AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski2 listopada, 2022Brak komentarzy5 minut czytania
    Malina moroszka

    Maliny to nie tylko rośliny – przede wszystkim są to pyszne, słodkie owoce, popularne w dużej części świata. Jedną z jej odmian jest malina moroszka. Czym różni się od pozostałych, jak ją uprawiać i jakie ma zastosowanie? Przeczytaj artykuł i poznaj ją lepiej!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Malina moroszka (rubus chamaemorus) – wygląd i charakterystyka. Najważniejsze informacje
    2 Uprawa maliny moroszki – na co warto zwrócić uwagę?
    3 Choroby i szkodniki – co grozi tej odmianie maliny?
    4 Malina moroszka – jak ją pielęgnować?
    5 Czy malina moroszka jest pod ochroną?
    6 Owoce maliny moroszki – czy warto je spożywać? Zastosowanie

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) jest gatunkiem roślin zielnych, który zalicza się do rodziny różowatych. Roślina ta znana jest także pod nazwą „malina nordycka”. W naturalnych warunkach wyrasta ona w trzech miejscach – powszechnie dostępna jest w Skandynawii, w niektórych miejscach Rosji oraz na Alasce.

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – wygląd i charakterystyka. Najważniejsze informacje

    Malina moroszka to roślina zielna i wieloletnia, która zaliczana jest do niezbyt wysokich krzewinek. Jej maksymalna wysokość waha się w zależności od osobnika. Zwykle jednak gatunek ten osiąga od 5 do 30 cm. Z rośliny tej wyrastają liczne pędy, które pozbawione są kolców. Liście maliny również są niewielkie – ich średnica osiąga do 8 cm. Kształtem zwykle przypominają serce lub nerkę.
    Choć odmiana ta pochodzi naturalnie z terenów Rosji, Alaski i Skandynawii, wyrasta również w innych miejscach. W Polsce jest ona dostępna, szczególnie na terenach Pomorza, Warmii, Mazur oraz Karkonoszy. Roślina wyrasta na torfowiskach, a w jej pobliżu zwykle znajduje się tzw. ściółka ochronna.
    Malina jest rośliną kwitnącą – okres kwitnienia trwa dwa miesiące, od maja do czerwca. Jest ona w stanie zakwitnąć jedynie wówczas, gdy ma dostęp do światła słonecznego. Jej kwiaty są białe, zwykle składają się z pięciu płatków. Gatunki żeńskie mają je mniejsze w porównaniu do gatunków męskich. Owoce z kolei mają kolor czerwono-pomarańczowy i składają się z niewielkich pestkowców. Jeśli chcesz poznać je lepiej, dowiedzieć się, czy są jadalne, kiedy dojrzewają i jakie jest ich zastosowanie, kontynuuj czytanie tęgo artykułu.

    Uprawa maliny moroszki – na co warto zwrócić uwagę?

    Malina moroszka nie należy do roślin łatwych w uprawie. Zwykle rosła samoistnie, w warunkach naturalnych. W Polsce jednak, z racji niewielkiej liczby tej krzewinki, należało rozpocząć jej uprawę. Najważniejszym aspektem w tym procesie jest zapewnienie roślinie możliwie najbardziej naturalnych warunków.

    Zobacz też:
    Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Zdarzają się uprawy hodowlane, jednak te rzadko owocują. Aby pojawiły się owoce, wymagane są bowiem zapylacze (trzmiele lub pszczoły) oraz osobników obydwóch płci. Wynika to z tego, że jest to roślina dwupienna. Nie zabieraj się więc lepiej za jej uprawę bez specjalnej wiedzy oraz posiadania specyficznych warunków spełniających jej wymagania. Jednym z najważniejszych jest torfowisko – tylko na takim rodzaju gleb jest w stanie rozwijać się malina moroszka. Jest to teren charakteryzujący się wysokim poziomem wód gruntowych oraz złożem torfu o minimalnej miąższości wynoszącej 30 cm.

    Choroby i szkodniki – co grozi tej odmianie maliny?

    Malina moroszka charakteryzuje się bardzo dużą odpornością na choroby i szkodniki. Niemniej jednak warto zwrócić uwagę na jedną chorobę, która może zaszkodzić malinie oraz jej kwiatom czy owocom. Chorobą tą, wywoływaną przez wirusy i grzyby, jest czarna plamistość liści. Rozpoznać można ją po różnokolorowych, rozległych plamach ulokowanych na liściach. W niektórych przypadkach, na środku plamy znajduje się niewielki, biały punkt.

    Rozwojowi tej choroby sprzyja zbyt duża wilgotność oraz wysoką temperaturą (choć gdy przekracza ona 30°C, przestaje się ona rozwijać). Grzyby i wirusy wpływają negatywnie na procesy oddychania oraz fotosyntezy, zaburzając ją. Gdy choroba już się rozwinie, ciężko jest się jej pozbyć – nie istnieją żadne domowe sposoby. Jedynym ratunkiem są opryski z fungicydów. Aby uniknąć powstania tego problemu, warto pozbywać się wyrastających chwastów na bieżąco oraz sadzić rośliny w odpowiedniej, niezbyt bliskiej odległości od siebie.

    Malina moroszka – jak ją pielęgnować?

    Aby uniknąć chorób omówionych wyżej i umożliwić roślinie prawidłowy rozwój, należy odpowiednio ją pielęgnować. Wyrywanie chwastów to tylko jedna z czynności zapobiegających powstawaniu choroby. Niezwykłe istotne jest także nawożenie maliny moroszki. Pozwoli to zwiększyć jej odporność na chorobę oraz przyspieszyć jej rozwój. Najlepszym nawozem, który można wykorzystać do maliny, jest nawóz organiczny i wieloskładnikowy, bogaty w składniki odżywcze i mineralne. Termin nawożenia przypada na kwiecień każdego roku.

    Zobacz też:
    Odmiany jabłoni — przegląd

    Czy malina moroszka jest pod ochroną?

    Ze względu na niewielką ilość występujących osobników, w Polsce malina moroszka jest pod ścisłą ochroną gatunkową. W naszym kraju naturalnie występuje ona niezwykle rzadko, a klimat polski zwykle nie pozwala jej owocować. Roślina ta uważana jest w naszym kraju za relikt pozostawiony po czasach epoki lodowcowej. Jedynym z kilku miejsc, w których możesz znaleźć tę odmianę, jest Słowiński Park Narodowy, położony w województwie pomorskim.

    Pamiętaj, że ochrona nie dotyczy wyłącznie zrywania całych roślin, lecz także pojedynczych owoców. Jeśli masz więc ochotę na produkty owocowe z tej odmiany malin, najlepiej zamów je zza skandynawskiej granicy, np. ze Szwecji, w której owoc ten jest powszechnie spotykany.

    Pamiętaj zatem, aby przestrzegać tego zakazu. Według art. 181 § 2 Kodeksu karnego „Kto, wbrew przepisom obowiązującym na terenie objętym ochroną, niszczy albo uszkadza rośliny lub zwierzęta, powodując istotną szkodę, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2”.

    Owoce maliny moroszki – czy warto je spożywać? Zastosowanie

    Owoce maliny moroszki to źródło ogromnych ilości witaminy C – mają one jej więcej niż pomarańcza. Oprócz tego jest to bogactwo witaminy A. 100 g malin tej odmiany ma jedynie 51 kalorii. Jeśli jednak je zdobędziesz zza granicy, pamiętaj, by nie jeść ich zbyt dużo. Owoce te uważane są za lekko trujące – spożycie ich w zbyt dużej ilości może wywołać mdłości, wymioty, biegunkę czy ból w okolicach przewodu pokarmowego. Jeśli jednak jesz je w rozsądnej ilości, nie masz się czego obawiać.
    Maliny moroszki znajdują zastosowanie w wielu różnych dziedzinach – jedną z nich jest gastronomia. Owoce idealnie nadadzą się na różne przetwory, np. dżemy. Możesz zrobić z nich również kompot z malin czy pyszne, owocowe ciasto. W zasadzie ogranicza cię tylko wyobraźnia – tę odmianę owoców dodać możesz do dowolnego deseru.
    Kolejne zastosowanie owoców dotyczy medycyny ludowej – spożywanie ich pomaga w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu, działa jako środek przeciwgorączkowy oraz zapobiega zachorowaniu na szkorbut. Ostatnia przypadłość to choroba polegająca na niedoborze lub kompletnym braku witaminy C (kwasu askorbinowego) w organizmie. Swego czasu dotykała ona głównie żeglarzy i innych pracowników przebywających na morzu.
    Pamiętaj jednak, że same w sobie owoce mogą nie wystarczyć – najlepsze działanie będzie miało połączenie owoców z liśćmi maliny moroszki.

    Powiązane artykuły:

    • Malina – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Uprawa malin w pigułce – jak sadzić maliny, przycinać krzewy i pielęgnować te rośliny?
    • Oprysk z drożdży na maliny – jak wykonać go samodzielnie? Stwórz własny, naturalny środek ochrony do krzewów owocowych
    • Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść?
    • Choroby jeżyn bezkolcowych – uprawa, przycinanie i zwalczanie chorób, w tym rdzy jeżyny, która atakuje krzewy
    Zobacz też:
    Jabłko – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

    Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.