Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
    Owoce

    Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    papaja

    Papaja to owoc, który ma owalny kształt. Pod skórką owocu znajduje się kremowe wnętrze. W smaku przypomina połączenie mango z melonem. Jakie ma witaminy i wartości odżywcze? Jak można ją wykorzystać w kuchni? Wyjaśniamy!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Papaja – podstawowe informacje
    2 Papaja – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni

     

    Papaja jest doskonałym źródłem witamin A, B, C, E i K. Zawiera duże ilości antyoksydantów, które zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca. Inne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania papai obejmują zmniejszone ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka, wspomaganie trawienia, poprawę kontroli glukozy we krwi u osób z cukrzycą, obniżenie ciśnienia krwi i poprawę gojenia się ran.

    Papaja – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: dobrze zdrenowana, piaszczysto-gliniasta
    ODCZYN GLEBY:  od lekko kwaśnego do obojętnego
    WILGOTNOŚĆ:   gleba wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   po 10–11 miesiącach od posadzenia

    Papaja – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:39
    BIAŁKO:0,61
    WĘGLOWODANY:9,81
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,003
    POTAS:0,257

    Papaja to bogaty w składniki odżywcze owoc, który jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jest szczególnie bogata w witaminę C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy i wspomaga produkcję kolagenu. Dodatkowo papaja zawiera papainę – enzym, który wspomaga trawienie. 

    Obecny w owocach potas pozytywnie wpływa na pracę nerek. Oczyszcza toksyny odkładające się w nerkach i zmniejsza nagromadzenie kwasu moczowego. Ponadto jest bogata w magnez, który jest minerałem bezpośrednio związanym z poprawą jakości i czasu trwania snu.

    Papaja ma także wysoką zawartość błonnika i wody, które pomagają zapobiegać zaparciom i poprawiają pracę jelit. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest chętnie wykorzystywana w leczeniu trudno gojących się ran, oparzeń, owrzodzeń, hemoroidów i żylaków.

    Podczas gdy papaja jest ogólnie uważana ze bezpieczną do spożycia, ważne jest, aby unikać jedzenia jej nasion, ponieważ mogą one zawierać szkodliwe toksyny. Wybierając papaję, należy szukać takiej, która jest miękka w dotyku i ma głęboki, żółty lub pomarańczowy kolor. 

    Zobacz też:
    Papierówka, czyli „Oliwka Żółta”. Wszystko o jabłoni i owocach

    Pochodzenie i uprawa

    Papaja pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej. Hiszpanie przywieźli papaję do Europy w XVI wieku. Obecnie jest uprawiana w całej Ameryce Północnej i regionach tropikalnych na całym świecie.

    Około 75% światowego eksportu papai pochodzi z zaledwie dziesięciu krajów. Na czele światowej uprawy papai znajdują się Indie, a za nimi Brazylia, Indonezja, Nigeria i Meksyk. W Stanach Zjednoczonych produkcja papai stanowi jedynie około 0,1% całkowitej produkcji światowej.

    Dobrze pielęgnowane rośliny mogą zacząć wytwarzać kwiaty 4 miesiące po posadzeniu, a owoce od 7 do 11 miesięcy po posadzeniu. Ilość owoców wytwarzanych przez roślinę papai zależy od ogólnego klimatu, warunków pogodowych w ciągu roku oraz pielęgnacji rośliny.

    Najlepszym miejscem do sadzenia papai jest południowa lub południowo-wschodnia strona domu z ochroną przed wiatrem i zimnem. Papaje najlepiej rosną w pełnym słońcu i lubią dobrze zdrenowaną glebę.

    Rośliny papai uprawiane w pomieszczeniach rosną tak szybko, że w ciągu kilku miesięcy mogą sięgnąć sufitu. Z tego powodu są one często przycinane na górze.

    Zastosowanie w kuchni

    Papaja to pyszny owoc, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Dojrzała papaja jest często spożywana na surowo, samodzielnie lub jako część sałatki owocowej. Dobrze komponuje się z owocami takimi jak mango, banan, kiwi i jabłka. Miąższ owocu jest również wykorzystywany jako składnik wielu pikantnych potraw, w tym gulaszów, curry i dań smażonych. 

    Ponadto można z niej robić smoothie, sosy i marynaty. Jak widać, papaja to wszechstronny owoc o wielu zastosowaniach w kuchni.

     

    Papaja to tropikalny owoc bogaty w witaminy C i A, a także błonnik i zdrowe związki roślinne. Spożywanie tego owocu wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksycznych substancji oraz dezynfekuje i regeneruje układ pokarmowy. Wspomaga również układ odpornościowy. Może być spożywana samodzielnie lub dodawana do smoothie, sałatek i innych przepisów.

    Powiązane artykuły:

    • Mango – dlaczego jest tak bardzo cenione?
    • Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
    • Granat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Opuncja – niepozorne źródło witamin
    • Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?
    Zobacz też:
    Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

    Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

    Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Zobacz także

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    16 listopada, 2022

    Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

    16 listopada, 2022

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023
    O serwisie
    O serwisie

    Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

    Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.