AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Papierówka, czyli „Oliwka Żółta”. Wszystko o jabłoni i owocach

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski8 października, 2022Brak komentarzy5 minut czytania
    papierówka

    Papierówki to jabłka, które w Polsce cieszą się szczególnym uznaniem. Są kwaskowate i świetnie nadają się na surowo, a także do ciast i przetworów. Chcesz mieć drzewka owocowe, które co sezon będą obsypana tymi jabłkami? To możliwe!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Papierówka – charakterystyka odmiany i zdrowotność
    1.1 Występowanie
    2 „Oliwka Żółta” – drzewo
    2.1 Sadzenie
    2.2 Cięcie
    2.3 Zapylacze
    3 Owoce
    3.1 Zbiór oraz przechowywanie

    Choć powszechnie jabłoń nazywana jest Papierówką, jej prawidłowa nazwa to „Oliwka Żółta”, ewentualnie „Oliwka Inflancka” lub „Biały Nalew”. Niezależnie od nazwy, wszystkie odnoszą się do jabłoni, która owocuje średniej wielkości, bardzo smacznymi kwaskowatymi jabłkami. Ma długą historię i szacuje się, że pochodzi z rejonów nadbałtyckich, ewentualnie Rosji. Papierówka jest jedną z twoich ulubionych odmian jabłek? Możesz mieć je w swoim sadzie! Dowiedz się więcej na temat „Oliwki Żółtej”.

    Papierówka – charakterystyka odmiany i zdrowotność

    Jak już zostało wspomniane, pochodzenie drzewka nie jest jednoznacznie określone, ale scenariusz, że pochodzi z Rosji, jest prawdopodobny. Dlatego, że Papierówki cechują się dużą mrozoodpornością. Między innymi z tego powodu stały się tak popularne w Polsce, gdzie niekiedy aura faktycznie bywa bardzo nieprzyjazna dla drzewek owocowych. Innym powodem jest oczywiście smak samych jabłek – nieco kwaskowaty i bardzo orzeźwiający. Odpowiednio prowadzone drzewa potrafią obficie owocować, co również należy do zalet.

    Występowanie

    „Oliwki Żółte” występowały i nadal występują na terenie całej Polski, choć obecnie nie są aż tak popularne, jak jeszcze kilka dekad temu. Wynika to między innymi z faktu, że do Polski sprowadzane są bardziej egzotyczne odmiany jabłek, które obecnie cieszą się większym zainteresowaniem konsumentów. Można jednak odnieść wrażenie, że ostatnie lata to coraz większa potrzeba powrotu do tego, co kiedyś tak wszystkim smakowało – Papierówki są beneficjentem tego trendu.

    Zobacz też:
    Brzoskwinia – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    „Oliwka Żółta” – drzewo

    Drzewo zaraz po posadzeniu potrafi wznieść się bardzo szybko, jest silne i odporne na zmieniające się warunki atmosferyczne. Gwałtowny wzrost przyhamowany zostaje w momencie owocowania, co oznacza w ogólnym rozrachunku, że zalicza się je do rosnących w średnim tempie. „Oliwka Żółta” ma zwartą, szeroko–stożkową koronę, z tendencją do zagęszczania się. Konary najczęściej wyrastają pod ostrym kątem od przewodnika. Ogromną zaletą tej odmiany jest fakt, że szybko wchodzi w okres owocowania. Kwiaty na drzewie pojawią się już w maju – są białe lub jasnoróżowe, zwykle obfite. Choć jabłonie są odporne, uważać trzeba na zarazę ogniową oraz mączniaka jabłoni.

    Sadzenie

    Ponieważ jabłoń Papierówka jest drzewem odpornym, wyrośnie praktycznie na każdym stanowisku. Jeśli jednak zależy ci na silnych pędach, jej obfitym owocowaniu i szybkim wzroście, postaw na miejsce nasłonecznione z południową wystawą. Najlepsza będzie gleba żyzna, piaszczysto–gliniasta (pH 6,2-6,7). Jeśli warunki glebowe na twojej działce są skrajnie różne od tych zaprezentowanych, koniecznie może okazać się odpowiednie przygotowanie ziemi. „Oliwka Żółta” ma krótkie korzenie, dlatego nie bez znaczenia jest poziom wód gruntowych.

    Cięcie

    Cięcie jabłoni przeprowadzać trzeba od momentu ich posadzenia. Jeśli drzewko ma jedynie przewodnik, ten również powinien zostać skrócony (zaleca się od 70 do 90 centymetrów). Gdy ma gałęzie, te należy skarać o około 1/3 długości, przyginając je, aby tworzyły możliwie szeroki kąt. Papierówka ma tendencję do zagęszczania korony, dlatego trzeba dbać, aby na jednym piętrze było od 3 do maksymalnie 5 konarów. Resztę należy po prostu wyciąć, zostawiając najsilniejsze. Korona powinna mieć kształt wrzeciona. Dolne gałęzie powinny być dłuższe, wyższe oczywiście krótsze. Czyli zgodnie ze sztuką przycinania drzewek owocowych.

    Zobacz też:
    Oliwka – dlaczego warto ją spożywać?

    Zapylacze

    „Oliwka Żółta” jest obcopylna. Aby więc owocowała, niezbędna jest obecność innej jabłoni o zbliżonym terminie owocowania. W pobliżu znajdować powinna się jedna z wymienionych:

    • Antonówka Zwykła;
    • Boiken;
    • Koksa Pomarańczowa;
    • Landsberska;
    • James Grieve;
    • Gloster;
    • Wealthy;
    • Jonathan;
    • McIntosh;
    • Szampion;
    • Golden Delicious.

    Owoce

    Owoce z „Oliwki Żółtej” są powszechnie znane wśród polskich konsumentów. Są małe lub średniej wielkości, nieregularne. Zwykle przez owoc przechodzi jedno żebro. Podczas zbiorów z jednego dnia zebrać można jabłka o przeróżnych rozmiarach i zmiennym kształcie. Skórka jest jasnozielona, cienka oraz sucha. Oznacza to, że owoce, podobnie jak szypułka, są bardzo delikatne i łatwo je obić. Wymagana jest ostrożność podczas zbiorów. Przejrzałe owoce stają się wyraźnie żółte, a następnie opadają. Posiadające żebrowanie owoce są smaczne – mają drobnoziarnisty, delikatny miąższ. Są soczyste, aromatyczne i kwaskowe.

    Zbiór oraz przechowywanie

    Papierówki przez pierwsze lata owocują obficie i wcześnie. Im starsze drzewa, tym gorsze rezultaty – często dochodzi do przemiennego owocowania. Po kilku latach od zasadzenia zaleca się przerzedzenie zawiązków. Wpływa to pozytywnie na jakość jabłek. Owoców będzie może mniej, ale będą one większe i lepsze jakościowo. Dojrzałość zbiorcza przypada na połowę lipca. Jabłka po zbiorach od razu nadają się do spożycia. Mają tendencję do dojrzewania w odstępach czasowych, co wpływa na wydłużenie okresu zbiorów. Duże owoce należy spożywać szybko, natomiast mniejsze i jeszcze zielone można krótko przechowywać.

    Papierówki są jabłkami wrażliwymi na transport i delikatnymi. Z tego uprawa towarowa nie jest powszechna, dominuje raczej uprawa amatorska. To odmiana deserowa, która od wieków gości na polskich stołach. Owoce nadają się na przetwory i soki. „Oliwka Żółta” sprawdza się jako jabłoń domowa. Trzeba oczywiście o nią dbać – przerzedzać i formować w stożkowaty kształt. Jest często wygięta, ponieważ jest umiarkowanie silna, dlatego warto poświęcić czas na pielęgnację. Sztywne i dobrze wykształcone konary są w tym procesie kluczowe. Drzewo nie powinno wznosić się zbyt wysoko. Docenić zależy, że jest mrozoodporne, co pozwala na sadzenie go w zimniejszym klimacie.

    Zobacz też:
    Pigwa – co warto o niej wiedzieć? Czy warto ją spożywać?

    Powiązane artykuły:

    • Oliwka – dlaczego warto ją spożywać?
    • Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni
    • Odmiany jabłoni — przegląd
    • Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach
    • Czereśnia. Co musisz wiedzieć o jej sadzeniu i uprawie, by rosła zdrowo i rodziła pyszne owoce w sezonie?

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.