak – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:75
    BIAŁKO:1,2
    WĘGLOWODANY:17,99
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,010
    POTAS:0,375

    Pasternak to warzywo korzeniowe, które jest blisko spokrewnione z marchewką. Ma słodki, orzechowy smak i może być spożywany na surowo, po ugotowaniu lub upieczeniu. Pasternak jest dobrym źródłem błonnika oraz witamin C i K. Zawiera także kilka składników mineralnych, w tym potas, magnez i wapń. Ponadto nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu. Z tych powodów może być korzystny dla utraty lub utrzymania wagi oraz dla zdrowia serca. Pasternak może być spożywany na wiele sposobów i stanowi zdrowy dodatek do każdej diety.

    Pasternak – jak go przygotować?

    Pasternak ma słodki, orzechowy smak, który jest wyśmienity w postaci pieczonej, purée lub jako dodatek do zup i gulaszy. Wybierając go, należy szukać małych, gładkich sztuk, o kremowobiałym miąższu. Należy unikać pasternaku dużego, zdrewniałego lub z brązowymi plamami.

    Aby przygotować pasternak, należy go najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie za pomocą ostrego noża należy obrać go ze skórki. Po obraniu pasternak można posiekać, pokroić w plastry lub poszatkować zgodnie z przepisem. Podczas gotowania go należy pamiętać, że wymaga on więcej czasu, aby zmięknąć niż inne warzywa. Z tego powodu najlepiej dodawać go do potraw pod koniec gotowania. 

    Zobacz też:
    Seler – warzywo, które warto spożywać

    Pasternak – najpopularniejsze odmiany

    Pasternak, choć często pozostaje w cieniu swoich bardziej popularnych kuzynów z rodziny warzyw korzeniowych, jest wartościowym dodatkiem do każdego ogrodu. Dostępnych jest wiele różnych odmian pasternaku, z których każda ma swój niepowtarzalny smak i konsystencję. Niektóre z najpopularniejszych odmian pasternaku to hollow crown, harris oraz tender & true. 

    Hollow crown to duża odmiana, która jest ceniona za słodki smak i kremowy miąższ. Harris to mniejsza odmiana, znana z twardej konsystencji i lekko pieprznego smaku. Tender & true to z kolei średniej wielkości pasternak, który jest znany z tego, że ma delikatny i wyjątkowo słodki smak. Bez względu na to, którą odmianę wybierzesz, z pewnością będziesz cieszyć się wyjątkowym smakiem tego niedocenianego warzywa korzeniowego.

    Skąd pochodzi pasternak?

    Pasternak jest uprawiany od wieków. Uważa się, że pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, choć istnieją pewne dowody na to, że mógł on pochodzić z Persji. Najwcześniejsze udokumentowane zastosowanie pasternaku datuje się na I wiek n.e., kiedy to wspomina o nim rzymski przyrodnik Pliniusz Starszy. 

    Do Europy pasternak trafił w XVI wieku, a do Ameryki Północnej został przywieziony przez europejskich osadników w XVII wieku. Obecnie uprawia się go w regionach o umiarkowanym klimacie na całym świecie. Pasternak zbiera się zwykle jesienią.

    Kiedy sadzić pasternak?

    Pasternak można uprawiać w większości krajów o umiarkowanym klimacie i zwykle sadzi się go wiosną lub jesienią. Nasiona najlepiej wysiewać około czterech tygodni przed terminem ostatnich przymrozków w danym regionie. Glebę należy przygotować, grabiąc ją tak, aby była luźna i pozbawiona zanieczyszczeń. Po wysianiu nasion należy je przykryć cienką warstwą gleby i utrzymywać w stanie wilgotnym. Gdy pojawią się siewki, należy je przerzedzić, tak aby były rozmieszczone w odległości około 15 cm od siebie. Pasternak można zbierać od jesieni aż do zimy, w zależności od odmiany.

    Zobacz też:
    Rukola – najważniejsze informacje o warzywie

    Pasternak ma wiele pożytecznych właściwości, a jego spożywanie może mieć na nas zbawienny wpływ. Jest wszechstronnym i pysznym dodatkiem do różnych posiłków. Można go spożywać w postaci gotowanej lub surowej. Gdy następnym razem będziesz w sklepie spożywczym, wrzuć do koszyka kilka sztuk tego warzywa. Warto czasem odejść od schematu i do swojej diety dodać coś nowego!

    Powiązane artykuły:

    • Kalarepa – niedoceniane źródło witamin
    • Cykoria – niedoceniane źródło witamin
    • Brukiew – co warto wiedzieć o tym warzywie?
    • Batat – za co jest ceniony?
    • Jarmuż – wartościowy składnik w diecie

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

      Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

      Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

      Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

      Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

      Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

      Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

      Rzodkiew zwyczajna: prosta w uprawie, niezastąpiona w surówkach i do kanapek. Czy rzodkiewkę w ogóle trzeba nawozić?

      Podkreśl smak sałatki orzechową nutą! Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać?

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.