W sztuce kulinarnej patison może grać pierwsze skrzypce lub być doskonałym dodatkiem, na przykład do warzywnego leczo. Często hodowany jest jako dynia ozdobna. Oprócz tego ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej!
Patison ma bardzo charakterystyczny wygląd: wygląda nieco jak latający spodek o pofałdowanej krawędzi. Stąd pochodzi jego potoczna nazwa „ufo”. Zwykle jest w białawym lub jasnym, zielonkawym kolorze. Istnieją różne odmiany uprawne. Został sprowadzony do Europy z Ameryki Środkowej w czasach wielkich odkryć geograficznych. Oprócz jego wartości odżywczych, do jego zalet zalicza się łatwość uprawy. Jak powinno się uprawiać patisony? Czytaj dalej!
Patison – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY | żyzna, próchnicza, lekka |
ODCZYN GLEBY | obojętny (6,5-7,0 pH) |
WILGOTNOŚĆ | umiarkowana |
STANOWISKO | słoneczne |
KWITNIENIE | czerwiec |
Patison – wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 g:
KCAL | 17 |
BIAŁKO | 1,2 g |
WĘGLOWODANY | 3,8 g |
CHOLESTEROL | 0 mg |
WITAMINA C | 18 mg |
WAPŃ | 19 mg |
MAGNEZ | 23 mg |
Patison nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Porcja patisona to prawie połowa dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Znajdziesz w nim także dużo błonnika, fosforu oraz wapnia. Zawiera dużo kwasu foliowego, przez co jest zalecany kobietom w ciąży. Ma pozytywny wpływ na nasze kości i układ krążenia, wspiera walkę z wolnymi rodnikami Reguluje pracę serca, zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu, zapobiega także przedwczesnemu starzeniu i nowotworom. Nic, tylko jeść!
Jak przyrządzić patisona?
Patison smakiem przypomina cukinię lub kabaczka. Sprawdzi się jako składnik gulaszu, leczo oraz sałatek. Można go wydrążyć i zapiec z dowolnym farszem. Surowe, młode patisony o wielkości do ok. 7 cm mogą stanowić zdrową przekąskę, można je także kisić i marynować. Do smażenia lub faszerowania lepiej nada się większy patison. Nie warto jednak sięgać po te o średnicy większej niż 25 cm, gdyż mają już grubą skórę i są bardzo twarde. Czasami trudno pokroić je nożem. Młode patisony mają delikatną skórkę, która nie wymaga obierania, i tyle samo wartości odżywczych, co wyrośnięte.
Patison – popularne odmiany
Wyhodowano wiele odmian uprawnych, które najczęściej wyróżnia kolor. Wśród nich wyróżniamy patisony:
- białe, np. disco, polo;
- żółte: sunny delight, scallopini, toscana;
- zielone, m.in. gagat, okra, bingo bongo;
- fioletowe: scallopini F1.
Jak sadzić patisona?
Patison jest rośliną jednoroczną. Sadzi się go poprzez wysiewanie nasion do gruntu (od połowy maja do połowy czerwca) lub z rozsady w II połowie kwietnia. Sadzony z rozsady często szybciej zaczyna owocować, ale trzeba uważać na jego korzenie podczas przesadzania. Do doniczki wysiewa się zwykle dwa nasiona i usuwa słabszą roślinę, gdy wyrosną. Zaleca się zrywanie młodziutkich, niewyrośniętych owoców. Dzięki temu roślina rodzi więcej owoców. Patison może być uprawiany także w donicy na balkonie.
Jest dość odporny na choroby i szkodniki. Czasami atakują go choroby grzybowe (gdy długo pada deszcz) lub przędziorki zwykle jednak nie jest kłopotliwy. Wymaga słonecznego, ciepłego stanowiska. Najlepsze będą dla niego żyzne podłoża. Powinien być regularnie podlewany, ale nie można przesadzić z ilością wody. Ziemia wokół powinna być wilgotna, a nie mokra. Powinien być nawożony raz w tygodniu. Dobrze sprawdzają się naturalne gnojówki, np. z pokrzywy lub obornik, a także kompost. Owocuje aż do przymrozków, na które nie jest odporny. Najczęściej po pierwszych przymrozkach ginie.
Patison jest niezwykle zdrowym warzywem, które warto włączyć w swój jadłospis. Może być wszystkim: zdrową przekąską, dodatkiem lub samodzielnym daniem głównym. Niewykorzystany podczas obiadu, będzie stanowił uroczą, klimatyczną ozdobę kuchennej półki lub spiżarni.
Powiązane artykuły:
- Patison – uprawa gatunków warzyw, które są odmianami botanicznymi dyni zwyczajnej Cucurbita pepo
- Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Bób – dlaczego warto go spożywać?
- Szpinak – najważniejsze informacje o składnikach odżywczych i pochodzeniu
- Pasternak – niedoceniane źródło witamin