Papaja to owoc, który ma owalny kształt. Pod skórką owocu znajduje się kremowe wnętrze. W smaku przypomina połączenie mango z melonem. Jakie ma witaminy i wartości odżywcze? Jak można ją wykorzystać w kuchni? Wyjaśniamy!
Papaja jest doskonałym źródłem witamin A, B, C, E i K. Zawiera duże ilości antyoksydantów, które zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca. Inne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania papai obejmują zmniejszone ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka, wspomaganie trawienia, poprawę kontroli glukozy we krwi u osób z cukrzycą, obniżenie ciśnienia krwi i poprawę gojenia się ran.
Papaja – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | dobrze zdrenowana, piaszczysto-gliniasta |
ODCZYN GLEBY: | od lekko kwaśnego do obojętnego |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | po 10–11 miesiącach od posadzenia |
Papaja – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 39 |
BIAŁKO: | 0,61 |
WĘGLOWODANY: | 9,81 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,003 |
POTAS: | 0,257 |
Papaja to bogaty w składniki odżywcze owoc, który jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jest szczególnie bogata w witaminę C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy i wspomaga produkcję kolagenu. Dodatkowo papaja zawiera papainę – enzym, który wspomaga trawienie.
Obecny w owocach potas pozytywnie wpływa na pracę nerek. Oczyszcza toksyny odkładające się w nerkach i zmniejsza nagromadzenie kwasu moczowego. Ponadto jest bogata w magnez, który jest minerałem bezpośrednio związanym z poprawą jakości i czasu trwania snu.
Papaja ma także wysoką zawartość błonnika i wody, które pomagają zapobiegać zaparciom i poprawiają pracę jelit. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest chętnie wykorzystywana w leczeniu trudno gojących się ran, oparzeń, owrzodzeń, hemoroidów i żylaków.
Podczas gdy papaja jest ogólnie uważana ze bezpieczną do spożycia, ważne jest, aby unikać jedzenia jej nasion, ponieważ mogą one zawierać szkodliwe toksyny. Wybierając papaję, należy szukać takiej, która jest miękka w dotyku i ma głęboki, żółty lub pomarańczowy kolor.
Pochodzenie i uprawa
Papaja pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej. Hiszpanie przywieźli papaję do Europy w XVI wieku. Obecnie jest uprawiana w całej Ameryce Północnej i regionach tropikalnych na całym świecie.
Około 75% światowego eksportu papai pochodzi z zaledwie dziesięciu krajów. Na czele światowej uprawy papai znajdują się Indie, a za nimi Brazylia, Indonezja, Nigeria i Meksyk. W Stanach Zjednoczonych produkcja papai stanowi jedynie około 0,1% całkowitej produkcji światowej.
Dobrze pielęgnowane rośliny mogą zacząć wytwarzać kwiaty 4 miesiące po posadzeniu, a owoce od 7 do 11 miesięcy po posadzeniu. Ilość owoców wytwarzanych przez roślinę papai zależy od ogólnego klimatu, warunków pogodowych w ciągu roku oraz pielęgnacji rośliny.
Najlepszym miejscem do sadzenia papai jest południowa lub południowo-wschodnia strona domu z ochroną przed wiatrem i zimnem. Papaje najlepiej rosną w pełnym słońcu i lubią dobrze zdrenowaną glebę.
Rośliny papai uprawiane w pomieszczeniach rosną tak szybko, że w ciągu kilku miesięcy mogą sięgnąć sufitu. Z tego powodu są one często przycinane na górze.
Zastosowanie w kuchni
Papaja to pyszny owoc, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Dojrzała papaja jest często spożywana na surowo, samodzielnie lub jako część sałatki owocowej. Dobrze komponuje się z owocami takimi jak mango, banan, kiwi i jabłka. Miąższ owocu jest również wykorzystywany jako składnik wielu pikantnych potraw, w tym gulaszów, curry i dań smażonych.
Ponadto można z niej robić smoothie, sosy i marynaty. Jak widać, papaja to wszechstronny owoc o wielu zastosowaniach w kuchni.
Papaja to tropikalny owoc bogaty w witaminy C i A, a także błonnik i zdrowe związki roślinne. Spożywanie tego owocu wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksycznych substancji oraz dezynfekuje i regeneruje układ pokarmowy. Wspomaga również układ odpornościowy. Może być spożywana samodzielnie lub dodawana do smoothie, sałatek i innych przepisów.
Powiązane artykuły:
- Mango – dlaczego jest tak bardzo cenione?
- Granat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Śliwka – co warto o niej wiedzieć? Jakie wartości odżywcze ma ten owoc?
- Pigwa – co warto o niej wiedzieć? Czy warto ją spożywać?
- Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?