Jagoda może być spożywana na świeżo lub używana do robienia ciast, dżemów, bułeczek, lodów i pożywnych koktajli. Jakie wartości odżywcze są w jagodach? W jaki sposób spożywanie jagód może pomóc naszemu organizmowi? Wyjaśniamy!
Jagoda to rodzaj owocu o niebieskim kolorze. Jest mała i ma słodki smak. Jest często używana w ciastach, babeczkach i innych wypiekach. Może być także spożywana na surowo. Jest dobrym źródłem witamin C i K. Zawiera również błonnik i przeciwutleniacze. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat jagody!
Jagoda – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | piaszczysta |
ODCZYN GLEBY: | kwaśna |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna lub podmokła |
STANOWISKO: | półcieniste |
KWITNIENIE: | IV, V, VI |
Jagoda jest popularnym owocem, którego smak jest uwielbiany przez wiele osób. Najpopularniejszą odmianą jest czarna jagoda. Występuje ona w borach świerkowych i sosnowych, w borach mieszanych, na obrzeżach lasów, torfowiskach i polanach. Bardzo często tworzy rozległe połacie. Inne odmiany jagody, to borówka amerykańska i jagoda kamczacka.
Jest stosunkowo łatwa w uprawie i można ją uprawiać w większości klimatów. Stanowisko do uprawy jagody powinno być dobrze nasłonecznione, a gleba żyzna i przepuszczalna. Należy unikać gleby zbyt ciężkiej lub piaszczystej. Przed sadzeniem glebę warto wzbogacić obornikiem lub kompostem.
Jagoda – jakie ma wartości odżywcze? Jakie korzyści zapewnia jej spożywanie?
Jagoda jest nie tylko pyszna, ale także bogata w składniki odżywcze. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. Mogą one też zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych.
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 57 |
BIAŁKO: | 0,74 |
WĘGLOWODANY: | 14,49 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,001 |
POTAS: | 0,77 |
Owoc ten jest też dobrym źródłem błonnika, witamin C i K oraz manganu. Mogą one też pomóc w zwiększeniu funkcji mózgu i ochronie przed pogorszeniem funkcji poznawczych. Wykazano również, że jagody obniżają ciśnienie krwi i poprawiają poziom cholesterolu.
Jedna filiżanka jagód zawiera tylko 80 kalorii, a jednocześnie zapewnia 24% zalecanej dziennej wartości witaminy C i 36% zalecanej dziennej wartości manganu.
Dodatkowo jagody leczą oczy i uelastyczniają naczynia krwionośne. Natomiast suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów. Następnym razem, gdy będziesz szukał zdrowej przekąski, koniecznie sięgnij po jagody!
Jagoda w codziennej diecie
Jagody to pyszny i zdrowy sposób na wzbogacenie diety o owoce. Oto kilka pomysłów na włączenie jagód do posiłków i przekąsek:
- Dodaj jagody do porannych płatków owsianych lub jogurtu.
- Wymieszaj jagody z sałatką, aby uzyskać odrobinę koloru i słodyczy.
- Użyj jagód do zrobienia polewy do naleśników lub gofrów.
- Przygotuj koktajl jagodowy na szybką i łatwą przekąskę lub śniadanie.
- Dodaj jagody do kurczaka lub wieprzowiny, aby uzyskać wyjątkowy dodatek do obiadu.
Bez względu na to, czy lubisz je świeże, mrożone czy suszone, jagody to świetny sposób na dodanie cennych wartości odżywczych do diety.
Czy istnieją jakieś zagrożenia związane ze spożywaniem jagody?
Jagody mogą również powodować pewne skutki uboczne. Na przykład mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami takimi jak leki rozrzedzające krew i leki na cukrzycę. Ponadto u niektórych osób może wystąpić reakcja alergiczna na jagody. Objawy mogą obejmować pokrzywkę, swędzenie i obrzęk. Jeśli wystąpi którykolwiek z tych objawów po spożyciu jagód, ważne jest, aby natychmiast zgłosić się do lekarza.
Jagody zawierają też substancje zwaną glikozydami cyjanogennymi. Związki te mogą uwalniać cyjanek, gdy wejdą w kontakt z enzymami trawiennymi. W dużych ilościach cyjanek może być trujący. Jednak ilość glikozydów cyjanogennych w jagodach jest ogólnie uważana za bezpieczną dla większości ludzi.
Jakie są znane przepisy kulinarne, w których występuje jagoda?
Jagody to popularne owoce, które można wykorzystać w różnych przepisach. Chociaż często spożywa się je samodzielnie jako przekąskę, jagody można również stosować w ciastach, babeczkach i koktajlach.
Jagody warto jeść na surowo, ale możemy również nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki.
Jagoda jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Włączenie jej do posiłków to łatwy sposób na zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy, błonnika i witamin. Wykazano, że owoc ten poprawia zdrowie serca i funkcje poznawcze. Oprócz tego jagoda jest niskokaloryczna. Jest zdrowym dodatkiem do każdej diety!
Powiązane artykuły:
- Jeżyna – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Borówka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Guawa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Uprawa Jagody Kamczackiej – jak przycinać, sadzić i nawozić krzew owocowy
- Gruszka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze