Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Żurawina – dlaczego jest cennym składnikiem diety?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    żurawina

    Żurawina to rodzaj wiecznie zielonego krzewu, który rośnie na terenach bagiennych. Jest uprawiana od wieków i była ważnym źródłem pożywienia dla rdzennych Amerykanów. Jakie ma witaminy? Dlaczego warto ją włączyć do codziennej diety? Wyjaśniamy!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Żurawina – podstawowe informacje
    2 Żurawina – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni

    Żurawina zawiera węglowodany i błonnik. Stanowi też cenne źródło witamin A, B1, B2, C, E i K oraz manganu, taniny, magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Owoc ten wpływa korzystnie na układ moczowy – działa moczopędnie i pomaga przy zapaleniach pęcherza moczowego oraz cewki moczowej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat żurawiny!

    Żurawina – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: torfowa
    ODCZYN GLEBY:  kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:   od czerwca do września

    Żurawina – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL:46
    BIAŁKO:0,39
    WĘGLOWODANY:12,2
    CHOLESTEROL:0
    SÓD:0,002
    POTAS:0,085

    Żurawina jest uważana za bardzo zdrowy składnik w codziennej diecie ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Badania powiązały składniki odżywcze zawarte w żurawinach z niższym ryzykiem infekcji dróg moczowych, zapobieganiem niektórym rodzajom raka, poprawą funkcji odpornościowych i obniżeniem ciśnienia krwi. 

    Żurawina jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera także taninę, błonnik, witaminy B1, B2 i A, a także magnez, fosfor, potas i żelazo. 

    Żurawina jest też bogatym źródłem polifenoli, które zostały powiązane z właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi, antymutagennymi, przeciwnowotworowymi, przeciwzapalnymi i przeciwutleniającymi.

    Dodatkowo żurawina jest niskokaloryczna. W jednej filiżance żurawiny znajdują się tylko 4 gramy cukru. 

    Ponadto uważa się, ze względu na zawartość kwercetyny, żurawina chroni przed rozwojem zaćmy. Oprócz tego działa moczopędnie oraz pomaga przy zapaleniach pęcherza moczowego i cewki moczowej. Składniki zawarte w tym owocu odkażają jamę ustną i gardło oraz wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo żurawina wspomaga leczenie przeziębienia i grypy.

    Żurawina w ciąży może przynieść wiele korzyści dla przyszłej mamy. Picie soku żurawinowego może pomóc przy infekcjach dróg moczowych, przeziębieniach i innych dolegliwościach.

    Źródło https://lupiko.pl/zurawina-w-ciazy

    Pochodzenie i uprawa

    Żurawina jest rodzajem wiecznie zielonego krzewu, który rośnie w wilgotnych, bagnistych miejscach. Pochodzi z Ameryki Północnej i była używana przez rdzennych Amerykanów od wieków. Została po raz pierwszy sprowadzona do Europy na początku 1600 roku i szybko stała się popularnym składnikiem placków, puddingów i dżemów. Jest jednym z niewielu owoców, które nadal są zbierane ręcznie. 

    Zobacz też:
    Jagoda – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Obecnie żurawinę uprawia się w wielu rejonach świata. Duże plantacje żurawiny są w Kanadzie, a w Europie największymi eksporterami tego owocu są Litwa i Białoruś.

    Żurawinę najlepiej sadzić wczesną wiosną. Kupione sadzonki rozmieszcza się co 20–30 cm. Warto wcześniej wyłożyć podłoże kwaśną korą, trocinami albo gruboziarnistym piaskiem.

    Można też ułożyć ciemną folię ogrodniczą z małymi otworkami, która pomaga zapobiegać szybkiemu przesuszaniu się gleby.

    Najpopularniejsze odmiany żurawiny to: bluecrop, brigitta blue, toro, duke i bluetta. 

    Zastosowanie w kuchni

    Konfitury z żurawiny idealnie komponują się z mięsami, wędlinami oraz serami. Żurawina pasuje też do zrazów z karkówki, kotletów schabowych, pieczonej kaczki, pasztetu z indyka, klopsików, peklowanej szynki i roladek schabowych. Suszone owoce żurawiny można z kolei dodawać do deserów, owsianki i kaszy mannej.

    Owoc ten jest także chętnie wykorzystywany do robienia pożywnych koktajli, smoothie i lodów.

    Żurawina jest źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych i posiada właściwości korzystne dla zdrowia. Ten mały, czerwony owoc ma kwaśny smak i jest doskonałym źródłem żelaza, potasu i wapnia. Ponadto sok żurawinowy może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepływu krwi. Jest także doskonałym źródłem obniżającej ciśnienie krwi witaminy C. 

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.