Dereń to jeden z najczęściej uprawianych krzewów. Większość popularnych gatunków jest całkowicie mrozoodporna, niewymagająca i doskonale radzi sobie w polskim klimacie. Sprawdź, jak ją uprawiać i dowiedz się, w jaki sposób wykorzystać jej walory.
Jego owoce były doskonale znane naszym przodkom ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Dziś dereń najczęściej jest po prostu ozdobą ogrodu, może pełnić funkcję eleganckiego żywopłotu. Jak zadbać o ten krzew, by zawsze wyglądał pięknie?
Dereń – podstawowe informacje
Warunki uprawy mogą się nieznacznie różnić w zależności od gatunku derenia.
RODZAJ GLEBY | przeciętna |
ODCZYN GLEBY | obojętny do lekko zasadowego (7,0–7,5 pH) |
WILGOTNOŚĆ | od niskiej do umiarkowanej |
STANOWISKO | słoneczne i półcieniste |
KWITNIENIE | w marcu i kwietniu |
Dereń – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g owoców derenia jadalnego:
KCAL | 52 |
BIAŁKO | 0,9 g |
WĘGLOWODANY | 10,5 g |
WITAMINA C | 100–200 mg |
BŁONNIK | 4,6 g |
ANTOCYJANY | 900 mg |
To prawdziwy polski „superfood”. Doskonale sprawdza się w czasie osłabienia organizmu, w tym również podczas przeziębienia. Zawiera duże ilości żelaza, dlatego warto go jeść przy anemii i przy bardzo obfitych miesiączkach. Zalecany jest osobom cierpiącym na choroby układu krążeniowego, ponieważ wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Działa moczopędnie i przeciwstarzeniowo. Ze względu na zawarte w owocach garbniki szybko pomaga przy biegunkach, regulując pracę układu pokarmowego.
Dereń to nie tylko nalewki!
Owoce derenia mają dosyć cierpki smak, niekoniecznie więc posmakują każdemu na surowo. Można jednak je suszyć oraz robić z nich przetwory. Najbardziej znana jest nalewka, tzw. dereniówka, uważana przez niektórych za królową polskich nalewek, a do tego niezwykle pomocna przy problemach jelitowych i grypie. Podobne działanie mają też robione z owoców tego krzewu soki. Dereń nada się również doskonale do domowej roboty marmolad, konfitur i dżemów.
Dereń – najczęściej uprawiane gatunki
Do dereni zalicza się wiele gatunków roślin. Większość z nich ma również różne odmiany, o typowym dla nich kolorze pędów lub liści. Najczęściej uprawiane są:
- dereń biały – ma niezwykle dekoracyjne, czerwone pędy, istnieje wiele jego odmian, np. „Aurea”, „Elegantissima”, „Sibirica”;
- dereń rozłogowy – może mieć bardzo szeroki pokrój, ponieważ jego pokładające się pędy bardzo łatwo zapuszczają korzenie;
- dereń kousa – charakteryzują go ozdobne białe podsadki;
- dereń kanadyjski – bardzo niski, o ozdobnych liściach oraz kwiatach i jadalnych owocach;
- dereń jadalny.
Dereń jadalny
Dereń jadalny ma smaczne owoce. Doczekał się wielu uprawnych odmian, a owoce każdej z nich są doskonałe do czegoś innego:
- Juliusz – do dżemów i konfitur;
- Wydubieckij – do nalewek;
- Bolestraszycki – do soków, kompotów i nalewek;
- Elegantnyj – do przetworów.
Jak sadzić dereń?
Warunki uprawy mogą różnić się w zależności od jego gatunku i odmiany, jednak nie jest to roślina kłopotliwa. Sadzi się ją wczesną wiosną lub na jesieni. Dereń kupiony w pojemniku, może być sadzony przez cały okres wegetacji. Jeśli marzysz o żywopłocie, sadzonki tego krzewu powinny znajdować się w odległości minimum 0,5 m od siebie. Młode rośliny powinny być oszczędnie podlewane. Roślina najlepiej czuje się na stanowisku słonecznym lub półcienistym, w glebie żyznej lub przeciętnej.
Jak pielęgnować dereń w ogrodzie?
Dereń jadalny jest odporny i nie wymaga wielu zabiegów. Potrafi bez trudu przetrwać bez oprysków, niestraszne mu także wszelkie mrozy. Aby dobrze rósł i owocował, mniej więcej co 2–3 lata powinieneś wyciąć kilka najstarszych pędów u nasady. Dereń wymaga również cięcia młodych pędów, szczególnie gdy ma tworzyć piękny żywopłot. Wyrośniętego krzewu nie trzeba za to podlewać, nie toleruje też dużych ilości nawozu. Najlepiej nawozić go wczesną wiosną i niewielkimi porcjami.
Ta roślina jest jednym z najciekawszych krzewów, jakie występują w polskich ogrodach. Warto zainteresować się jego uprawą, nie tylko z powodu jego zdrowych owoców (choć to jego bardzo duży atut). Dereń może stanowić niezwykłą ozdobę twojego ogrodu, w zamian za naprawdę niewielki wkład pracy.
Powiązane artykuły:
- Uprawa derenia jadalnego (Cornus mas) w ogrodzie – sadzenie i dbanie o krzew
- Świdośliwa – uprawa krzewu. Czym jest Amelanchier i jak dbać o tę roślinę?
- Czarny bez – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Rośliny zimozielone na żywopłot: jakie wybrać aby rosły szybko
- Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!