Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Figa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    Owoce

    Figa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski19 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    figa

    Figa to popularny składnik dodawany do wielu przekąsek i deserów. Owoc ten bardzo dobrze komponuje się z różnymi serkami, np. pleśniowym, kozim i mozzarellą. Czy warto włączyć figę do codziennej diety? Jakie ma wartości odżywcze?

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Figa – podstawowe informacje
    2 Figa – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania figi?
    3 Zastosowanie w kuchni

     

    Czy figa jest zdrowa? Jest ona dobrym źródłem błonnika, potasu i wapnia, a także zawiera witaminy A i C. Spożywanie jej zapobiega występowaniu osteoporozy i pozytywnie wpływa na stan kości. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym cennym owocu.

    Figa – podstawowe informacje 

    RODZAJ GLEBY: ciężka, gliniasta
    ODCZYN GLEBY:  zasadowa
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   IV, V

     

    Figa jest owocem pochodzącym z regionu Morza Śródziemnego. Ma słodką, lekko ciągnącą konsystencję i niepowtarzalny smak, który jest często opisywany jako miodowy. Figi są dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, a także zawierają związek zwany fikainą, który wykazuje właściwości przeciwzapalne. 

     

    Mogą być spożywane na świeżo albo w postaci suszonej. Są często używane do pieczenia albo jako dodatek do żywności takiej jak jogurt i lody. Figi są również popularnym składnikiem wielu dań Bliskiego Wschodu.

     

    Najpopularniejsze odmiany figi to: figi adriatyckie, figi black mission, figi calimyrna i figi kadota. Drzewa figowe uprawia się w ciepłych krajach na całym świecie. Sezon na figi w Polsce trwa od połowy września do końca października.

    Figę najczęściej uprawia się w doniczce. Przybiera ona formę krzewu i wymaga częstego przycinania, ponieważ rośnie zbyt szybko. Doniczka powinna mieć średnicę w granicach 30 do 38 cm. Roślina preferuje nasłonecznione stanowiska i ciężką glebę z dodatkiem gliny.

    Figa – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania figi?

    Figa to pyszny i pożywny owoc, którego spożywanie zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Jest bogata w błonnik, który pomaga utrzymać zdrowy układ trawienny, a także pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu. Jest również dobrym źródłem potasu, który jest ważny dla utrzymania zdrowego serca i ciśnienia krwi. Dodatkowo figi zawierają związki, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Właściwości te mogą pomóc w ochronie przed niektórymi chorobami przewlekłymi takimi jak choroby serca i nowotwory.

    Zobacz też:
    Kumkwat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

     

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:74
    BIAŁKO:0,75
    WĘGLOWODANY:19,18
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,001
    POTAS:0,232

     

    Figa jest też dobrym źródłem minerałów takich jak potas, wapń, magnez i żelazo. Jest źródłem naturalnych cukrów takich jak fruktoza i sacharoza.

     

    Figa zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Trzeba jednak pamiętać, że figi nie są zalecane dla osób z cukrzycą i chorobami układu pokarmowego, ponieważ ich spożywanie może dostarczać duże ilości cukru. Jeśli zastanawiasz się nad dodaniem fig do swojej diety, najpierw porozmawiaj ze swoim lekarzem lub dietetykiem, aby sprawdzić, czy są one dla ciebie odpowiednie.

    Zastosowanie w kuchni

    Figa to pyszny i pożywny owoc, który można wykorzystać w wielu przepisach. Figi są często używane w deserach takich jak ciasto figowe lub budyń. Można je również dodawać do potraw takich jak pizza, prosciutto czy pieczony kurczak. Są też świetnym dodatkiem do sałatek lub półmiska z owocami. 

     

    Świeże figi często wykorzystuje się też do wypieków i wyrabia pyszne dżemy, syropy, soki, marmolady oraz nalewki. Są również dodawane do kompotów i lemoniad. Pamiętaj tylko, że figi należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

     

    Jeśli więc szukasz sposobu na dodanie naturalnej słodyczy do następnego posiłku, koniecznie wybierz figę.

     

    Figa jest owocem, który stanowi dobre źródło błonnika i minerałów. Spożywanie figi dostarcza organizmowi witamin A, C, E i K oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Ponadto surowe, nieprzetworzone figi charakteryzuje niski indeks glikemiczny. Owoc ten jest składnikiem, który może być częścią zdrowej diety.

    Powiązane artykuły:

    • Kiwi – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Borówka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Jeżyna – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Opuncja – niepozorne źródło witamin
    Zobacz też:
    Odmiany jabłoni — przegląd

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Odmiany jabłoni — przegląd

      Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

      Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

      Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

      Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

      Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

      Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

      Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

      Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.