Roszponka jest coraz chętniej kupowana przez Polaków. Znana jest od wieków. Aż trudno uwierzyć, że dawniej była traktowana jak chwast! Czy wobec tego jest niewymagająca? Dowiedz się, jak uprawiać własną roszponkę!
Roszponka warzywna, zwana też rapontyką lub roszpunką, nie jest sałatą. Pochodzi z rodziny kozłkowatych, jest krewniaczką kozłka lekarskiego. Jej zdziczałe populacje występują w niemal całej Polsce. Uprawę rozpoczęto dopiero w XX wieku. Czyżby była trudna?
Roszponka – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY | żyzna lub przeciętna, lekka |
ODCZYN GLEBY | obojętny (6,5-7,0 pH) |
WILGOTNOŚĆ | mała do umiarkowanej |
STANOWISKO | słoneczne, półcieniste, osłonięte |
KWITNIENIE | kwiecień, maj |
Roszponka – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g liści:
KCAL | 21 |
BIAŁKO | 2 g |
WĘGLOWODANY | 3,6 g |
WITAMINA A (BETAKAROTEN) | 7092 IU |
WITAMINA C | 38,2 mg |
ŻELAZO | 2,2 mg |
POTAS | 459 mg |
Dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom roślina ta ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Nic dziwnego, że takie imię nosiła piękność z baśni braci Grimm! Roszponka:
- działa uspokajająco;
- jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny;
- zawiera dużo beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na twój wzrok i zapobiega starzeniu się skóry;
- poprawia trawienie;
- oczyszcza krew z toksyn;
- jest dobrym źródłem żelaza oraz potasu.
Roszponka w kuchni – nie tylko do sałatki!
Choć nie jest sałatą, jej zastosowanie w kuchni jest podobne i najlepiej smakuje surowa. Roszponka to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. Jej lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z prażonymi nasionami, pieczonymi burakami oraz serami, szczególnie pleśniowymi. Jednak nie tylko w sałatce roszponka się odnajdzie. Dobrze dogaduje się” w zielonych koktajlach z bananem, kiwi czy pomarańczą. Możesz ją również położyć na swoje kanapki do pracy, zwłaszcza te z szynką lub twarogiem. Sprawdzi się również jako dodatek do domowych hamburgerów.
Roszponka ze sklepu
Roszponka sprzedawana jest w plastikowych bądź tekturowych opakowaniach, znajdujących się dodatkowo w folii. Kupując roszponkę, należy zwrócić uwagę na to, czy folia nie jest zaparowana. Dzieje się tak wtedy, kiedy liście były pakowane dość dawno temu. Zwróć też uwagę na ich wygląd – wszystkie powinny być zielone i jędrne, a nie wiotkie i zdradzające powolne oznaki gnicia lub uschnięte. Często sprzedawana jest już umyta roszponka, lecz i tak lepiej ją przepłukać w domu przed jedzeniem.
Kiedy sadzić roszponkę?
Chociaż roszponkę możesz kupić w większości sklepów, jej samodzielna uprawa nie sprawia kłopotów. Roślina ta nie jest wymagająca. Okres wegetacji roszponki jest krótki: od wysiewu do zbioru mija około 8 tygodni. W dodatku można ją wysiewać aż trzykrotnie w ciągu roku: w marcu i kwietniu, w lipcu i sierpniu oraz we wrześniu. Nasiona siej bezpośrednio do gruntu, ponieważ roszponka nie lubi być przesadzana. Wysiana wiosną i latem daje plon w tym samym roku, siana jesienią – zwykle na wiosnę. Doskonale znosi chłód i mróz.
Stanowisko dla roszponki
Roszponka doskonale daje sobie radę nawet w trudnych warunkach, jednak wówczas słabiej plonuje i może urosnąć mniejsza. Chcąc mieć obfitsze zbiory, postaraj się zapewnić jej wszystko, co lubi. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste oraz lekkie, żyzne gleby. Do nawożenia używaj kompostu lub obornika, ale roszponka nie wymaga regularnego “dokarmiania”. Nie przepada za zbyt obfitym podlewaniem. Jej korzenie sięgają głęboko, w ziemi dobrej jakości radzi sobie z brakiem wody. Podczas suszy jednak nie zapominaj o podlewaniu. Ponieważ nie rośnie wysoka, regularnie usuwaj chwasty.
Roszponka w doniczce
Roszponkę możesz wysiać w doniczce na balkonie lub parapecie. Wówczas wybierz dla niej możliwie słoneczne stanowisko i użyj ziemi uniwersalnej do kwiatów. Korzenie nie powinny ciągle przebywać w wodzie, więc ważny jest drenaż. Na dno doniczki koniecznie wsyp nieco keramzytu. Roszponka w doniczce, w odróżnieniu od tej wysiewanej w gruncie, powinna być regularnie podlewana.
Nie jest wymagająca, za to stanowi niezwykle cenny składnik lekkich, dietetycznych dań. Jej uprawa nie zajmuje wiele czasu ani miejsca. Roszponka wyrośnie nawet na parapecie, będąc zawsze pod ręką, gdy zabraknie pomysłów na zdrowy dodatek do kanapki.
Powiązane artykuły:
- Uprawa roszponki (Valerianella locusta) w ogrodzie i doniczce – siew, gleba, podlewanie, wartości odżywcze
- Poziomka – wspaniały smak i bogactwo witamin
- Niezwykłe owoce ukryte w ozdobnych lampionach. Miechunka: jak ją sadzić i czy można uprawiać ją w doniczce na balkonie?
- Rzeżucha – najważniejsze informacje o warzywie
- Kapusta – smaczny i zdrowy składnik wielu potraw