Cykoria jest lekkostrawna, łagodna w smaku i łatwa do przyrządzenia. Można bez obaw podawać ją nawet małym dzieciom. Jakie korzyści daje spożywanie tego warzywa? Czy warto je uwzględniać w codziennej diecie? Odpowiadamy w artykule!
Cykoria pojawia się na polskich stołach w formie surówek, sałatek i dodatek do dań. Choć wygląda niepozornie, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Jest warzywem niskokalorycznym, polecanym osobom dbającym o linię. Jak można ją przygotować w kuchni? Jakie ma właściwości? Odpowiedzi poniżej!
Cykoria – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, przepuszczalna |
ODCZYN GLEBY: | obojętny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie sucha |
STANOWISKO: | słoneczne, półcieniste |
KWITNIENIE: | od lipca do września |
Cykoria jest często stosowana jako bezkofeinowy substytut kawy. Jej korzeń można palić i mielić, aby uzyskać podobny w smaku napój. Pochodzi z Europy, ale obecnie jest uprawiana na całym świecie. Należy do rodziny astrowatych (Asteraceae), do której należą także słoneczniki, stokrotki i chryzantemy.
Cykoria spożywana na surowo ma lekko gorzkawy smak. Gorycz ta znika jednak po ugotowaniu. Jest także powszechnie stosowana jako ziołowy środek leczniczy na problemy trawienne.
Cykoria – jakie ma wartości odżywcze?
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 21 |
BIAŁKO: | 1,7 |
WĘGLOWODANY: | 4,1 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,003 |
POTAS: | 0,302 |
Cykoria jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i zawiera kilka ważnych witamin i minerałów, w tym witaminę C, potas i wapń. Zawiera również inulinę, która jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika, który może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i wspomóc zdrowie jelit. Ze względu na swoje wartości odżywcze, cykoria może być zdrowym dodatkiem do diety.
Cykoria – do jakich potraw pasuje?
Cykoria to roślina o wszechstronnym zastosowaniu, którą można spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Na surowo ma ona lekko gorzkawy smak, który dobrze komponuje się z sałatkami. Aby przygotować cykorię do sałatek, wystarczy umyć liście i pokroić je na kawałki. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, można dodać do liści łyżeczkę octu lub soku z cytryny przed ich posiekaniem.
Cykoria gotowana ma łagodniejszy smak, zbliżony do smaku szpinaku. Aby przygotować cykorię do gotowania, należy umyć liście i usunąć twarde łodygi. Następnie gotować liście we wrzącej wodzie przez 3–5 minut, aż zwiędną. Po ugotowaniu cykorię można dodawać do zup, gulaszu lub dań z makaronu.
Cykoria – najpopularniejsze odmiany
Istnieje kilka popularnych odmian cykorii, z których każda ma odmienny smak i wygląd. Najbardziej rozpowszechnioną odmianą jest cykoria czerwonolistna, która ma lekko gorzki smak i mięsiste liście. Inną popularną odmianą cykorii jest cykoria endywia, która ma lekko gorzki smak i chrupiącą konsystencję. Kolejna popularna odmiana, to cykoria radicchio, często wykorzystywana w sałatkach ze względu na swój łagodniejszy smak i chrupiącą konsystencję.
Skąd pochodzi cykoria?
Cykoria pochodzi z Europy, Azji i Afryki Północnej. Naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego i w pozostałej części Europy, zachodniej Azji oraz w Etiopii. Obecnie jest powszechnie uprawiana w Belgii, Francji, Holandii i RPA.
Kiedy sadzić cykorię?
Cykoria jest wspaniałym dodatkiem do każdego ogrodu. Jest tolerancyjna na ubogie gleby. Jest także znana ze swoich atrakcyjnych, niebieskich kwiatów, które kwitną od lipca do września. Cykorię najlepiej sadzić wiosną, po ustąpieniu ostatnich przymrozków. Roślina ta źle znosi mróz, dlatego przed wysadzeniem jej do gruntu należy odczekać, aż minie niebezpieczeństwo przymrozków.
Nasiona cykorii można wysiewać bezpośrednio na grządce w ogrodzie lub wysiewać w pomieszczeniu, a następnie przesadzać na zewnątrz. Niezależnie od wybranej metody należy pamiętać o zapewnieniu roślinom cykorii dużej ilości miejsca do wzrostu, ponieważ mogą one rozrastać się na szerokość nawet 60 cm.
Cykoria jest doskonałym źródłem witamin A i C, co czyni ją zdrowym dodatkiem do każdej diety. Liście i kwiaty tej rośliny są wykorzystywane w wielu potrawach kulinarnych, a korzeń można prażyć i mielić, aby uzyskać substytut kawy. Cykoria jest także powszechnie stosowana jako ziołowy środek leczniczy na problemy trawienne. Dzięki swoim wartościom odżywczym zyskuje w Polsce coraz większe grono sympatyków!
Powiązane artykuły:
- Pasternak – niedoceniane źródło witamin
- Kalarepa – niedoceniane źródło witamin
- Rzodkiewka – najważniejsze informacje o warzywie
- Rzepa – najważniejsze informacje o warzywie
- Rukola – najważniejsze informacje o warzywie