Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Tarnina – czym się charakteryzuje? W jaki sposób jej spożywanie może wspomóc zdrowie?
    Owoce

    Tarnina – czym się charakteryzuje? W jaki sposób jej spożywanie może wspomóc zdrowie?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    tarnina

    Tarnina to dziki gatunek śliwy. Rośnie w Zachodniej Azji, Północno-Zachodniej Afryce i w wielu częściach Europy. Jakie ma wartości odżywcze? Czy może być częścią codziennej diety? W jaki sposób jest wykorzystywana w kuchni? Wyjaśniamy!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Tarnina – podstawowe informacje
    2 Tarnina – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa tarniny
    4 Zastosowanie w kuchni

    Czy tarnina jest zdrowa? Zawiera ona witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, fitosterol, pektyny, garbniki i kwasy organiczne. Dodatkowo tarnina spowalnia ruchy robaczkowe jelit oraz działa przeciwzapalne i antybakteryjne. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na jej temat!

    Tarnina – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: piaszczysta, gliniasta, kamienista
    ODCZYN GLEBY:  obojętny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:   III, IV

    Tarnina – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL:54
    BIAŁKO:1,5
    WĘGLOWODANY:9
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,22
    POTAS:0,453

    Tarnina jest cennym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, fitosterolu, pektyny, kwasów organicznych i garbników. Owoce tarniny są także dobrym źródłem witaminy C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Zawierają również przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem. Ponadto owoce tarniny zawierają błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na trawienie.

    Owoce tarniny są zalecane zarówno u ludzi w wieku podeszłym, jak i u dzieci, które zmagają się z przewlekłymi nieżytami żołądka i jelit.

    Dodatkowo w tarninie są związki flawonowe, które obniżają ciśnienie krwi, stężenie triglicerydów i złego cholesterolu LDL. Podwyższają natomiast stężenie dobrego cholesterolu HDL, uszczelniają naczynia włosowate oraz ograniczają tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

    Natomiast kwiaty tarniny są stosowane w celu leczenia przeziębień, chorób układu oddechowego, kaszlu, rozstroju żołądka, problemów z nerkami i pęcherzem oraz zaparć, a także w celu leczenia i zapobiegania skurczom żołądka.

    Warto pamiętać, że w pestkach tarniny występuje cyjanowodór. Jest to substancja, która spożyta w dużych ilościach jest trująca, dlatego nie wolno gnieść ani rozgryzać pestek tarniny.

    Zobacz też:
    Pigwa – co warto o niej wiedzieć? Czy warto ją spożywać?

    Pochodzenie i uprawa tarniny

    Tarnina to krzew liściasty, który pochodzi z Europy i Azji. Znany jest również jako śliwa tarnina lub tarka.

    Rośnie właściwie na większości gleb – gliniastych, piaszczystych i kamienistych. Lubi podłoża charakteryzujące się dużą zawartością wapnia. Lubi rosnąć w ciepłych, nasłonecznionych miejscach, jednak radzi sobie także w miejscach półcienistych. Warto dodać, że tarnina nie wymaga przycinania.

    Tarnina może dorastać do 5 metrów wysokości. Ma czarną lub ciemnobrązową korę. Jej liście są małe i mają owalny kształt z ostrymi kolcami na krawędziach. Tarnina wytwarza białe lub bladoróżowe kwiaty, które kwitną wiosną. Jej owoce są ciemnofioletowe. 

    Popularne są zwłaszcza dwie odmiany tarniny: purpurea oraz variegata.

    Zastosowanie w kuchni

    Tarnina jest często wykorzystywana do przyrządzania galaretek, dżemów, konfitur i innych słodkich przetworów. Dużą popularnością cieszą się także sok i nalewka z tarniny.

    Natomiast kwiaty znajdujące się na krzewie można skrystalizować i uzyskać z nich cukier. 

    Owoce tarniny są też używane do produkcji ginu i likieru, a także bywają wykorzystywane w ciastach.

    Tarnina to niepozorne i niedoceniane źródło wielu witamin i cennych wartości odżywczych. Ma dużo witaminy C i taniny. Jej spożywanie łagodzi problemy trawienne i zmniejsza stany zapalne w jamie ustnej. Jest również stosowana w łagodzeniu dolegliwości układu moczowego i żołądka. Na bazie owoców tarniny można z kolei przygotować lecznicze nalewki.

    Powiązane artykuły:

    • Śliwka – co warto o niej wiedzieć? Jakie wartości odżywcze ma ten owoc?
    • Aronia – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Czarny bez – kiedy zbierać? Poznaj go lepiej!
    • Dzika róża – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Opuncja – niepozorne źródło witamin

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

    Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

    Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Zobacz także

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    16 listopada, 2022

    Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

    16 listopada, 2022

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023
    O serwisie
    O serwisie

    Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

    Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.