Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Warzywa

    Skorzonera – uprawa w ogrodzie. Jakie wymagania ma wężymord czarny korzeń?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski13 lipca, 2022Brak komentarzy4 Mins Read
    skorzonera

    Skorzonera to roślina warzywna zaliczana do astrowatych, wytwarzająca aromatyczny korzeń spichrzowy. Naturalnie rośnie przede wszystkim w centrum i na południu Europy, a także w niektórych krajach Azji. W Polsce bywa uprawiana.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Skorzonera – charakterystyka
    1.1 Odmiany skorzonery
    2 Skorzonera – uprawa
    2.1 Stanowisko i gleba
    2.2 Przedplon w uprawie skorzonery
    3 Siew i zbiór skorzonery
    3.1 Wysiew nasion
    3.2 Pielęgnacja skorzonery
    3.3 Zbiór skorzonery
    4 Choroby i szkodniki a skorzonera
    5 Zastosowanie skorzonery

     

    Skorzonera to roślina, której nazwa pochodzi od słowa określającego węża lub żmiję. Stąd też wzięła się jej druga nazwa polska, brzmiąca wężymord czarny korzeń czy czarne korzonki. To roślina typowa dla klimatu umiarkowanego, której siew prowadzi się wiosną, a zbiór – jesienią. Sprawdź, jakie wymagania ma skorzonera.

    Skorzonera – charakterystyka

    Skorzonera (Scorzonera hispanica) to roślina z zasady dwuletnia. Część nadziemną stanowią długie liście, stosunkowo wąskie, z wyrastającymi między nimi pędami, na których znajdują się żółte kwiaty. Pędy kwiatowe mogą osiągać nawet do 130 cm wysokości. Część podziemna, jadalna, to korzeń spichrzowy. Może mieć długość do 30 cm. Wewnątrz jest biały, bez włókien, na zewnątrz ma czarną lub brązową skórkę. Korzeń wydziela dodatkowo sok mleczny.

    Odmiany skorzonery

    Roślina występuje w kilku odmianach. Sa to:

    • „Lange Jan” – jedna z najpopularniejszych odmian, która wytwarza długie korzenie dzięki późnemu kwitnieniu;
    • „Jednoroczna Olbrzymia”; 
    • „Wulkan”;
    • „Duplex”;
    • „Meres”;
    • „Czarny Piotruś”.

    Skorzonera – uprawa

    Skorzonera jest rzadko wybierana na warzywo uprawne przede wszystkim ze względu na duże wymagania. Sprawdź, jak wygląda jej uprawa.

    Stanowisko i gleba

    Podłoże do uprawy skorzonery powinno być przede wszystkim bardzo żyzne. Musi zawierać dużo potasu, co oznacza konieczność intensywnego nawożenia preparatami mineralnymi. Glebę trzeba głęboko uprawiać, aby nawóz był rozprowadzony równomiernie. W przypadku podłoża z dodatkiem obornika uprawa jest możliwa dopiero po dwóch latach od wprowadzenia do niego nawozu naturalnego.  

    Zobacz też:
    Papryka – bogactwo smaków, kolorów i witamin

    Dodatkowo gleba powinna być umiarkowanie wilgotna, obojętna albo zasadowa, a także dość ciepła. Preferowane jest stanowisko słoneczne. Zazwyczaj skorzonera nie przemarza, jeśli jest zostawiona w gruncie na zimę.

    Przedplon w uprawie skorzonery

    Warto stosować jako przedplon:

    • ogórki;
    • cebulę;
    • rośliny motylkowe.

    Skorzonery nie uprawia się z zasady po kapuście oraz warzywach korzeniowych. Takie stanowisko jest nieodpowiednie i prowadzi do złego wykształcania się korzenia.

    Siew i zbiór skorzonery

    Skorzonera jest dość wymagająca pod względem uprawy, ale jeszcze trudniejsza, jeśli chodzi o zbiór. Sprawdź dlaczego.

    Wysiew nasion

    Warzywo to można uprawiać wyłącznie z nasion, najlepiej własnego zbioru. Siew skorzonery przeprowadza się z nasion nie starszych niż zeszłoroczne, a najlepiej z poprzedniego wysiewu. Odpowiednim terminem jest kwiecień w przypadku odmian o krótkiej wegetacji i sierpień w  przypadku tych o wydłużonym okresie wzrostu. Odpowiednia rozstawa wynosi ok. 33 cm między rzędami. Po wschodzie kiełków stosuje się przerywanie i pozostawia silniejsze rośliny co ok. 6 cm.

    Pielęgnacja skorzonery

    Roślina wymaga odpowiednich zabiegów w okresie wzrostu, aby mogła się odpowiednio wykształcić. Przede wszystkim w przypadku wszystkich upraw, ale zwłaszcza wysiewu sierpniowego, wskazane jest regularne wzruszanie gleby, które ułatwia kiełkowanie. Dodatkowo istotne jest usuwanie chwastów. Mogą one w istotny sposób zmniejszyć plonowanie jako rośliny konkurencyjne. W uprawie, która przypada w suche lato, warto nawadniać skorzonerę.

    Zbiór skorzonery

    Korzenie skorzonery zbiera się:

    • w październiku lub listopadzie tego samego roku w przypadku wysiewu w kwietniu;
    • w październiku następnego roku w przypadku wysiewu w sierpniu.

    Korzeń jest bardzo delikatny, a jego uszkodzenie skutkuje problemami z przechowywaniem. Z tego powodu można go wykopywwać z użyciem specjalnych wideł o w szerokim rozstawie zębów albo ręcznie. Przed przechowywaniem w temperaturze bliskiej zeru i przy wilgotności ok. 97% obcina się nać. Można przechowywać skorzonerę:

    • w pryzmach w piwnicy;
    • przykrytą wilgotnym piaskiem;
    • zdołowaną w kopcach.
    Zobacz też:
    Ciecierzyca – za co jest ceniona?

    Choroby i szkodniki a skorzonera

    Warzywo to może być wrażliwe na mszyce lub mączniaka, jednak zdarza się to rzadko. Wystarczą właściwe warunki uprawy, aby nie była ona zagrożona żadnymi chorobami i szkodnikami. Istotne jest pozyskanie materiału siewnego z pewnego źródła oraz wcześniejsze zaprawienie go, co chroni przed chorobami takimi jak np. zgorzel siewek.

    Zastosowanie skorzonery

    Na początku warto wspomnieć, skąd wzięła się polska nazwa wężymord. Roślina ta była stosowana przez wiele wieków jako antidotum stosowane przy ukąszeniach żmii. Prócz tego jest to warzywo jadalne, które stosuje się jako dodatek do rozmaitych potraw. W smaku skorzonera przypomina nieco szparagi. Zawiera wiele cennych składników, między innymi:

    • witaminy z grupy B, a także C i E;
    • sód;
    • potas;
    • magnez;
    • karoten (mimo białej barwy);
    • żelazo;
    • fosfor;
    • wapń.

    Skorzonera jest rzadko spotykanym warzywem o bardzo interesującym smaku. Choć nie jest podatna na choroby i szkodniki, to ma duże wymagania związane z uprawą. Można jednak zdecydować się na jedną czy dwie grządki w ogrodzie.

    Archiwum: lipiec 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.