W latach 90. jej charakterystyczne pędy z pomarańczowymi lampionami stanowiły dekorację polskich mieszkań, będąc nieodłącznym składnikiem kompozycji suchych bukietów. Jest znana w Polsce od XIX wieku. Koniecznie dowiedz się, dlaczego warto uprawiać miechunkę!
Owoce miechunki, ukryte w osłonkach zwanych lampionami, są jadalne. Różnią się smakiem w zależności od gatunku. Za najsmaczniejsze uchodzą owoce miechunki peruwiańskiej, zwanej jadalną lub rodzynkiem brazylijskim. Co jeszcze powinieneś wiedzieć o miechunce?
Miechunka – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY | przepuszczalne, żyzne |
ODCZYN GLEBY | od lekko kwaśnej do lekko zasadowej |
WILGOTNOŚĆ | duża |
STANOWISKO | słoneczne |
OKRES KWITNIENIA | od maja do września |
Miechunka – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g owoców:
KCAL | 63 kcal |
BIAŁKO | 1,9 g |
WĘGLOWODANY | 11,20 g |
WITAMINA C | 11,10 mg |
NIACYNA (WITAMINA B3) | 2,800 mg |
FOSFOR | 40 mg |
Miechunka zawiera cenne witaminy, w tym sporą ilość witaminy C oraz witamin z grupy B. Ze względu na niewielką liczbę kalorii może być jedzona przez osoby będące na diecie. Obniża zły cholesterol we krwi, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i działa przeciwzapalnie. Warto spożywać ją w trakcie przeziębienia. Jadalne są jedynie dojrzałe owoce miechunki, które mają pomarańczową barwę. Niedojrzałe – zielone lub żółte – mogą ci poważnie zaszkodzić. Brązowe są przejrzałe i nie należy ich kupować. Osłonka nie jest jadalna, choć często stanowi dekorację dań w restauracjach.
Miechunka w kuchni
W zależności od gatunku, owoce miechunki smakują inaczej. Na surowo jedynie miechunka peruwiańska znajdzie większe grono miłośników. Ma słodko-kwaśny smak, z pewną nutą goryczki i ananasa; niektórzy porównują jej smak do smaku limonki. Jej surowe owoce stanowią doskonały dodatek do:
- sałatek;
- ciast;
- deserów;
- drinków;
- sosów.
Można z nich robić także pyszne dżemy, marmolady, kompoty i inne przetwory. Owoce miechunki stosowane są również jako przyprawa, która podkreśla smak dań mięsnych oraz rybnych. Bardzo często używa się jej do dekorowania deserów.
Miechunka – najpopularniejsze gatunki
Miechunka to roślina psiankowata, podobnie jak pomidory czy ziemniaki. Występuje naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej kontynentu amerykańskiego. W Polsce najczęściej uprawiane są miechunka peruwiańska (zwana też jadalną lub rodzynkiem, brazylijskim), miechunka pomidorowa oraz miechunka rozdęta. Ta ostatnia występuje w Polsce również naturalnie, radzi sobie najlepiej w naszym klimacie i jest najmniej wymagająca w uprawie. Pozostałe gatunki, choć są bylinami, czyli roślinami wieloletnimi, nad Wisłą uprawia się jako rośliny jednoroczne.
Jak uprawiać miechunkę?
Uprawiana jest z rozsady. Nasiona wysiewa się w marcu do pojemników. Zbyt późno wysiana słabiej owocuje. Młode rośliny są wrażliwe na wiosenne przymrozki, dlatego najlepsza pora na sadzenie to przełom maja i czerwca. Dopóki roślina nie urośnie, trzeba pielić ziemię wokół, aby nie zagłuszyły jej chwasty. Miechunka jest wrażliwa na przesuszenie, więc musi być regularnie podlewana. Raz w tygodniu powinna być nawożona. Najlepiej sprawdzają się naturalne nawozy, takie jak guano, obornik lub gnojówka roślinna, np. z pokrzywy.
Jak wybrać stanowisko dla miechunki?
Miechunka nie jest kapryśna, w dodatku jest odporna na choroby i szkodniki. Owocuje do pierwszych mrozów, ginie w temperaturze ok. -3ºC. Może być sadzona w gruncie lub hodowana w szklarni, tunelu warzywnym lub w donicach na tarasie i balkonie. Preferuje żyzne gleby, ale poradzi sobie również na przeciętnych czy nawet ubogich. Stanowisko powinno być słoneczne i ciepłe; bardzo dobrym miejscem będzie teren przy południowej ścianie domu. W półcieniu słabiej owocuje. Ze względu na silny rozrost korzeni powinno się ją sadzić w donicach lub w pojemnikach wkopanych w podłoże.
Miechunka to nie tylko ciekawie wyglądająca roślina, która z powodzeniem może stanowić ozdobę ogródka lub warzywnej grządki. Ma właściwości prozdrowotne, a jej owoce – surowe lub suszone – znakomicie dopełniają smaku wielu dań.
Powiązane artykuły:
- Świdośliwa – uprawa krzewu. Czym jest Amelanchier i jak dbać o tę roślinę?
- Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym
- Kumkwat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Rokitnik – co warto o nim wiedzieć? Za co jest ceniony?