Granat pochodzi z rodziny krwawnicowatych. Owoce drzewa granatowca swoją wielkością przypominają jabłka. Jadalną częścią owoców są małe, czerwone nasiona. Jakie witaminy i wartości odżywcze znajdują się w granacie? Dlaczego warto go włączyć do diety?
Granat to bardzo zdrowy owoc. Stanowi cenne źródło witamin A, C, E i beta-karotenu. Zawiera też witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), kwas foliowy i kwas pantotenowy. W granacie jest także potas, wapń, miedź, cynk i selen. Oprócz tego granat ma dużo związków fenolowych i flawonoidów.
Granat – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, przepuszczalna |
ODCZYN GLEBY: | od lekko kwaśnej do zasadowej |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne, półcieniste |
KWITNIENIE: | V, VI, VII, VIII |
Granat to owoc, który od wieków cieszy się dużą popularnością. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i Azji Południowej i ma długą historię stosowania zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Od dawna jest też używany w medycynie.
Owoc ten ma charakterystyczny kształt, który może mieć kolor od głębokiej czerwieni do jasnoróżowego. Wewnątrz granatu znajdują się dziesiątki jadalnych nasion. Są one otoczone słodkim, soczystym miąższem i można je spożywać na świeżo lub stosować w przepisach.
Granaty są doskonałym źródłem witamin C i K, a także błonnika i przeciwutleniaczy. Można je spożywać samodzielnie lub dodawać do różnych potraw.
Najpopularniejsze odmiany granatu to: almadyn, pirop, spessartyn, mandaryn, uwarowit, grossular i andradyt. Najbardziej znaną i najczęściej stosowaną odmianą w celach zdobniczych jest pirop, który ma piękną rubinowoczerwoną barwę.
Granat uprawia się w doniczkach lub pojemnikach z żyzną ziemią kompostową o odczynie od lekko kwaśnego do zasadowego. Od połowy maja, gdy już zazwyczaj mija ryzyko przymrozków, roślinę można wystawić do ogrodu lub na taras w miejsce osłonięte od wiatru i dobrze nasłonecznione.
Granat – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania granatu?
Granat jest doskonałym źródłem witamin C i K, a także zawiera duże ilości antyoksydantów. Te składniki odżywcze sprawiają, że granat jest korzystny dla zdrowia serca, siły kości i funkcji poznawczych. Dodatkowo wykazano, że granat wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 68 |
BIAŁKO: | 0,95 |
WĘGLOWODANY: | 17,17 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,003 |
POTAS: | 0,259 |
Wykazano też, że granat poprawia zdrowie serca, zmniejsza stany zapalne i zapobiega nowotworom. Włączenie granatu do codziennej diety jest świetnym sposobem na poprawę zdrowia i dobrego samopoczucia. Gdy następnym razem będziesz w sklepie szukał zdrowego dodatku do swojego menu, sięgnij po granat!
Kto nie powinien spożywać granatu?
Jedno z najważniejszych przeciwwskazań do przyjmowania soku z granatu, to choroby układu pokarmowego, w tym choroba wrzodowa, nadkwaśność i zapalenie błony śluzowej. Osoby cierpiące na chorobę dwunastnicy także powinny zrezygnować ze spożywania soku z tego owocu. Nie jest on również zalecany osobom mającym tendencję do zaparć.
Zastosowanie w kuchni
Granat to owoc od wieków używany w kuchni. Jest to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Dziś granat najczęściej występuje w sałatkach, deserach i koktajlach. Jest również często używany jako ozdoba lub dekoracja.
Soku granatu używa się do produkcji słodyczy i zwiększania kwasowości sosów, zup i gulaszy. Nasiona można wykorzystać jako posypkę do sałatek lub grillowanych mięs. Ze skórki owocu można zrobić gęsty syrop, który jest często używany w kuchni Bliskiego Wschodu.
Niezależnie od tego, w jaki sposób go wykorzystasz w kuchni, granat jest pysznym sposobem na dodanie do diety większej ilości cennych składników odżywczych.
Granat to owoc pochodzący z regionu Morza Śródziemnego. Zawiera wiele nasion otoczonych soczystym, różowym miąższem. Stanowi świetnie źródło witamin C i K, a także zawiera duże ilości antyoksydantów. Te składniki odżywcze sprawiają, że granat jest korzystny dla zdrowia serca, siły kości i funkcji poznawczych. Niezależnie od tego, czy szukasz zastrzyku wartości odżywczych, czy po prostu chcesz cieszyć się smakiem orzeźwiającego owocu, warto kupić granat. Na pewno odwdzięczy się twojemu organizmowi!
Powiązane artykuły:
- Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Liczi – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Kiwi – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Kumkwat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze