Najpopularniejsze artykuły

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022

    Czym charakteryzują się pozabankowe pożyczki na dowód?

    5 grudnia, 2022

    Jak pielęgnować żywą choinkę świąteczną? Gdzie kupić żywą jodłę lub świerka z dostawą do domu w Warszawie?

    18 listopada, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Oliwka – dlaczego warto ją spożywać?
    Owoce

    Oliwka – dlaczego warto ją spożywać?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski27 lipca, 2022Brak komentarzy4 minut czytania
    oliwka

    Oliwka jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które są bardzo ważne dla prawidłowego działania układu nerwowego i zachowania dobrego stanu skóry. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Wyjaśniamy w naszym artykule!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Oliwka – podstawowe informacje
    2 Oliwka – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Jak przyrządzać oliwki?
    4 Oliwka – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi oliwka?
    6 Sadzenie oliwki

    Oliwka zawiera zdrowy, jednonienasycony tłuszcz, który zmniejsza ryzyko miażdżycy i zwiększa poziom dobrego cholesterolu. Dodatkowo sprzyja regeneracji mikrouszkodzeń, do których dochodzi u osób w podeszłym wieku. Czytaj dalej, aby poznać kolejne informacje o oliwkach!

    Oliwka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: przepuszczalna, żyzna
    ODCZYN GLEBY:  obojętny, lekko zasadowy
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   VI, VII, VIII

    Oliwka – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:117
    BIAŁKO:0,92
    WĘGLOWODANY:5,4
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,735
    POTAS:0,018

    Oliwka jest często wykorzystywana jako składnik żywności lub przyprawa. Oprócz zastosowań kulinarnych ma również wiele korzyści zdrowotnych. Jest dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i poprawić zdrowie serca. Jest również bogata w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami i mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych. 

    Ponadto oliwka zawiera witaminy E i K, a także miedź i żelazo. Dzięki temu stanowi doskonały dodatek do zbilansowanej diety. Choć oliwki nie każdemu przypadną do gustu, nie ma wątpliwości, że oferują szereg korzyści odżywczych.

    Jak przyrządzać oliwki?

    Oliwki to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu potrawach. W zależności od upodobań można je spożywać w postaci świeżej, marynowanej lub konserwowanej. 

    Jeśli zależy ci na świeżym smaku, wybieraj oliwki, które są pulchne i jędrne w dotyku. Unikaj oliwek, które są wyschnięte lub mają ciemne plamki. Aby usunąć pestkę z oliwek, można użyć drylownicy lub zrobić to ręcznie. Najpierw należy przekroić oliwkę wzdłuż na pół. Następnie, używając kciuka, wypchnij pestkę z jednej strony oliwki. 

    Zobacz też:
    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Wiele osób preferuje konserwowane oliwki. Konserwowanie ich to prosty proces, który wymaga tylko trzech składników: oliwek, oliwy i przypraw. Zacznij od wysterylizowania słoika i jego pokrywki. Następnie należy dodać oliwki i tyle oliwy, aby całkowicie je przykryć. Na koniec wystarczy dodać wybrane przyprawy (np. czosnek, oregano, cytrynę) i szczelnie zamknąć słoik. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu!

    Oliwka – najpopularniejsze odmiany

    Oliwki zbiera się zazwyczaj dla oliwy. Istnieje wiele różnych odmian oliwek, które mogą różnić się smakiem, kolorem i wielkością. Do najpopularniejszych odmian oliwek należą: oliwka kalamata, hiszpańska oliwka zielona i włoska oliwka czarna. 

    Każda z tych oliwek ma swój własny, niepowtarzalny smak, który można wykorzystać do wzbogacenia różnych potraw. Na przykład oliwka kalamata jest często używana w kuchni greckiej, natomiast hiszpańska zielona oliwka jest częściej stosowana w daniach tapas (rodzaj tradycyjnych hiszpańskich przekąsek). Włoska czarna oliwka ma wyjątkowy smak i jest często używana jako składnik półmisków z antipasto. Niezależnie od tego, którą odmianę wybierzesz, oliwki mogą nadać każdej potrawie pysznej głębi smaku.

    Skąd pochodzi oliwka?

    Oliwki to rodzaj owoców rosnących na drzewach oliwnych. Drzewo oliwne pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie uprawia się je od tysięcy lat. Oliwka rośnie w strefie międzyzwrotnikowej i w ciepłym klimacie umiarkowanym południowej Europy, Afryki, południowej Azji i Australii. Obecnie uprawia się ją między innymi w Hiszpanii, Grecji, Turcji i Kalifornii.

    Sadzenie oliwki

    Oliwki to owoce śródziemnomorskie, uprawiane od wieków. Drzewa są odporne i tolerują słabe warunki glebowe, ale do uzyskania wysokiej jakości owoców potrzebują pełnego słońca i dobrze zdrenowanej gleby. Oliwki sadzi się zwykle wiosną, po przejściu ostatnich przymrozków. Drzewa powinny być rozstawione w odległości około 3 metrów od siebie, aby zapewnić im swobodę wzrostu. Drzewa oliwne mogą żyć przez setki lat i przez większość tego czasu wydawać owoce. Przy odpowiedniej pielęgnacji drzewo oliwne będzie zapewniać stałe dostawy pożywnych oliwek!

    Zobacz też:
    Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

    Oliwki występują w różnych kolorach, w tym zielonym, czarnym i brązowym. Zazwyczaj używa się ich jako dodatku do różnych dań i sałatek, ale można je również tłoczyć w celu uzyskania oliwy z oliwek, która jest zdrowym olejem kuchennym obniżającym poziom cholesterolu i poprawiającym stan zdrowia serca!

    Powiązane artykuły:

    • Papierówka, czyli „Oliwka Żółta”. Wszystko o jabłoni i owocach
    • Orzech piniowy – dlaczego warto go spożywać?
    • Orzech pistacjowy – co warto o nim wiedzieć?
    • Seler – warzywo, które warto spożywać
    • Bakłażan – dlaczego jest tak bardzo ceniony?

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

    Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

    Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Zobacz także

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    16 listopada, 2022

    Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

    16 listopada, 2022

    Skracanie rzepaku — najlepsza regulacja zbiorów

    16 listopada, 2022

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022

    Czym charakteryzują się pozabankowe pożyczki na dowód?

    5 grudnia, 2022
    O serwisie
    O serwisie

    Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

    Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.