Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Granat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    Owoce

    Granat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski19 lipca, 2022Brak komentarzy4 minut czytania
    granat

    Granat pochodzi z rodziny krwawnicowatych. Owoce drzewa granatowca swoją wielkością przypominają jabłka. Jadalną częścią owoców są małe, czerwone nasiona. Jakie witaminy i wartości odżywcze znajdują się w granacie? Dlaczego warto go włączyć do diety?

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Granat – podstawowe informacje
    2 Granat – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania granatu?
    3 Kto nie powinien spożywać granatu?
    4 Zastosowanie w kuchni

     

    Granat to bardzo zdrowy owoc. Stanowi cenne źródło witamin A, C, E i beta-karotenu. Zawiera też witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), kwas foliowy i kwas pantotenowy. W granacie jest także potas, wapń, miedź, cynk i selen. Oprócz tego granat ma dużo związków fenolowych i flawonoidów.

    Granat – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: żyzna, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:  od lekko kwaśnej do zasadowej
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:   V, VI, VII, VIII

     

    Granat to owoc, który od wieków cieszy się dużą popularnością. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i Azji Południowej i ma długą historię stosowania zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Od dawna jest też używany w medycynie. 

     

    Owoc ten ma charakterystyczny kształt, który może mieć kolor od głębokiej czerwieni do jasnoróżowego. Wewnątrz granatu znajdują się dziesiątki jadalnych nasion. Są one otoczone słodkim, soczystym miąższem i można je spożywać na świeżo lub stosować w przepisach. 

     

    Granaty są doskonałym źródłem witamin C i K, a także błonnika i przeciwutleniaczy. Można je spożywać samodzielnie lub dodawać do różnych potraw. 

     

    Najpopularniejsze odmiany granatu to: almadyn, pirop, spessartyn, mandaryn, uwarowit, grossular i andradyt. Najbardziej znaną i najczęściej stosowaną odmianą w celach zdobniczych jest pirop, który ma piękną rubinowoczerwoną barwę.

     

    Granat uprawia się w doniczkach lub pojemnikach z żyzną ziemią kompostową o odczynie od lekko kwaśnego do zasadowego. Od połowy maja, gdy już zazwyczaj mija ryzyko przymrozków, roślinę można wystawić do ogrodu lub na taras w miejsce osłonięte od wiatru i dobrze nasłonecznione.

    Zobacz też:
    Gruszka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Granat – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania granatu?

    Granat jest doskonałym źródłem witamin C i K, a także zawiera duże ilości antyoksydantów. Te składniki odżywcze sprawiają, że granat jest korzystny dla zdrowia serca, siły kości i funkcji poznawczych. Dodatkowo wykazano, że granat wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. 

     

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:68
    BIAŁKO:0,95
    WĘGLOWODANY:17,17
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,003
    POTAS:0,259

     

    Wykazano też, że granat poprawia zdrowie serca, zmniejsza stany zapalne i zapobiega nowotworom. Włączenie granatu do codziennej diety jest świetnym sposobem na poprawę zdrowia i dobrego samopoczucia. Gdy następnym razem będziesz w sklepie szukał zdrowego dodatku do swojego menu, sięgnij po granat!

    Kto nie powinien spożywać granatu?

    Jedno z najważniejszych przeciwwskazań do przyjmowania soku z granatu, to choroby układu pokarmowego, w tym choroba wrzodowa, nadkwaśność i zapalenie błony śluzowej. Osoby cierpiące na chorobę dwunastnicy także powinny zrezygnować ze spożywania soku z tego owocu. Nie jest on również zalecany osobom mającym tendencję do zaparć.

    Zastosowanie w kuchni

    Granat to owoc od wieków używany w kuchni. Jest to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Dziś granat najczęściej występuje w sałatkach, deserach i koktajlach. Jest również często używany jako ozdoba lub dekoracja.

     

    Soku granatu używa się do produkcji słodyczy i zwiększania kwasowości sosów, zup i gulaszy. Nasiona można wykorzystać jako posypkę do sałatek lub grillowanych mięs. Ze skórki owocu można zrobić gęsty syrop, który jest często używany w kuchni Bliskiego Wschodu. 

     

    Niezależnie od tego, w jaki sposób go wykorzystasz w kuchni, granat jest pysznym sposobem na dodanie do diety większej ilości cennych składników odżywczych.

     

    Granat to owoc pochodzący z regionu Morza Śródziemnego. Zawiera wiele nasion otoczonych soczystym, różowym miąższem. Stanowi świetnie źródło witamin C i K, a także zawiera duże ilości antyoksydantów. Te składniki odżywcze sprawiają, że granat jest korzystny dla zdrowia serca, siły kości i funkcji poznawczych. Niezależnie od tego, czy szukasz zastrzyku wartości odżywczych, czy po prostu chcesz cieszyć się smakiem orzeźwiającego owocu, warto kupić granat. Na pewno odwdzięczy się twojemu organizmowi!

    Zobacz też:
    Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym

    Powiązane artykuły:

    • Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Kumkwat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Figa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Kiwi – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Limonka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Odmiany jabłoni — przegląd

      Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

      Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

      Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

      Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

      Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

      Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

      Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

      Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.