Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Guawa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski19 lipca, 2022Brak komentarzy4 Mins Read
    guawa

    Guawa może mieć kolor zielony albo żółty, a miąższ – biały lub różowy. Jest często spożywana na świeżo, ale można ją również przerobić na sok. Jakie wartości odżywcze zawiera guawa? Czy może być wartościowym składnikiem w codziennej diecie?

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Guawa – podstawowe informacje
    2 Guawa – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania guawy?
    3 Czy istnieją jakieś zagrożenia związane ze spożywaniem guawy?
    4 Jak uprawia się guawę?
    5 Zastosowanie w kuchni

     

    Zastanawiasz się, czy guawa jest zdrowa? Jest ona dobrym źródłem witamin A, C i E, a także błonnika. Zawiera też witaminy z grupy B oraz minerały takie jak miedź, potas, żelazo i cynk. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o guawie!

    Guawa – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  przepuszczalna, żyzna, kompostowa, 

    z dobrym drenażem

    ODCZYN GLEBY:   od lekko kwasowej do zasadowej
    WILGOTNOŚĆ:    gleba wilgotna
    STANOWISKO:  ciepłe, dobrze oświetlone, chronione przed zimnymi wiatrami
    KWITNIENIE:    wiosna, lato

     

    Guawa, znana też jako gruszla, psydia albo gojawa, jest tropikalnym owocem, który jest ceniony ze względu na swoje walory smakowe. Pochodzi z Meksyku, Ameryki Środkowej i północnej części Ameryki Południowej. Obecnie jest uprawiana w wielu tropikalnych i subtropikalnych regionach świata, m.in. w Brazylii, Indiach, Pakistanie, Bangladeszu, Sri Lance, Tajlandii, Indonezji, Filipinach, Wietnamie, Kenii, Tanzanii i Kambodży. 

     

    Guawa może być spożywana na świeżo lub używana w dżemach, galaretkach i plackach. Dzięki swojemu aromatowi i słodkiemu smakowi jest ona pysznym dodatkiem do każdej sałatki owocowej lub smoothie. Guawę można znaleźć przez cały rok w sklepach spożywczych. Sok z guawy jest z kolei popularny w wielu częściach świata. 

     

    Uważa się, że guawa została po raz pierwszy uprawiana w Meksyku. Natomiast wcześni hiszpańscy odkrywcy wprowadzili ten owoc na Filipiny i do Indii. 

    Zobacz też:
    Melon – dlaczego jest tak bardzo ceniony?

     

    Istnieje wiele różnych odmian guawy, które różnią się wielkością, kształtem i kolorem. Najczęściej spotykana jest guawa gruszkowata o zielonej skórce i białym miąższu. Inne popularne odmiany to guawa okrągła i truskawkowa. Guawa okrągła jest mniejsza od gruszkowej, ma żółtą lub czerwoną skórkę i biały miąższ. Guawa truskawkowa jest najmniejszą odmianą guawy, ma głęboko czerwoną skórkę i różowy miąższ. Niezależnie od odmiany jest ona pysznym i zdrowym owocem, który można spożywać na wiele różnych sposobów.

    Guawa – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania guawy?

    Guawa ma niską zawartość kalorii i tłuszczu, co czyni ją zdrowym wyborem żywieniowym Jest również dobrym źródłem witamin A i B6, a także potasu i magnezu. Guawa wspomaga trawienie, poprawia zdrowie serca i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Liście guawy są również badane pod kątem ich potencjału w leczeniu cukrzycy. W jednym z badań stwierdzono, że ekstrakt z jej liści obniża poziom cukru we krwi o 12%.

     

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 68
    BIAŁKO: 2,55
    WĘGLOWODANY: 14,3
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,002
    POTAS: 0,417

     

    Liście guawy mogą również pomóc w ochronie przed rakiem okrężnicy. W badaniu probówkowym stwierdzono, że ekstrakt z liści guawy zabija komórki raka okrężnicy, pozostawiając zdrowe komórki nienaruszone. Chociaż potrzebne są dalsze badania, te wstępne odkrycia sugerują, że guawa może być cennym sprzymierzeńcem w walce z różnymi problemami zdrowotnymi.

    Czy istnieją jakieś zagrożenia związane ze spożywaniem guawy?

    Chociaż guawa jest ogólnie uważana za zdrowy owoc, istnieje kilka potencjalnych zagrożeń związanych z jej spożywaniem. Po pierwsze, guawa zawiera sporą ilość fruktozy, która może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, jeśli jest spożywana w dużych ilościach. 

     

    Po drugie, liście i nasiona guawy zawierają związki, które mogą hamować wchłanianie składników odżywczych. 

    Zobacz też:
    Jagoda – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

     

    Wreszcie, guawa może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami takimi jak leki rozrzedzające krew i leki na serce. Dlatego ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem przed dodaniem jej do swojej diety.

    Jak uprawia się guawę?

    Guawa jest uprawiana przez pobranie szczepu z istniejącego drzewa guawy i sadzenie go w glebie bogatej w materię organiczną. Cięcie powinno mieć około 15 centymetrów długości i co najmniej dwa liście. Po posadzeniu sadzonki należy ją regularnie podlewać i chronić przed mrozem. 

     

    Po kilku miesiącach drzewo guawy zacznie owocować. Owoce można zbierać po tym, jak żółkną, ale będą bardziej aromatyczne, jeśli pozwoli im się w pełni dojrzeć na drzewie.

    Zastosowanie w kuchni

    Guawa to wszechstronny owoc, który można wykorzystać w wielu różnych przepisach. Może być używana w daniach słodkich lub słonych. Często jest wykorzystywana do produkcji dżemów, galaretek i przetworów. Jest również popularnym składnikiem wielu napojów, koktajli i drinków. 

     

    Owoc ten można też spożywać na surowo, bez żadnego przygotowania. Należy go jedynie umyć, przekroić na pół i wydrążyć ze środka miąższ. 

     

    Guawa to owoc tropikalny bogaty w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze. Zawiera również związek zwany likopenem, który został powiązany ze zmniejszonym ryzykiem niektórych nowotworów. Jest bogata w witaminy i minerały, dzięki czemu jest zdrowym dodatkiem do każdej diety. Chociaż jest najczęściej kojarzona z Karaibami, uprawia się ją również w Azji, Afryce i Ameryce Południowej.

    Archiwum: lipiec 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.