Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski14 maja, 2023Brak komentarzy4 Mins Read
    kokos

    Kokos ma słodki, biały miąższ, który jest bardzo ceniony w wielu kuchniach świata. Jest często używany do robienia zdrowych koktajli, drinków, ciasteczek i różnych deserów. Jakie wartości odżywcze ma kokos? Dlaczego warto go spożywać? 

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Kokos – podstawowe informacje
    2 Kokos – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania kokosa?
    3 Jakie są najpopularniejsze zastosowania kokosa?

    Wiele osób zastanawia się, czy kokos jest zdrowy. Trzeba przyznać, że jest on bardzo wartościowym produktem, głównie ze względu na obecność w nim składników mineralnych w wysokich stężeniach. Kokos zawiera dużą ilość potasu. Jest też cennym źródłem magnezu, wapnia, fosforu i sodu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o jego właściwościach!

    Kokos – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  piaszczysta, próchnicza, przepuszczalna, odpowiednio zdrenowana
    ODCZYN GLEBY:   od lekko kwaśnej do zasadowej
    WILGOTNOŚĆ:    gleba wilgotna
    STANOWISKO:  ciepłe, jasno oświetlone 
    KWITNIENIE:    cały rok

    Kokos to duży owoc o twardej skorupie, pochodzący z tropikalnych regionów świata. Drzewo kokosowe dorasta do 30 metrów wysokości. Jest smukłe i ma długie, spiralne liście. Same kokosy rosną na końcu gałęzi drzewa i dojrzewają po około 12 miesiącach. Kiedy są dojrzałe, spadają z palmy, a następnie są zbierane. 

    Miąższ kokosa jest biały i lekko słodki. Owoc ten jest ceniony za swoje wartości odżywcze. Kokosy zawierają również dużą ilość wody, która jest często używana jako napój orzeźwiający w gorące dni. Twarda skorupa zewnętrzna kokosa może być wykorzystywana do produkcji lin i innych materiałów. Z części skorup robi się także zabawki dla dzieci (np. figurki słoni, niedźwiedzi i papug) oraz pamiątki. 

    Istnieją dwa rodzaje tradycyjnych odmian palmy kokosowej: large i dwarf. Odmiana large często kwitnie po 5–7 latach. Wybrana do rozmnażania palma kokosowa krzyżuje się w niekontrolowany sposób z którymkolwiek ze swoich sąsiadów. Natomiast odmiana dwarf charakteryzuje się wczesnym kwitnieniem, niskim wzrostem wysokości, skłonnością do samozapylenia oraz wrażliwością na ataki owadów. 

    Zobacz też:
    Dzika róża – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kokosy są popularnym składnikiem wielu tropikalnych potraw, a także są wykorzystywane do produkcji kosmetyków i mydeł. Natomiast olej kokosowy jest szeroko stosowany w kuchni.

    Kokos – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania kokosa?

    Kokos to odżywcza potęga. Jest on nie tylko dobrym źródłem błonnika, ale zawiera również witaminy i minerały, które mogą pomóc w poprawie zdrowia. Na przykład jest on dobrym źródłem manganu, który jest niezbędny dla zdrowia kości. Zawiera również miedź, która pomaga utrzymać zdrowe naczynia krwionośne. 

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL: 354
    BIAŁKO: 3,33
    WĘGLOWODANY: 15,23
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,020
    POTAS: 0,356

    Dodatkowo orzechy kokosowe są bogate w kwas laurynowy – rodzaj tłuszczu nasyconego, który jest korzystny dla zdrowia. Niektóre badania wykazały, że kokosy mogą pomóc w poprawie poziomu cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

    W przeciwieństwie do innych owoców, kokosy zawierają dużą ilość tłuszczu. Jednak tłuszcz ten składa się głównie ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są rodzajem zdrowego tłuszczu nasyconego.

    Niezależnie od tego, czy jesz je świeże, czy używasz ich w przepisach, orzechy kokosowe są pysznym i pożywnym sposobem na poprawę zdrowia.

    Jakie są najpopularniejsze zastosowania kokosa?

    Kokos jest owocem o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu. Oprócz spożywania go na surowo można z niego wytwarzać wiele różnych produktów. Mleko kokosowe i woda kokosowa to popularne napoje, a olej kokosowy jest powszechnie stosowany w kuchni. Mąka kokosowa i wysuszony kokos są często używane do wypieków, a orzechy kokosowe mogą być również kandyzowane lub suszone i używane jako dodatek do deserów. Mogą być też wykorzystywane jako naturalny słodzik. 

    W ostatnich latach orzechy kokosowe stały się również popularne jako naturalny produkt kosmetyczny – wiele osób stosuje olej kokosowy jako środek nawilżający lub środek do pielęgnacji włosów. 

    Zobacz też:
    Figa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Miąższ orzecha kokosowego można zetrzeć na tarce i wykorzystać jako dekorację lub składnik pikantnych potraw. Mleko kokosowe może być używane jako alternatywa dla zwykłego mleka w pieczeniu lub gotowaniu. 

    Kokos to rodzaj tropikalnego owocu, który rośnie na drzewach palmowych. Orzechy kokosowe są zazwyczaj brązowe i mają twardą skorupę zewnętrzną. Są uprawiane w regionach tropikalnych na całym świecie. Zawierają dużo witamin i wartości odżywczych. Są wszechstronnym owocem, który można spożywać na wiele różnych sposobów.

    Archiwum: maj 2023
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.