AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski8 października, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    kosztela

    Kosztela to drzewko owocowe, które od wielu wieków cieszy się w Polsce popularnością. To oczywiście zasługa smacznych jabłek, ale również dużej odporności roślin na mróz i choroby. Co jeszcze powinieneś o nich wiedzieć?

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Kosztela – charakterystyka jabłoni
    2 Owoce
    3 Jabłoń Kosztela – uprawa i pielęgnacja
    3.1 Zapylacze
    3.2 Cięcie

    Niewiele osób wie, że Kosztela była ulubioną jabłonią króla Jana III Sobieskiego. Jeśli więc jej owoce były godne królewskich stołów, faktycznie musiały mieć (i nadal mają) wyjątkowy smak. Kosztela to stara odmiana, która jest odporna na mróz, a także większość powszechnie występujących chorób, które dotykają jabłonie. Jej uprawa również nie należy do skomplikowanych, co cenione jest na terenie całego kraju.

    Kosztela – charakterystyka jabłoni

    Drzewko rośnie średnio intensywnie, szczególnie w pierwszej fazie. Potrzebuje kilku lat, aby osiągnąć większe rozmiary. Gdy to się jednak dzieje, Kosztela jest silnym drzewem z rozłożystą koroną. Zwykle obradza co roku, ale niekiedy występują naprzemienna wielkość plonu – w jednym roku jabłek jest więcej, w drugim mniej. Drzewka sadzić należy bezpośrednio w gruncie jesienią lub wiosną.

    Owoce

    Jabłka są duże lub średniej wielkości, kuliste. Mają zwykle lekko spłaszczony kształt. Skórka jest zielona – występują na niej rumieńce oraz piegi. Miąższ jest jasny oraz soczysty, niezwykle aromatyczny. Owoce są słodkie, deserowe. Dojrzałość zbiorcza przypada na wrzesień, ale konsumpcyjna na październik. Jabłka dużo lepiej smakują po odleżeniu kilku tygodni.

    Jabłoń Kosztela – uprawa i pielęgnacja

    Kosztela to stara polska odmiana, która nie ma dużych wymagań. Trzeba ją oczywiście posadzić w dobrej ziemi, najlepiej w słonecznym miejscu, ewentualnie półcieniu. Sadzonka lubi ziemię lekko kwaśną oraz umiarkowanie wilgotną.

    Jabłoń Kosztela zwykle szczepiona jest na podkładkach M26, P14 i M7. Dzięki temu zwiększana jest jej odporność na niskie temperatury, a także poprawiona zostaje szansa na sukces uprawy. Warto podcinać przemarznięte i obumarłe gałązki, przerzedzać zawiązki i kontrolować pędy. Wpłynie to pozytywnie na wzrost drzewa.

    Zobacz też:
    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Zapylacze

    Przykładowe zapylacze, które będą odpowiednie w przypadku Koszteli, to:

    • Boiken;
    • James Grieve;
    • Gloster;
    • Wealthy.

    Cięcie

    Pierwsze przycinanie drzewka powinno nastąpić zaraz po zakupie, czyli najlepiej wiosną (nawet już po zasadzeniu). Zasada jest następująca – przewodnik skracamy o połowę, natomiast pędy boczne o 1/3. Sadzonka, jeśli jest nierozgałęziona, powinna mieć około 90 centymetrów.

    Późniejsze cięcia najlepiej wykonywać pod koniec lutego. Powinny obejmować pozbywanie się uszkodzonych, zmarzniętych lub chorych pędów. Korona Koszteli jest stosunkowo luźna, dlatego zwykle nie przeprowadza się zabiegu prześwietlania.

    Kosztela jest tak lubiana, ponieważ często owocuje, a także cechuje się odpornością na mróz. Sprawdza się w celach ogrodniczych, do użytku domowego, ale pojawia się również w sadach. Jabłka Koszteli są chętnie kupowane, ponieważ – po prostu – są bardzo smaczne i mają słodki smak. Nadają się również do przetworów i jako dodatek do deserów. Dla wielu to również smak dzieciństwa. Wynika to z dużej popularności tych drzew owocowych w naszym kraju. Jeśli planujesz zasadzić te jabłonie w swoim ogrodzie, ich uprawa nie powinna sprawić ci większego problemu.

    Powiązane artykuły:

    • Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba
    • Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni
    • Papierówka, czyli „Oliwka Żółta”. Wszystko o jabłoni i owocach
    • Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych
    • Uprawa derenia jadalnego (Cornus mas) w ogrodzie – sadzenie i dbanie o krzew

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

      Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

      Odmiany jabłoni — przegląd

      Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

      Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

      Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

      Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

      Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

      Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.