Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Banan – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski8 lipca, 2022Brak komentarzy6 Mins Read
    banan

    Banan jest owocem, który bardzo często wykorzystuje się do przygotowania różnych dań i deserów. Jakie wartości odżywcze znajdują się w bananie? Ile ma kalorii? Jak można go użyć w kuchni? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule! 

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Banan – podstawowe informacje
    2 Banan – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania banana?
    3 Ile kalorii znajduje się w bananie?
    4 Jakie są rodzaje bananów?
    5 Jak rosną banany?
    6 Jak wybrać dojrzałego banana?
    7 Jak się przechowuje banany?
    8 Zastosowanie w kuchni

    Czy banan jest zdrowy? Jest on prawdziwą skarbnicą potasu! Dostarcza organizmowi wielu witamin i minerałów. Jest cennym źródłem wapnia, jodu, magnezu, fosforu oraz witamin C, B6, A, E i K. Jest bardzo ceniony przez sportowców i kucharzy.

    Banan – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśna
    WILGOTNOŚĆ:    gleba wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    plantacja dostarcza owoców przez cały rok

     

    Uważa się, że banan pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a obecnie jest uprawiany w regionach tropikalnych na całym świecie. Jego nazwa naukowa to Musa paradisiaca. 

     

    Banan jest popularnym owocem ze względu na swój słodki smak i łatwość spożycia. Bananowiec wytwarza kwiatostan, w którym znajdują się owoce bananowca. Owoce bananowca rozwijają się z kwiatów, które rosną w gronach na końcu łodygi bananowca. Po dojrzeniu owoce te są zbierane i zazwyczaj spożywane na surowo lub wykorzystywane w takich przepisach jak chleb bananowy czy smoothie.

     

    W większości są uprawiane na dużych plantacjach o powierzchni powyżej 100 km2. Kiście ścina się z drzew, kiedy banany są jeszcze zielone, a każda może ważyć nawet 80 kilogramów.

    Banan – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania banana?

    Banany to pyszne i pożywne owoce, które oferują wiele korzyści zdrowotnych. Są doskonałym źródłem potasu, który jest ważny dla utrzymania zdrowego ciśnienia krwi i prawidłowego funkcjonowania serca. Banany są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia stan układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. 

    Zobacz też:
    Liczi – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

     

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL: 89
    BIAŁKO: 1,09
    WĘGLOWODANY: 22,84
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,001
    POTAS: 0,358

     

    Ponadto banany zawierają witaminy i minerały takie jak witamina C, witamina B6 i magnez. Te składniki odżywcze są ważne dla utrzymania zdrowego układu odpornościowego, wspomagają funkcje poznawcze i zmniejszają stany zapalne. Ponadto wykazano, że banany zwiększają wydajność ćwiczeń fizycznych dzięki wysokiej zawartości węglowodanów w diecie. Jeśli więc szukasz zdrowej i pysznej przekąski, sięgnij po banana!

    Ile kalorii znajduje się w bananie?

    Banan zawiera około 105 kalorii. Zawartość kalorii w bananach może się jednak różnić w zależności od wielkości owocu i stopnia jego dojrzałości. 

     

    Na przykład duży banan, który zaczyna brązowieć, będzie zawierał więcej kalorii niż mały banan, który jest jeszcze żółty. Dojrzały banan będzie też słodszy i będzie miał bardziej miękką konsystencję. Ogólnie rzecz biorąc, większość bananów mieści się w przedziale 105 kalorii. Jeśli więc starasz się pilnować ilości spożywanych kalorii, banan może być dobrą przekąską.

    Jakie są rodzaje bananów?

    Najczęściej spotykany w supermarketach jest banan cavendish, który ma słodki smak i kremową konsystencję. Kolejnym rodzajem są plantany, które są dłuższe i cieńsze niż banany Cavendish. Mają skrobiowy smak, który często wykorzystuje się w pikantnych potrawach. Trzeba jednak pamiętać, że nie nadają się do jedzenia na surowo. Przed zjedzeniem wymagają obróbki cieplnej, ponieważ ludzki organizm nie byłby w stanie strawić zawartej w nich skrobi. Takie banany są przeważnie smażone, gotowane albo grillowane i spożywane razem z pikantnymi potrawami

     

    Innym rodzajem, choć mniej popularnym, są banany czerwone, które są mniejsze i słodsze od bananów cavendish. Mają karmazynową skórkę i miąższ. Istnieje także wiele innych odmian bananów takich jak banan ladyfinger, który jest mniejszy i bardziej delikatny niż inne rodzaje. Niezależnie od rodzaju, banany są pożywnym i pysznym owocem, którym można się delektować na wiele sposobów.

    Zobacz też:
    Arbuz – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Jak rosną banany?

    Banany to rodzaj owoców uprawianych w klimacie tropikalnym na całym świecie. Rosną w kiści, a każda kiść zawiera zwykle od 10 do 20 bananów. Bananowce mogą osiągać aż 15 m wysokości (odmiany karłowe dorastają do 2–3 metrów). Kwiaty bananowca są małe, żółte i rosną w gronach na końcu bananowca. Gdy kwiaty zostaną zapylone, zaczynają się tworzyć owoce. 

     

    Dojrzewanie bananów trwa około 10 miesięcy, a w tym czasie owoce przechodzą różne zmiany. Na przykład zielone banany w miarę dojrzewania zmieniają kolor na żółty lub brązowy. Kiedy banany są gotowe do zbioru, należy je zbierać ręcznie. Po zbiorach można je jeść na surowo lub wykorzystywać w różnych przepisach.

    Jak wybrać dojrzałego banana?

    Przy zakupie bananów ważne jest, aby wybierać te, które są dojrzałe. Najłatwiejszym sposobem stwierdzenia, czy banan jest dojrzały, jest przyjrzenie się jego kolorowi. Dojrzałe banany będą głównie żółte z kilkoma brązowymi plamkami. Jeśli banan jest cały brązowy, oznacza to, że jest przejrzały i będzie mięsisty. 

     

    Banany, które są całkowicie zielone, nie są jeszcze dojrzałe i będą cierpkie. Dojrzałe banany będą też lekko zakrzywione, podczas gdy niedojrzałe będą bardziej proste. Innym sposobem sprawdzenia, czy banan jest dojrzały, jest jego delikatne ściśnięcie. Dojrzałe banany będą się lekko uginać pod naciskiem, natomiast niedojrzałe będą twarde. Po wybraniu dojrzałych bananów można je przechowywać w lodówce, aby nie dopuścić do ich nadmiernego dojrzewania.

    Jak się przechowuje banany?

    Każdy, kto kiedykolwiek próbował utrzymać świeżość bananów dłużej niż kilka dni, dobrze wie, że nie jest to takie proste. Kluczem do właściwego przechowywania bananów jest zrozumienie procesu ich dojrzewania. Banany są zbierane, gdy są jeszcze zielone i niedojrzałe. Następnie przewozi się je do magazynów, gdzie poddaje się je działaniu gazu zwanego etylenem. 

    Zobacz też:
    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

     

    Gaz ten pomaga bananom dojrzewać równomiernie i szybko. Gdy banany osiągną pożądany poziom dojrzałości, są wysyłane do sklepów spożywczych. Ostatnim krokiem w przechowywaniu bananów jest zapewnienie im odpowiedniej temperatury. Banany powinny być też przechowywane w środowisku o dużej wilgotności.

    Zastosowanie w kuchni

    Banan to wszechstronny owoc, który można wykorzystać zarówno w słodkich, jak i pikantnych daniach. Aby przygotować szybką i zdrową przekąskę, pokrój banana w plasterki i posmaruj go masłem orzechowym lub jogurtem. 

     

    A jeśli masz ochotę na coś słodszego, chlebek bananowy jest zawsze pysznym rozwiązaniem. Jeśli czujesz się kreatywny, możesz nawet wykorzystać skórki bananów do zrobienia wina bananowego. Wystarczy umyć skórki i dodać je do naczynia fermentacyjnego wraz z cukrem i wodą. Po kilku tygodniach uzyskasz smaczne wino domowej roboty, którym możesz podzielić się z przyjaciółmi. Możesz także przygotować pyszne naleśniki z bananami, tartę lub usmażyć je w cieście.

     

    Banan jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Jego właściwości są bardzo cenione przez osoby, które uprawiają sport, ponieważ kilka kęsów tego owocu daje duży zastrzyk energii. Z drugiej strony jest dość kalorycznym owocem i nie każdy powinien go dodawać do swojej codziennej diety. Dotyczy to szczególnie osób chorujących na cukrzycę. 

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.