Wiśnia to owoc, którego walory smakowe są od dawna doceniane przez miliony osób z całego świata. Jest bardzo popularnym składnikiem w wielu kuchniach. Wykorzystuje się ją m.in. do produkcji słodyczy i przetworów. Jakie ma wartości odżywcze? Wyjaśniamy!
Czy wiśnia jest zdrowa? Tak, owoc ten zawiera witaminy A i C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, karoten oraz związki mineralne takie jak magnez, żelazo, potas, fosfor, jod i miedź. Dzięki tak bogatemu składowi owoc ten wykazuje wiele właściwości leczniczych. Jakich? Dowiesz się tego, czytając nasz artykuł!
Wiśnia – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | każda ogrodowa, przepuszczalna,
bogata w wapń |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne, osłonięte od wiatru |
KWITNIENIE: | IV, V |
Wiśnia – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 50 |
BIAŁKO: | 1 |
WĘGLOWODANY: | 12 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,003 |
POTAS: | 0,173 |
Wiśnia jest dobrym źródłem witaminy C, ważnego składnika odżywczego, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy oraz przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Zawiera też witaminy z grupy B, kwas foliowy, karoten, sód, magnez, żelazo i fosfor. Co więcej, owoc ten jest źródłem błonnika i potasu, które są ważne dla utrzymania zdrowego układu pokarmowego.
Dzięki zawartości potasu i sodu wiśnie są moczopędne, dlatego poleca się je w leczeniu schorzeń układu moczowego: zapaleniu pęcherza i kamicy nerkowej. Owoce te zawierają też jedne z najważniejszych antyoksydantów – antocyjany. Spowalniają one procesy starzenia, poprawiają sprawność fizyczną i pozytywnie wpływają na sprawność psychiczną.
Pamiętaj, że wiśnie przeznaczone do spożycia nigdy nie powinny być nadpsute ani nadgniłe, ponieważ takie owoce zawierają rakotwórcze pleśnie, które mogą przyczynić się do alergii, ostrych zatruć czy rozwoju grzybicy.
Warto też pamiętać, że pestki tych owoców zawierają niebezpieczny glikozyd – amigdalinę. Jest to związek cyjanogenny, z którego pod wpływem enzymów uwalnia się silnie trujący cyjanowodór.
Pochodzenie i uprawa
Wiśnia jest owocem uprawianym od wieków. Pochodzi z Azji Mniejszej i jest gatunkiem powstałym ze skrzyżowania ze sobą czereśni ptasiej i wiśni karłowatej. Obecnie uprawia się ją w wielu częściach świata, w tym w Ameryce Północnej, Europie i Azji. Proces uprawy rozpoczyna się od posadzenia drzewek. Po posadzeniu muszą one być przycinane i nawożone, aby zapewnić im optymalny wzrost. Po kilku latach drzewka zaczną wydawać owoce. Owoce wiśni zbiera się, gdy są dojrzałe i soczyste.
Wiśnia lubi glebę bogatą w wapń. Niezbyt dobrze znosi ziemie ciężkie i mokre. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od wiatrów. Nie lubi zagłębień terenu, w których mogą utrzymywać się dłuższe i większe przymrozki. Poszczególne odmiany wiśni uprawiane w Polsce różnią się nieco smakiem owoców, kształtem oraz terminem dojrzewania.
Najpopularniejsze odmiany wiśni w Polsce to: hortensja, debreceni botermo, kelleris, nana, nefris, north star i pandy.
Zastosowanie w kuchni
Wiśnie to jedne z najlepszych owoców na przetwory, gdyż znakomicie nadają się na kompoty, dżemy, galaretki i konfitury, a także na wina i nalewki. Dojrzałe owoce wiśni należy przebrać (odrzucając uszkodzone i zepsute), umyć i wydrylować przed włożeniem do zamrażalnika.
Wiśnie sprawdzają się też jako dodatek do ciast, deserów, lodów i sałatek owocowych, a nawet składnik dań wytrawnych. Bardzo dobrze komponują się ze smakiem śliwek, owoców jagodowych i porzeczkowych oraz brzoskwiń.
Wiśnie są też bardzo często dodawane do budyniu i owsianki. Natomiast wiśniowe konfitury, musy, dżemy i wiśnie w syropie bardzo dobrze pasują do naleśników i placków. Z kolei w letnie dni bardzo popularnymi daniami z wiśniami są pierogi i wiśniowy chłodnik.
Wiśnia to soczysty owoc bogaty w witaminy A, B6, C, E, K, a także w kwas foliowy. Dzięki nim spożywanie jej wydatnie wspomaga układ sercowo-naczyniowy, a wysoka zawartość witaminy C w tym owocu pomaga uszczelniać naczynia krwionośne. Gdy następnym razem będziesz szukał w sklepie zdrowej przekąski, koniecznie sięgnij po wiśnie!
Powiązane artykuły:
- Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Tarnina – czym się charakteryzuje? W jaki sposób jej spożywanie może wspomóc zdrowie?
- Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść?
- Dzika róża – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Granat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze