Czereśnia ma opinię dosyć kapryśnej w uprawie. Czy są jakieś sposoby, by ją obłaskawić i cieszyć się każdego roku dobrym zbiorem owoców? Dowiesz się tego z naszego artykułu!
Jej prawdziwa nazwa to wiśnia ptasia, nazywana jest również wiśnią dziką. Do Europy trafiła z terenów dzisiejszej Turcji już w starożytności. Ma niezwykle smaczne owoce o szerokim zastosowaniu w kuchni. Jak zadbać o drzewo, by rosło zdrowo i rodziło dużo owoców? Czytaj dalej!
Czereśnia – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY | żyzna, umiarkowanie przepuszczalna, przewiewna |
ODCZYN GLEBY | obojętny (6,8–7,0 pH) |
WILGOTNOŚĆ | duża |
STANOWISKO | słoneczne i półcieniste, osłonięte od wiatru |
KWITNIENIE | w marcu i kwietniu |
Czereśnia – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g owoców:
KCAL | 55 kcal |
BIAŁKO | 1 g |
WĘGLOWODANY | 12 g |
CHOLESTEROL | 0 mg |
WITAMINA C | 7 g |
BŁONNIK | 1,6 g |
POTAS | 220 mg |
JOD | 330 mg |
Czereśnie, dzięki polifenolom oraz antocyjanom wpływają pozytywnie na stan twojej skóry i system odpornościowy. Polecane są osobom mającym problemy jelitowe, gdyż regulują pracę układu pokarmowego. Są niezwykle bogate w jod, ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Pamiętaj jednak, że są dość ciężkostrawne, więc nie powinieneś jeść ich zbyt dużo.
Czereśnia w kuchni
Czereśnie są doskonałe do wszelkiego rodzaju przetworów. Z powodzeniem można ich używać do produkcji domowej roboty:
- dżemów;
- konfitur;
- nalewek;
- soków;
- kompotów;
- zup owocowych.
Mogą być także suszone i stosowane jako dodatek do mięs. Są doskonałe do wszelkiego rodzaju deserów, od ciast i serników po lody. Idealnie nadadzą się do czekoladowego fondue. Zdaniem wielu osób najlepiej jednak smakują na surowo, zerwane prosto z drzewa.
Uprawa: czego potrzebuje czereśnia?
Pierwszym krokiem do sukcesu w uprawie czereśni jest wybór odpowiedniego stanowiska. Czereśnia lubi miejsca osłonięte od wiatru, słoneczne i zaciszne. Ma pewne wymagania co do gleby. Podłoże nie może być ciężkie i mokre, drzewo nie lubi także zastoisk mrozowych. Ziemia powinna być żyzna, ciepła i przepuszczalna; warto ją regularnie spulchniać wokół. Czereśnia ma bardzo duże zapotrzebowanie na potas i wapń oraz nawóz. Warto obserwować drzewo, jego liście i owoce, co pozwoli zauważyć pierwsze oznaki niedoborów pokarmowych.
Czereśnia – sadzenie
Jeżeli chcesz cieszyć się własnymi owocami, decydując się na uprawę tego drzewka poznaj zasady sadzenia:
-
- ziemię pod czereśnię w poprzedzającym roku zasil obornikiem;
- czereśnia jest rośliną obcopylną – posadź więcej drzewek odmian, które mogą zapylać się wzajemnie;
- zachowaj kilkumetrowe odstępy między drzewkami, bo zbyt gęsto rosnące są bardziej podatne na choroby grzybowe;
- drzewka z gołym korzeniem sadź od września do końca listopada, pojemnikowane przez cały okres wegetacyjny;
- młode drzewka warto przywiąż do tyczek i nawoź mocznikiem, gdyż często pojawia się niedobór magnezu.
Czereśnia – jak dbać o drzewo?
Czereśnia wcześnie rozpoczyna wegetację, ale jednocześnie kiepsko znosi przymrozki, co bardzo często jest powodem słabszych plonów. Przed mrozem zabezpiecz ją agrowłókniną, wikliną czy słomą. Dobrym sposobem jest również usypanie niewielkiego kopczyka z ziemi ogrodniczej lub kompostu wokół pnia. Młode drzewka wymagają częstego podlewania; starsze są pod tym względem mniej wymagające. Przez pierwsze trzy lata warto dociążać pędy, by rosły poziomo, a także wiosną formować koronę poprzez ich przycinanie. U starszych drzew wykonuj głównie cięcia sanitarne, już po zbiorach.
Jak chronić czereśnię przed szkodnikami?
Czereśnie są niestety lubiane przez szkodniki, atakują je również groźne choroby, jak np. rak bakteryjny. W tym celu kilka razy w roku stosuje się opryski, mające za zadanie ochronę drzewa. Pierwsze wykonujemy już wiosną, przed terminem kwitnienia. Istnieją także odporniejsze odmiany czereśni, które mogą obyć się bez oprysków, np. burlat, rivan lub karesova. Amatorami owoców są również szpaki. Aby chronić plony, stosuje się specjalne siatki zarzucane na koronę drzewa.
Czereśnia po raz pierwszy owocuje ok. 3–5 lat od posadzenia. Trzeba więc uzbroić się w cierpliwość. Do hodowli amatorskiej wybieraj niskopienne, odporne odmiany. Czereśnia wymaga troski, ale z pewnością odpłaci ci za wysiłek pysznymi owocami w sezonie.
Powiązane artykuły:
- Sezon na świeże, pyszne owoce! Jak wykorzystać w kuchni
- Choroby czereśni i ich zwalczanie w uprawie. Jak diagnozować i zwalczać choroby i szkodniki czereśni?
- Opryski na czereśnie – terminy, preparaty
- Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba
- Jaki nawóz pod drzewa owocowe na wiosnę wybrać? Jakie komposty naturalne są warte uwagi? O czym trzeba pamiętać podczas nawożenia?