Kosztela to drzewko owocowe, które od wielu wieków cieszy się w Polsce popularnością. To oczywiście zasługa smacznych jabłek, ale również dużej odporności roślin na mróz i choroby. Co jeszcze powinieneś o nich wiedzieć?
Niewiele osób wie, że Kosztela była ulubioną jabłonią króla Jana III Sobieskiego. Jeśli więc jej owoce były godne królewskich stołów, faktycznie musiały mieć (i nadal mają) wyjątkowy smak. Kosztela to stara odmiana, która jest odporna na mróz, a także większość powszechnie występujących chorób, które dotykają jabłonie. Jej uprawa również nie należy do skomplikowanych, co cenione jest na terenie całego kraju.
Kosztela – charakterystyka jabłoni
Drzewko rośnie średnio intensywnie, szczególnie w pierwszej fazie. Potrzebuje kilku lat, aby osiągnąć większe rozmiary. Gdy to się jednak dzieje, Kosztela jest silnym drzewem z rozłożystą koroną. Zwykle obradza co roku, ale niekiedy występują naprzemienna wielkość plonu – w jednym roku jabłek jest więcej, w drugim mniej. Drzewka sadzić należy bezpośrednio w gruncie jesienią lub wiosną.
Owoce
Jabłka są duże lub średniej wielkości, kuliste. Mają zwykle lekko spłaszczony kształt. Skórka jest zielona – występują na niej rumieńce oraz piegi. Miąższ jest jasny oraz soczysty, niezwykle aromatyczny. Owoce są słodkie, deserowe. Dojrzałość zbiorcza przypada na wrzesień, ale konsumpcyjna na październik. Jabłka dużo lepiej smakują po odleżeniu kilku tygodni.
Jabłoń Kosztela – uprawa i pielęgnacja
Kosztela to stara polska odmiana, która nie ma dużych wymagań. Trzeba ją oczywiście posadzić w dobrej ziemi, najlepiej w słonecznym miejscu, ewentualnie półcieniu. Sadzonka lubi ziemię lekko kwaśną oraz umiarkowanie wilgotną.
Jabłoń Kosztela zwykle szczepiona jest na podkładkach M26, P14 i M7. Dzięki temu zwiększana jest jej odporność na niskie temperatury, a także poprawiona zostaje szansa na sukces uprawy. Warto podcinać przemarznięte i obumarłe gałązki, przerzedzać zawiązki i kontrolować pędy. Wpłynie to pozytywnie na wzrost drzewa.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze, które będą odpowiednie w przypadku Koszteli, to:
- Boiken;
- James Grieve;
- Gloster;
- Wealthy.
Cięcie
Pierwsze przycinanie drzewka powinno nastąpić zaraz po zakupie, czyli najlepiej wiosną (nawet już po zasadzeniu). Zasada jest następująca – przewodnik skracamy o połowę, natomiast pędy boczne o 1/3. Sadzonka, jeśli jest nierozgałęziona, powinna mieć około 90 centymetrów.
Późniejsze cięcia najlepiej wykonywać pod koniec lutego. Powinny obejmować pozbywanie się uszkodzonych, zmarzniętych lub chorych pędów. Korona Koszteli jest stosunkowo luźna, dlatego zwykle nie przeprowadza się zabiegu prześwietlania.
Kosztela jest tak lubiana, ponieważ często owocuje, a także cechuje się odpornością na mróz. Sprawdza się w celach ogrodniczych, do użytku domowego, ale pojawia się również w sadach. Jabłka Koszteli są chętnie kupowane, ponieważ – po prostu – są bardzo smaczne i mają słodki smak. Nadają się również do przetworów i jako dodatek do deserów. Dla wielu to również smak dzieciństwa. Wynika to z dużej popularności tych drzew owocowych w naszym kraju. Jeśli planujesz zasadzić te jabłonie w swoim ogrodzie, ich uprawa nie powinna sprawić ci większego problemu.
Powiązane artykuły:
- Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?
- Odmiany jabłoni — przegląd
- Papierówka, czyli „Oliwka Żółta”. Wszystko o jabłoni i owocach
- Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba
- Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni