Jabłoń Antonówka obradza smacznymi owocami, które sprawdzają się do wytwarzania soków czy robienia przetworów. Drzewo nie ma dużych wymagań glebowych. Dowiedz się więcej na jego temat!
Antonówka Zwykła, bo tak nazywa się ta popularna odmiana jabłoni, gości na naszych ziemiach od XIX wieku. Pochodzi z Rosji, co wpływa na jej mrozoodporność. Daje smaczne owoce, które nadają się nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale również na dżemy i inne przetwory. Co ważne, drzewa mają niewielkie wymagania glebowe, co również wpływa na ich popularność.
Charakterystyka starej odmiany jabłoni
Jabłonki powinny być regularnie przycinane, aby nie rosły zbyt wysokie – docelowo nie powinny przekroczyć 4 metrów, choć wygodniej, gdy są nieco niższe. Mniej rozwinięta korona sprawi, że zbiory będą optymalne. Drzewka rosną zwykle powoli, szczególnie na początku, ale z każdym rokiem tempo wzrostu nabiera rozpędu. Na początku warto zapewnić im podporę z palika.
Owocowanie uzależnione jest przede wszystkim od warunków glebowych i pogody. Może być zarówno średnio wczesne, jak i późne. Antonówka cechuje się równomiernym owocowaniem, które najczęściej następuje naprzemiennie – co drugi rok.
Jabłoń Antonówka – uprawa
Antonówka Półtorafuntowa to odmiana, która nie różni się znacząco od Zwykłej. Mają podobne wymagania, a także zbliżony wygląd drzewek. Niezależnie od wybranej odmiany, mają one podobne cechy – dużą odporność na mróz oraz choroby. Najlepiej rosną na glebach lekko kwaśnych. Przyjmie się na podłożu piaskowym, ale oczywiście im będzie ono lepsze, tym lepiej. Najlepiej posadzić je na stanowisku nasłonecznionym.
Ważnym zagadnieniem jest ochrona sadzonek na zimę w pierwszych latach. Choć, jak już zostało wspomniane, jabłoń Antonówka jest odporna na mrozy, w początkowej fazie wzrostu niskie temperatury mogą być dla niej szkodliwe.
Zapylacze Antonówki to:
- Oliwka Żółta (Papierówka);
- James Grieve;
- Cortland;
- Titówka;
- Grafsztynek;
- Lobo;
- Gloster;
- Wealthy.
Cięcie jabłoni Antonówki
Pierwsze cięcie drzewka należy przeprowadzić bardzo wcześnie. Niezależnie od tego, kiedy zostało ono zasadzone. Wówczas najważniejszym zabiegiem jest skrócenie zbyt długich gałązek, a także usunięcie pędów wyrastających na samym dole pnia (są one równoległe do przewodnika). Następnie ważne jest uformowanie i prześwietlenie korony. Najlepszym terminem na cięcie jest koniec lutego. Warto sprawdzić, czy nie pojawiły się chore lub uszkodzone pędy. Trzeba je bezzwłocznie usunąć.
Owoce antonówki
Jabłka są nieregularne, często różnią się od siebie wielkością i kształtem. Jasna skórka początkowo jest zielonkawa, a następnie bardziej żółta. Miąższ również nie ma mocnego koloru. Jest soczysty, kwaskowaty i bardzo aromatyczny. Najczęściej zbiór owoców rozpoczyna się w połowie września. Są one trudne do przechowywania. W chłodnym miejscu są w stanie dotrwać co najwyżej do połowy listopada, co na pewno nie jest satysfakcjonującym wynikiem w przypadku uprawy komercyjnej.
Ponieważ Antonówka odporna jest na większość popularnych chorób, jak na przykład rumieniec, jest częstym wyborem wśród rolników. Sprawdza się zarówno wśród amatorów, jak i posiadaczy upraw komercyjnych. Problemem jest na pewno krótki okres przechowywania. Nie zmienia to jednak faktu, że jabłka są cenione przez polskich konsumentów, dlatego ci chętnie po nie sięgają. Jeśli planujesz samodzielną uprawę Antonówek, to nie musisz martwić się o jakość gleby czy stanowisko. Drzewka, jeśli odpowiednio o nie zadbasz, odwdzięczą się wieloma przepysznymi owocami.
Powiązane artykuły:
- Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?
- Odmiany jabłoni — przegląd
- Papierówka, czyli „Oliwka Żółta”. Wszystko o jabłoni i owocach
- Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba
- Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach