Smak dzikiej róży znają prawie wszyscy ze starszych pokoleń. Owoce i płatki, z uwagi na swoje walory smakowe, często stosowane były w kuchni. Co więcej, mają prozdrowotne właściwości, idealne na gorszy, jesienno-zimowy czas. Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? I po co to robić? Dowiedz się wszystkiego o owocach dzikiej róży i ich zastosowaniu. Sprawdź nasz kompletny poradnik!
Właściwości owoców dzikiej róży
Warto wiedzieć nie tylko to, kiedy zbierać owoce dzikiej róży, ale przede wszystkim, w jakim celu to robić. Są one źródłem licznych składników odżywczych. Zawierają bardzo dużo witaminy C i z tego są przede wszystkim znane. To jednak nie wszystkie zalety owoców róży. Warto wiedzieć, że znajdziesz w nich jeszcze:
- witaminę A;
- część witamin z grupy B;
- witaminę E;
- witaminę K;
- kwas foliowy;
- flawonoidy;
- garbniki.
W efekcie zebrane w odpowiednim czasie owoce mogą działać:
- wzmacniająco na układ odpornościowy;
- łagodząco na wszelkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego;
- wspomagająco przy chorobach wątroby;
- moczopędnie i wspomagająco przy schorzeniach nerek;
- wspierająco w okresie ciąży oraz kamienia piersią;
- łagodząco na oparzenia, niedoskonałości skórne, stany zapalne.
Jak widzisz, suszone owoce tej rośliny mają wiele właściwości, z których warto korzystać. Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co jeszcze można pozyskiwać z tych krzewów? Jak wykorzystać zbiory? Tego wszystkiego dowiesz się w dalszej części artykułu.
Kiedy zbierać owoce dzikiej róży?
Zastanawiasz się, kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Warto robić to przede wszystkim jesienią, gdy te pojawią się na krzakach. Konieczne jest ocenienie, czy są już dojrzałe, ale niezbyt miękkie, czyli przejrzałe. Nie powinny być też przemarznięte, bo to zmniejsza ich wartości odżywcze, a przede wszystkim – pogarsza smak. Najlepiej zbierać owoce dzikiej róży w słoneczne dni.
Inaczej wygląda zbieranie płatków dzikiej róży. W tym przypadku zbiory następują przede wszystkim w kwietniu i maju, w zależności od tego, jak wygląda pogoda. Bardzo ważne jest to, aby zbierać płatki w suche dni. Zebrane po deszczu mają mniejsze walory smakowe, a dodatkowo mogą się łatwiej zepsuć.
Jak zbierać dziką różę?
Jeśli w twoim ogrodzie znajduje się uprawa dzikiej róży, sprawa jest dość prosta. Zadbaj o krzewy tak, aby móc zebrać z nich płatki i owoce. To sprawia też, że wiesz, czym roślina jest nawożona i czy nie choruje. Zadbaj o to, aby rosła w ogródku w miejscu osłoniętym od zanieczyszczeń. Niech będzie to odległy zakątek terenu z dala od drogi. W ten sposób na owocach nie będą osadzać się metale ciężkie. Posiadanie krzewu w ogrodzie ma jeszcze jedną zaletę. Zawsze wiesz, kiedy zbierać owoce dzikiej róży, bo widzisz krzew na co dzień i możesz śledzić jego wzrost.
Inaczej sprawa wygląda, gdy nie masz w swoim ogrodzie dzikiej róży. W takim przypadku najlepiej zbierać owoce z krzewów, które znajdziesz odpowiednio wcześnie. Obserwuj je pod kątem ewentualnych chorób, aby mieć pewność, że dany okaz jest po prostu zdrowy. W naturze dzika róża może występować przede wszystkim na nieużytkach i w pobliżu domów. Możesz spotkać ją też m.in. na miedzach czy brzegach lasów, zwłaszcza na dobrze nasłonecznionych stanowiskach. Warto prowadzić takie obserwacje również po to, aby wiedzieć, kiedy zbierać owoce dzikiej róży. Różne gatunki na rozmaitych stanowiskach mogą owocować w odstępach nawet miesiąca od siebie. Z tego względu kontrola jest niezbędna.
Jakie gatunki róży zbierać?
Skoro wiesz, kiedy zbierać owoce dzikiej róży, to musisz jeszcze wiedzieć, po które gatunki konkretnie sięgać. Nie wszystkie są tak samo wartościowe czy nadają się do dalszego przetwarzania. Co więcej, różne gatunki dojrzewają w różnych porach, co również wpływa na to, kiedy zbierać owoce dzikiej róży. Oto proste zestawienie dwóch najpopularniejszych gatunków:
- Rosa villosa – róża jabłkowata – najlepiej zbierać ją pod koniec sierpnia i na początku września, zależnie od tego, jak ciepłe było lato;
- Rosa canina – róża jabłkowata – dojrzewa dopiero z końcem września.
Inne gatunki występują o wiele rzadziej. Z kolei Rosa pimpinellifolia, zwana różną biedrzeńcolistną lub gęstokolczastą, nie powinna być zbierana wcale. Jej owoce są po prostu niesmaczne, a po przetworzeniu bardzo gorzkie. Niemniej mogą wybarwić się na piękny, ciemnobordowy kolor.
Co zrobić z owocami i płatkami dzikiej róży?
Aby nadawały się do dalszej obróbki, muszą być odpowiednio przygotowane. Zazwyczaj poddaje się je po prostu suszeniu. Nie jest ono łatwe. Sposobem na przygotowanie owoców do suszenia jest najpierw ich oczyszczenie i osuszenie. Wszystkie owoce należy obrać. Następnie suszy się je przez pierwszy kwadrans w temperaturze ok. 100 stopni. Potem temperatura jest zmniejszana do 50 stopni. W takich warunkach owoce mają sporą ilość witaminy C w sobie. Suszenie w takich warunkach może trwać nawet kilkanaście godzin, do pełnego zasuszenia, czyli momentu, aż owoce będą pomarszczone. Czynność można wykonać w suszarce do owoców albo piekarniku, który jest nieco uchylony.
Owoce dzikiej róży, podobnie jak płatki, mogą być spożywane w wersji świeżej. Przykładowo w niektórych krajach robi się z nich zupy. Płatki można macerować i przecierać, a następnie stosować jako surowiec do kremów i innych kosmetyków. Popularne są też konfitury z płatków, szczególnie znane jako nadzienia do pączków. Jadalne płatki można spożywać po zerwaniu i umyciu również bez obróbki.
Co przygotować z owoców dzikiej róży?
Jasne jest dla ciebie, kiedy zbierać owoce dzikiej róży. Co jednak można z niej przygotować? W zasadzie możliwości są nieskończone. Najczęściej się je suszy, jeśli chce się je potem stosować w celach leczniczych czy dla wsparcia organizmu. Z kolei
Z owoców dzikiej róży można przygotować:
- konfitury;
- dżemy;
- syropy;
- soki;
- herbaty;
- skoncentrowane preparaty o wysokiej zawartości leczniczych witamin i innych substancji.
Przetwory z owoców róży są zwykle bardzo smaczne i mają wyjątkowy zapach. Możesz dodać je np. do herbaty, ale również ciast, przysmaków i deserów. Nadają się do spożycia ze świeżym pieczywem. Z tego powodu ważne jest, abyś wiedział, kiedy zbierać owoce dzikiej róży, aby gwarantowały wsparcie dla odporności, ale i świetnie smakowały.
Wiesz już, kiedy zbierać owoce dzikiej róży, aby jak najlepiej na nich skorzystać. Co więcej, nie są to jedyne części róży, które warto mieć pod ręką.
Powiązane artykuły:
- Dzika róża – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Czarny bez – kiedy zbierać? Poznaj go lepiej!
- Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc
- Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?
- Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć