Poziomka bardzo dobrze sprawdza się jako składnik orzeźwiających, owocowych sałatek. Bardzo dobrze smakuje też z jogurtem, płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i pestkami słonecznika. Jakie ma wartości odżywcze? Wyjaśniamy!
Poziomka jest doskonałym źródłem potasu, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Jest także doskonałym źródłem błonnika i antyoksydantów. Zawiera również potas, mangan, fluor, miedź, żelazo, jod oraz witaminy A, C, E i witaminy z grupy B. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego owocu!
Poziomka – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | przepuszczalna, lekka, przewiewna |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne, półcieniste |
KWITNIENIE: | V, VI |
Poziomka – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 32 |
BIAŁKO: | 0,67 |
WĘGLOWODANY: | 7,68 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,001 |
POTAS: | 0,153 |
Poziomka jest nie tylko pyszna, ale również bardzo wartościowa ze względu na zawarte w niej witaminy. Jest ona dobrym źródłem witamin C i K, a także manganu i błonnika. Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem, podczas gdy witamina K pomaga wspierać kości. Mangan jest minerałem, który pomaga w produkcji energii, a błonnik wspomaga trawienie.
Ponadto poziomki zawierają kwas elagowy, który ma właściwości antyrakowe. Poziomki zawierają też foliany i potas, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Pochodzenie i uprawa
Dzika poziomka leśna pochodzi z Europy i Azji i jest najszerzej rozpowszechnionym gatunkiem z rodzaju Fragaria występującym w całej Europie, północnej Azji, Ameryce Północnej i północnej Afryce. Owoc ten występuje w szerokim zakresie siedlisk, które obejmują lasy liściaste, lasy mieszane, bagna i obrzeża lasów. Często można go także znaleźć na polach i łąkach. Poziomki rozprzestrzeniają się za pomocą stolonów (rozłogów naziemnych) i kłączy.
Jeśli chodzi o domową uprawę poziomki, glebę wokół roślin spulchnia się wiosną na głębokość ok. 5 cm, a jesienią na 2–3 cm. Natomiast starsze poziomki obsypuje się żyzną ziemią, przykrywając odsłonięte szyjki korzeniowe.
Poziomka dobrze rośnie na ziemi lekkiej, przepuszczalnej, o lekko kwaśnym odczynie. Rośliny należy posadzić w odległości około trzydziestu centymetrów od siebie.
Najpopularniejsze odmiany poziomki ogrodowej to solemacher i rugia.
Zastosowanie w kuchni i nie tylko
Poziomka jest często wykorzystywana do robienia galaretki, którą można dodać do sernika, ciasta budyniowego, biszkoptu i tarty. Owoc ten dodaje się również do smoothie, lodów i koktajli.
Poziomka jest stosowana w tradycyjnych środkach leczniczych jako środek przeczyszczający i moczopędny. U królików i świnek morskich była stosowana w leczeniu zaparć, a u bydła w leczeniu gorączki czerwonki.
Dodatkowo stosowane miejscowo poziomki mogą pomóc wybielić zęby, zmniejszyć przebarwienia i pomóc skórze wyglądać młodziej.
Suszone liście poziomki są najczęściej wykorzystywane do naparów i herbat, które są stosowane w leczeniu biegunki, dolegliwości płuc i żołądka oraz suchej skóry. Natomiast sok z poziomki był dawniej używany w przypadku takich problemów zdrowotnych jak zaognione wrzody i oparzenia słoneczne. Każda część rośliny poziomki jest jadalna i nadaje się do użytku.
Poziomka jest doskonałym źródłem antyoksydantów, witamin A, C, E i oraz witamin z grupy B. Zawiera też minerały takie jak potas, mangan, fluor, miedź, żelazo i jod. Jest często wykorzystywana do robienia pożywnych koktajli, galaretek i jogurtów. Choć nie jest tak popularna jak truskawka, zdecydowanie warto o niej pamiętać, bo dzięki dużej ilości witamin zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi!
Powiązane artykuły:
- Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
- Choroby poziomek oraz truskawek – wartości odżywcze poziomki pospolitej, choroby i szkodniki atakujące uprawy
- Aronia – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Pigwa – co warto o niej wiedzieć? Czy warto ją spożywać?
- Żurawina – dlaczego jest cennym składnikiem diety?