Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Warzywa

    Ta ozdobna dynia znakomicie wpłynie na Twoje zdrowie! Patison – jak go uprawiać i co najlepiej z niego przyrządzić?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski27 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    patison

    W sztuce kulinarnej patison może grać pierwsze skrzypce lub być doskonałym dodatkiem, na przykład do warzywnego leczo. Często hodowany jest jako dynia ozdobna. Oprócz tego ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Patison – podstawowe informacje
    2 Patison – wartości odżywcze
    3 Jak przyrządzić patisona?
    4 Patison – popularne odmiany
    5 Jak sadzić patisona?

    Patison ma bardzo charakterystyczny wygląd: wygląda nieco jak latający spodek o pofałdowanej krawędzi. Stąd pochodzi jego potoczna nazwa „ufo”. Zwykle jest w białawym lub jasnym, zielonkawym kolorze. Istnieją różne odmiany uprawne. Został sprowadzony do Europy z Ameryki Środkowej w czasach wielkich odkryć geograficznych. Oprócz jego wartości odżywczych, do jego zalet zalicza się łatwość uprawy. Jak powinno się uprawiać patisony? Czytaj dalej!

    Patison – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY żyzna, próchnicza, lekka
    ODCZYN GLEBY obojętny (6,5-7,0 pH)
    WILGOTNOŚĆ umiarkowana
    STANOWISKO słoneczne
    KWITNIENIE czerwiec

     

    Patison – wartości odżywcze

    Wartość odżywcza w 100 g:

    KCAL 17 
    BIAŁKO 1,2 g
    WĘGLOWODANY 3,8 g
    CHOLESTEROL 0 mg
    WITAMINA C 18 mg
    WAPŃ 19 mg
    MAGNEZ 23 mg

     

    Patison nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Porcja patisona to prawie połowa dziennego zapotrzebowania na witaminę C!  Znajdziesz w nim także dużo błonnika, fosforu oraz wapnia. Zawiera dużo kwasu foliowego, przez co jest zalecany kobietom w ciąży. Ma pozytywny wpływ na nasze kości i układ krążenia, wspiera walkę z wolnymi rodnikami Reguluje pracę serca, zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu, zapobiega także przedwczesnemu starzeniu i nowotworom. Nic, tylko jeść!

    Jak przyrządzić patisona?

    Patison smakiem przypomina cukinię lub kabaczka. Sprawdzi się jako składnik gulaszu, leczo oraz sałatek. Można go wydrążyć i zapiec z dowolnym farszem. Surowe, młode patisony o wielkości do ok. 7 cm mogą stanowić zdrową przekąskę, można je także kisić i marynować. Do smażenia lub faszerowania lepiej nada się większy patison. Nie warto jednak sięgać po te o średnicy większej niż 25 cm, gdyż mają już grubą skórę i są bardzo twarde. Czasami trudno pokroić je nożem. Młode patisony mają delikatną skórkę, która nie wymaga obierania, i tyle samo wartości odżywczych, co wyrośnięte.

    Zobacz też:
    Szpinak – najważniejsze informacje o składnikach odżywczych i pochodzeniu

    Patison – popularne odmiany

    Wyhodowano wiele odmian uprawnych, które najczęściej wyróżnia kolor. Wśród nich wyróżniamy patisony:

    • białe, np. disco, polo;
    • żółte: sunny delight, scallopini, toscana;
    • zielone, m.in. gagat, okra, bingo bongo;
    • fioletowe: scallopini F1.

    Jak sadzić patisona?

    Patison jest rośliną jednoroczną. Sadzi się go poprzez wysiewanie nasion do gruntu (od połowy maja do połowy czerwca) lub z rozsady w II połowie kwietnia. Sadzony z rozsady często szybciej zaczyna owocować, ale trzeba uważać na jego korzenie podczas przesadzania. Do doniczki wysiewa się zwykle dwa nasiona i usuwa słabszą roślinę, gdy wyrosną. Zaleca się zrywanie młodziutkich, niewyrośniętych owoców. Dzięki temu roślina rodzi więcej owoców. Patison może być uprawiany także w donicy na balkonie.

    Jest dość odporny na choroby i szkodniki. Czasami atakują go choroby grzybowe (gdy długo pada deszcz) lub przędziorki zwykle jednak nie jest kłopotliwy. Wymaga słonecznego, ciepłego stanowiska. Najlepsze będą dla niego żyzne podłoża. Powinien być regularnie podlewany, ale nie można przesadzić z ilością wody. Ziemia wokół powinna być wilgotna, a nie mokra. Powinien być nawożony raz w tygodniu. Dobrze sprawdzają się naturalne gnojówki, np. z pokrzywy lub obornik, a także kompost. Owocuje aż do przymrozków, na które nie jest odporny. Najczęściej po pierwszych przymrozkach ginie.

    Patison jest niezwykle zdrowym warzywem, które warto włączyć w swój jadłospis. Może być wszystkim: zdrową przekąską, dodatkiem lub samodzielnym daniem głównym. Niewykorzystany podczas obiadu, będzie stanowił uroczą, klimatyczną ozdobę kuchennej półki lub spiżarni.

    Archiwum: lipiec 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.