Coraz więcej osób przekonuje się do słodkiego smaku batata. Dlaczego warto wprowadzić to warzywo do swojej codziennej diety? Jakie wartości odżywcze ma batat? Wyjaśniamy w naszym artykule!
Polacy coraz częściej sięgają po bataty. Warzywa te zawierają wapń, potas, żelazo, magnez oraz wysoką zawartość witaminy A. Na pierwszy rzut oka od zwykłych ziemniaków batat różni się kolorem. Co jeszcze je różni? Co je łączy? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o właściwościach i odmianach tego wspaniałego warzywa!
Batat – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, próchnicza, przepuszczalna |
ODCZYN GLEBY: | obojętny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna |
STANOWISKO: | ciepłe, słoneczne |
KWITNIENIE: | 3–4 miesiące po posadzeniu |
Batat, znany również jako słodki ziemniak, to popularne warzywo korzeniowe. Często spożywa się go w postaci pieczonej, purée lub smażonej. Chociaż batat jest często uważany za zdrową żywność, niektórzy mogą być zaskoczeni, gdy dowiedzą się, że zawiera on dość dużo cukru. Sto gramów batata zawiera około 7 gramów cukru, czyli ponad dwa razy więcej niż podobnej wielkości porcja białego ziemniaka.
Batat – jakie ma wartości odżywcze?
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 86 |
BIAŁKO: | 1,57 |
WĘGLOWODANY: | 20,12 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,055 |
POTAS: | 0,337 |
Batat jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin A i C. Zawiera także przeciwutleniacz o nazwie beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Z tych powodów batat może być zdrowym dodatkiem do diety, jeśli spożywa się go z umiarem.
Batat – cenny składnik w twojej kuchni
Batat to pyszne i pożywne warzywo korzeniowe. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, ale jedną z najprostszych i najbardziej popularnych metod jest pieczenie. Aby przygotować bataty do pieczenia, należy najpierw wyszorować je pod bieżącą wodą. Następnie należy pokroić bataty na jednolite kawałki – zazwyczaj są to okrągłe lub klinowate plastry.
Następnie obtocz bataty w oliwie z oliwek i przyprawach według własnego uznania. Na koniec piecz w rozgrzanym piekarniku, aż zmiękną i nabiorą złotobrązowego koloru. Bataty to pyszny i prosty sposób na słodki posiłek, bez względu na to, czy jesz je same, czy z ulubionymi dodatkami.
Batat – najpopularniejsze odmiany
Istnieje wiele różnych odmian batatów, z których każda ma wyjątkowy smak i konsystencję. Do najpopularniejszych odmian należą beauregard i O’Henry.
Bataty beauregard mają ciemnoczerwony lub purpurowy kolor i wilgotną, kruchą konsystencję. Często są używane do wypieków. Ich słodycz doskonale komponuje się zarówno z daniami pikantnymi, jak i słodkimi.
Bataty O’Henry są białe lub kremowe i mają gładką konsystencję. Można je stosować w wielu potrawach, ale szczególnie dobrze smakują pieczone lub tłuczone. Bez względu na to, którą odmianę wybierzesz, bataty to pyszny i zdrowy sposób na dodanie słodyczy do ulubionych przepisów.
Skąd pochodzi batat?
Batat to warzywo korzeniowe, które pochodzi z Ameryki Południowej. Warzywo zaczęło być uprawiane przez rdzennych mieszkańców tego regionu, a następnie wprowadzone do innych części świata przez hiszpańskich odkrywców. Batat należy do rodziny jaskrowatych, a jego naukowa nazwa to Ipomoea batatas. Najbardziej popularna jest odmiana o pomarańczowym miąższu, którą często wykorzystuje się w plackach, ciastach i innych słodkich potrawach. Bataty o białym lub żółtym miąższu są mniej słodkie i zazwyczaj wykorzystuje się je w daniach pikantnych takich jak gulasze i zapiekanki.
Kiedy sadzić bataty?
Bataty do wzrostu potrzebują ciepłych temperatur, dlatego zwykle sadzi się je późną wiosną lub wczesnym latem. Proces sadzenia rozpoczyna się od przygotowania gleby. Gleba powinna być luźna i dobrze zdrenowana. Gdy jest już przygotowana, nasiona batatów można wysiewać na głębokość około 2,5 cm i w odległości 30 cm od siebie. Siewki pojawią się po około dwóch tygodniach, a rośliny będą gotowe do zbioru po około czterech miesiącach. Przy odpowiedniej pielęgnacji z jednej rośliny batata można uzyskać kilka kilogramów pysznych, słodkich ziemniaków.
Ze względu na swój słodki smak, bataty nadają się do deserów, na przykład do przyrządzenia ciasta batatowego lub puddingu. Świetnie smakują w połączeniu z bananami, syropem klonowym, cynamonem, czy orzechami. Zawierają dużo witamin i korzystnie wpływają na nasz organizm. Warto włączyć je do jadłospisu przy problemach trawiennych albo zapalnych. Dodatkowo są doskonałym źródłem węglowodanów dla sportowców w okresie treningowym.
Powiązane artykuły:
- Uprawa batatów — dowiedz się jak to zrobić krok po kroku!
- Pasternak – niedoceniane źródło witamin
- Ziemniak – co warto wiedzieć o tym warzywie?
- Bakłażan – dlaczego jest tak bardzo ceniony?
- Brukiew – co warto wiedzieć o tym warzywie?