Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Tarnina – czym się charakteryzuje? W jaki sposób jej spożywanie może wspomóc zdrowie?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    tarnina

    Tarnina to dziki gatunek śliwy. Rośnie w Zachodniej Azji, Północno-Zachodniej Afryce i w wielu częściach Europy. Jakie ma wartości odżywcze? Czy może być częścią codziennej diety? W jaki sposób jest wykorzystywana w kuchni? Wyjaśniamy!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Tarnina – podstawowe informacje
    2 Tarnina – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa tarniny
    4 Zastosowanie w kuchni

    Czy tarnina jest zdrowa? Zawiera ona witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, fitosterol, pektyny, garbniki i kwasy organiczne. Dodatkowo tarnina spowalnia ruchy robaczkowe jelit oraz działa przeciwzapalne i antybakteryjne. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na jej temat!

    Tarnina – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  piaszczysta, gliniasta, kamienista
    ODCZYN GLEBY:   obojętny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:    III, IV

    Tarnina – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL: 54
    BIAŁKO: 1,5
    WĘGLOWODANY: 9
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,22
    POTAS: 0,453

    Tarnina jest cennym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, fitosterolu, pektyny, kwasów organicznych i garbników. Owoce tarniny są także dobrym źródłem witaminy C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Zawierają również przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem. Ponadto owoce tarniny zawierają błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na trawienie.

    Owoce tarniny są zalecane zarówno u ludzi w wieku podeszłym, jak i u dzieci, które zmagają się z przewlekłymi nieżytami żołądka i jelit.

    Dodatkowo w tarninie są związki flawonowe, które obniżają ciśnienie krwi, stężenie triglicerydów i złego cholesterolu LDL. Podwyższają natomiast stężenie dobrego cholesterolu HDL, uszczelniają naczynia włosowate oraz ograniczają tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

    Natomiast kwiaty tarniny są stosowane w celu leczenia przeziębień, chorób układu oddechowego, kaszlu, rozstroju żołądka, problemów z nerkami i pęcherzem oraz zaparć, a także w celu leczenia i zapobiegania skurczom żołądka.

    Warto pamiętać, że w pestkach tarniny występuje cyjanowodór. Jest to substancja, która spożyta w dużych ilościach jest trująca, dlatego nie wolno gnieść ani rozgryzać pestek tarniny.

    Zobacz też:
    Morela – za co jest ceniona?

    Pochodzenie i uprawa tarniny

    Tarnina to krzew liściasty, który pochodzi z Europy i Azji. Znany jest również jako śliwa tarnina lub tarka.

    Rośnie właściwie na większości gleb – gliniastych, piaszczystych i kamienistych. Lubi podłoża charakteryzujące się dużą zawartością wapnia. Lubi rosnąć w ciepłych, nasłonecznionych miejscach, jednak radzi sobie także w miejscach półcienistych. Warto dodać, że tarnina nie wymaga przycinania.

    Tarnina może dorastać do 5 metrów wysokości. Ma czarną lub ciemnobrązową korę. Jej liście są małe i mają owalny kształt z ostrymi kolcami na krawędziach. Tarnina wytwarza białe lub bladoróżowe kwiaty, które kwitną wiosną. Jej owoce są ciemnofioletowe. 

    Popularne są zwłaszcza dwie odmiany tarniny: purpurea oraz variegata.

    Zastosowanie w kuchni

    Tarnina jest często wykorzystywana do przyrządzania galaretek, dżemów, konfitur i innych słodkich przetworów. Dużą popularnością cieszą się także sok i nalewka z tarniny.

    Natomiast kwiaty znajdujące się na krzewie można skrystalizować i uzyskać z nich cukier. 

    Owoce tarniny są też używane do produkcji ginu i likieru, a także bywają wykorzystywane w ciastach.

    Tarnina to niepozorne i niedoceniane źródło wielu witamin i cennych wartości odżywczych. Ma dużo witaminy C i taniny. Jej spożywanie łagodzi problemy trawienne i zmniejsza stany zapalne w jamie ustnej. Jest również stosowana w łagodzeniu dolegliwości układu moczowego i żołądka. Na bazie owoców tarniny można z kolei przygotować lecznicze nalewki.

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.