Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Poziomka – wspaniały smak i bogactwo witamin

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    poziomka

    Poziomka bardzo dobrze sprawdza się jako składnik orzeźwiających, owocowych sałatek. Bardzo dobrze smakuje też z jogurtem, płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i pestkami słonecznika. Jakie ma wartości odżywcze? Wyjaśniamy!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Poziomka – podstawowe informacje
    2 Poziomka – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni i nie tylko

     

    Poziomka jest doskonałym źródłem potasu, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Jest także doskonałym źródłem błonnika i antyoksydantów. Zawiera również potas, mangan, fluor, miedź, żelazo, jod oraz witaminy A, C, E i witaminy z grupy B. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego owocu!

    Poziomka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  przepuszczalna, lekka, przewiewna
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:    V, VI

    Poziomka – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 32
    BIAŁKO: 0,67
    WĘGLOWODANY: 7,68
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,001
    POTAS: 0,153

    Poziomka jest nie tylko pyszna, ale również bardzo wartościowa ze względu na zawarte w niej witaminy. Jest ona dobrym źródłem witamin C i K, a także manganu i błonnika. Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem, podczas gdy witamina K pomaga wspierać kości. Mangan jest minerałem, który pomaga w produkcji energii, a błonnik wspomaga trawienie.

    Ponadto poziomki zawierają kwas elagowy, który ma właściwości antyrakowe. Poziomki zawierają też foliany i potas, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko osteoporozy.

    Pochodzenie i uprawa

    Dzika poziomka leśna pochodzi z Europy i Azji i jest najszerzej rozpowszechnionym gatunkiem z rodzaju Fragaria występującym w całej Europie, północnej Azji, Ameryce Północnej i północnej Afryce. Owoc ten występuje w szerokim zakresie siedlisk, które obejmują lasy liściaste, lasy mieszane, bagna i obrzeża lasów. Często można go także znaleźć na polach i łąkach. Poziomki rozprzestrzeniają się za pomocą stolonów (rozłogów naziemnych) i kłączy. 

    Zobacz też:
    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Jeśli chodzi o domową uprawę poziomki, glebę wokół roślin spulchnia się wiosną na głębokość ok. 5 cm, a jesienią na 2–3 cm. Natomiast starsze poziomki obsypuje się żyzną ziemią, przykrywając odsłonięte szyjki korzeniowe. 

    Poziomka dobrze rośnie na ziemi lekkiej, przepuszczalnej, o lekko kwaśnym odczynie. Rośliny należy posadzić w odległości około trzydziestu centymetrów od siebie.

    Najpopularniejsze odmiany poziomki ogrodowej to solemacher i rugia.

    Zastosowanie w kuchni i nie tylko

    Poziomka jest często wykorzystywana do robienia galaretki, którą można dodać do sernika, ciasta budyniowego, biszkoptu i tarty. Owoc ten dodaje się również do smoothie, lodów i koktajli.

    Poziomka jest stosowana w tradycyjnych środkach leczniczych jako środek przeczyszczający i moczopędny. U królików i świnek morskich była stosowana w leczeniu zaparć, a u bydła w leczeniu gorączki czerwonki.

    Dodatkowo stosowane miejscowo poziomki mogą pomóc wybielić zęby, zmniejszyć przebarwienia i pomóc skórze wyglądać młodziej.

    Suszone liście poziomki są najczęściej wykorzystywane do naparów i herbat, które są stosowane w leczeniu biegunki, dolegliwości płuc i żołądka oraz suchej skóry. Natomiast sok z poziomki był dawniej używany w przypadku takich problemów zdrowotnych jak zaognione wrzody i oparzenia słoneczne. Każda część rośliny poziomki jest jadalna i nadaje się do użytku.

     

    Poziomka jest doskonałym źródłem antyoksydantów, witamin A, C, E i oraz witamin z grupy B. Zawiera też minerały takie jak potas, mangan, fluor, miedź, żelazo i jod. Jest często wykorzystywana do robienia pożywnych koktajli, galaretek i jogurtów. Choć nie jest tak popularna jak truskawka, zdecydowanie warto o niej pamiętać, bo dzięki dużej ilości witamin zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi!

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.