Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Warzywa

    Szalotka – dlaczego warto ją spożywać?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski27 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    szalotka

    Szalotka ma niewielkie rozmiary i podłużny kształt. Od zwykłej cebuli różni się łagodniejszym smakiem i zapachem. Dlaczego warto ją spożywać? Jakie ma wartości odżywcze? Odpowiadamy w naszym artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Szalotka – podstawowe informacje
    2 Szalotka – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Skąd pochodzi szalotka? Jakie są jej najpopularniejsze odmiany?
    4 Kiedy sadzić szalotkę?

    Szalotka poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi i wpływa na zdrowie serca. Może także poprawiać trawienie i wzmacniać odporność. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o właściwościach i odmianach tego cennego warzywa!

    Szalotka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  lekka, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    w naszym klimacie szalotka 

    zwykle nie kwitnie

    Szalotka – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 72
    BIAŁKO: 2,5
    WĘGLOWODANY: 16,8
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,012
    POTAS: 0,334

    Choć szalotka jest niewielka, ma potężne właściwości odżywcze. Trzydzieści gramów szalotki zawiera ponad 10% zalecanego dziennego spożycia witaminy C, a także znaczne ilości błonnika pokarmowego, żelaza i magnezu. Szalotka jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i zmniejszają stan zapalny. 

    Ponadto zawiera allicynę, związek, który ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Spożywana na surowo szalotka nadaje ostry smak sałatkom i sosom. Można ją również gotować w gulaszach i zupach, nadając im subtelną słodycz. Niezależnie od sposobu spożycia, włączenie jej do diety jest doskonałym sposobem na poprawę ogólnego stanu zdrowia!

    Szalotka – uniwersalne warzywo w twojej kuchni

    Szalotka ma wyjątkowy smak, który może wzbogacić każde danie. Można ją stosować zarówno w przepisach słodkich, jak i wytrawnych, co czyni ją niezwykle uniwersalnym warzywem. Jeśli chcesz dodać trochę więcej smaku do swojej kuchni, oto kilka wskazówek, jak przygotować szalotki.

    Zobacz też:
    Koper – właściwości i wartości odżywcze

    Na początek szalotki należy obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę lub plasterki. Pomoże to uwolnić ich smak i sprawi, że nie przytłoczą potrawy. Dodając je do przepisu, najlepiej zrobić to pod koniec procesu gotowania, aby nie miały szansy się przypalić. I wreszcie, należy pamiętać, aby ich nie rozgotować – szalotki powinny być miękkie, ale nie mięsiste. 

    Stosując się do tych prostych wskazówek, możesz sprawić, że szalotki staną się integralną częścią twojego kulinarnego repertuaru!

    Skąd pochodzi szalotka? Jakie są jej najpopularniejsze odmiany?

    Szalotka jest rodzajem cebuli i uważa się, że pochodzi z Azji Środkowej. Stamtąd rozprzestrzeniła się na Indie, Chiny, a w końcu na Europę. W przeciwieństwie do większości cebul, szalotki rosną w pęczkach, a każda szalotka jest w rzeczywistości cebulką, która składa się z kilku mniejszych cebulek. 

    Szalotki mają łagodniejszy smak niż cebula i są często używane do zup, sałatek i innych potraw, w których pożądana jest subtelna nuta cebulowego smaku. Choć szalotki uprawia się obecnie na całym świecie, Francja jest nadal ich największym producentem, a kolejne miejsca zajmują Chiny i Egipt. Najpopularniejsze odmiany szalotki to: ayrat, albik, guran, kaskada i kuban zółty.

    Kiedy sadzić szalotkę?

    Choć szalotki można sadzić w dowolnym momencie w ciągu roku, najlepszym czasem na ich sadzenie jest jesień. Szalotki należy sadzić w miejscach dobrze nasłonecznionych i z dobrze zdrenowaną glebą. Gleba powinna być również luźna i wolna od zanieczyszczeń. Aby zasadzić szalotkę, wystarczy wcisnąć korzenie w ziemię w odległości około 5 cm od siebie. Po umieszczeniu ich w ziemi należy je dobrze podlać i utrzymywać glebę w stanie wilgotnym. 

    Przy odpowiedniej pielęgnacji szalotki będą gotowe do zbiorów po około czterech miesiącach. Jeśli więc chcesz dodać trochę smaku do swojej kuchni, jesień to idealny czas na sadzenie szalotek.

    Zobacz też:
    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Szalotka ma charakterystyczny smak i stanowi cenne źródło składników odżywczych. Jest dobrym źródłem witamin A i C, a także żelaza i magnezu. Kiedy więc następnym razem będziesz w sklepie spożywczym, nie wahaj się dodać szalotki do koszyka. Możesz być zaskoczony jej dobroczynnym działaniem!

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.