Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    papaja

    Papaja to owoc, który ma owalny kształt. Pod skórką owocu znajduje się kremowe wnętrze. W smaku przypomina połączenie mango z melonem. Jakie ma witaminy i wartości odżywcze? Jak można ją wykorzystać w kuchni? Wyjaśniamy!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Papaja – podstawowe informacje
    2 Papaja – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni

     

    Papaja jest doskonałym źródłem witamin A, B, C, E i K. Zawiera duże ilości antyoksydantów, które zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca. Inne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania papai obejmują zmniejszone ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka, wspomaganie trawienia, poprawę kontroli glukozy we krwi u osób z cukrzycą, obniżenie ciśnienia krwi i poprawę gojenia się ran.

    Papaja – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  dobrze zdrenowana, piaszczysto-gliniasta
    ODCZYN GLEBY:   od lekko kwaśnego do obojętnego
    WILGOTNOŚĆ:    gleba wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    po 10–11 miesiącach od posadzenia

    Papaja – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 39
    BIAŁKO: 0,61
    WĘGLOWODANY: 9,81
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,003
    POTAS: 0,257

    Papaja to bogaty w składniki odżywcze owoc, który jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jest szczególnie bogata w witaminę C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy i wspomaga produkcję kolagenu. Dodatkowo papaja zawiera papainę – enzym, który wspomaga trawienie. 

    Obecny w owocach potas pozytywnie wpływa na pracę nerek. Oczyszcza toksyny odkładające się w nerkach i zmniejsza nagromadzenie kwasu moczowego. Ponadto jest bogata w magnez, który jest minerałem bezpośrednio związanym z poprawą jakości i czasu trwania snu.

    Papaja ma także wysoką zawartość błonnika i wody, które pomagają zapobiegać zaparciom i poprawiają pracę jelit. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest chętnie wykorzystywana w leczeniu trudno gojących się ran, oparzeń, owrzodzeń, hemoroidów i żylaków.

    Podczas gdy papaja jest ogólnie uważana ze bezpieczną do spożycia, ważne jest, aby unikać jedzenia jej nasion, ponieważ mogą one zawierać szkodliwe toksyny. Wybierając papaję, należy szukać takiej, która jest miękka w dotyku i ma głęboki, żółty lub pomarańczowy kolor. 

    Zobacz też:
    Niezwykłe owoce ukryte w ozdobnych lampionach. Miechunka: jak ją sadzić i czy można uprawiać ją w doniczce na balkonie?

    Pochodzenie i uprawa

    Papaja pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej. Hiszpanie przywieźli papaję do Europy w XVI wieku. Obecnie jest uprawiana w całej Ameryce Północnej i regionach tropikalnych na całym świecie.

    Około 75% światowego eksportu papai pochodzi z zaledwie dziesięciu krajów. Na czele światowej uprawy papai znajdują się Indie, a za nimi Brazylia, Indonezja, Nigeria i Meksyk. W Stanach Zjednoczonych produkcja papai stanowi jedynie około 0,1% całkowitej produkcji światowej.

    Dobrze pielęgnowane rośliny mogą zacząć wytwarzać kwiaty 4 miesiące po posadzeniu, a owoce od 7 do 11 miesięcy po posadzeniu. Ilość owoców wytwarzanych przez roślinę papai zależy od ogólnego klimatu, warunków pogodowych w ciągu roku oraz pielęgnacji rośliny.

    Najlepszym miejscem do sadzenia papai jest południowa lub południowo-wschodnia strona domu z ochroną przed wiatrem i zimnem. Papaje najlepiej rosną w pełnym słońcu i lubią dobrze zdrenowaną glebę.

    Rośliny papai uprawiane w pomieszczeniach rosną tak szybko, że w ciągu kilku miesięcy mogą sięgnąć sufitu. Z tego powodu są one często przycinane na górze.

    Zastosowanie w kuchni

    Papaja to pyszny owoc, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Dojrzała papaja jest często spożywana na surowo, samodzielnie lub jako część sałatki owocowej. Dobrze komponuje się z owocami takimi jak mango, banan, kiwi i jabłka. Miąższ owocu jest również wykorzystywany jako składnik wielu pikantnych potraw, w tym gulaszów, curry i dań smażonych. 

    Ponadto można z niej robić smoothie, sosy i marynaty. Jak widać, papaja to wszechstronny owoc o wielu zastosowaniach w kuchni.

     

    Papaja to tropikalny owoc bogaty w witaminy C i A, a także błonnik i zdrowe związki roślinne. Spożywanie tego owocu wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksycznych substancji oraz dezynfekuje i regeneruje układ pokarmowy. Wspomaga również układ odpornościowy. Może być spożywana samodzielnie lub dodawana do smoothie, sałatek i innych przepisów.

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.