Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Warzywa»Brukselka – dlaczego warto ją jeść?
    Warzywa

    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski27 lipca, 2022Brak komentarzy4 minut czytania
    brukselka

    Brukselka jest świetnym uzupełnieniem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Zawiera najwięcej białka roślinnego ze wszystkich roślin kapustowatych. Jakie jeszcze ma korzyści? Sprawdzamy!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Brukselka – podstawowe informacje
    2 Brukselka – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Brukselka – zdrowy i pyszny składnik wielu potraw
    4 Brukselka – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi brukselka?
    6 Kiedy sadzić brukselkę?

    Brukselka jest bardzo zdrowym warzywem. Jej liście zawierają spore ilości potasu, wapnia, fosforu, cynku, żelaza, magnezu, selenu, manganu i miedzi. Błonnik oraz związki zawarte w brukselce wpływają pozytywnie na procesy trawienne i niwelują problemy z zaparciami. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o właściwościach i odmianach tego cennego warzywa!

    Brukselka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: lekka, żyzna, próchnicza, bogata w wapń
    ODCZYN GLEBY:  obojętny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba wilgotna lub umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   lato

    Brukselka – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:43
    BIAŁKO:3,38
    WĘGLOWODANY:8,95
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,025
    POTAS:0,389

    Brukselka należy do rodziny kapustowatych i podobnie jak inne warzywa z tej rodziny, jest bogata w składniki odżywcze. Już jedna filiżanka brukselki zawiera ponad 100% zalecanej dziennej dawki witaminy C, a także jest dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego i potasu. 

    Wykazano, że brukselka ma liczne właściwości zdrowotne, w tym zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Jest również niskokaloryczna i niskotłuszczowa, co czyni ją idealnym pożywieniem dla osób pragnących schudnąć lub utrzymać zdrową wagę. 

    Brukselka – zdrowy i pyszny składnik wielu potraw

    Brukselka to uniwersalne i pyszne warzywo, ale jej przygotowanie może być nieco kłopotliwe. Najpierw należy odciąć łodygę i usunąć wszystkie żółte lub brązowe liście. Potem trzeba przekroić brukselkę na pół lub na ćwiartki, w zależności od jej wielkości. Następnie doprowadzić garnek z wodą do wrzenia i dodać szczyptę soli. 

    Zobacz też:
    Chrzan – co warto wiedzieć o tym warzywie?

    Dodaj brukselkę i gotuj przez 3–5 minut, aż zmięknie. Odcedź brukselkę, a następnie dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Przy odrobinie wprawy szybko doprowadzisz przygotowywanie brukselki do perfekcji! 

    Brukselka świetnie się nadaje do sałatek, bigosu, makaronu, lub jako dodatek do pieczonej ryby. Bez względu na to, czy gotujesz ją na parze, pieczesz czy jesz na surowo, brukselka jest pysznym i pożywnym dodatkiem do każdego posiłku.

    Brukselka – najpopularniejsze odmiany

    Jeśli chodzi o brukselkę, istnieje kilka różnych odmian, które wyróżniają się największą popularnością. Jedną z nich jest brukselka ruby crunch. Ma ona intensywnie czerwony kolor i chrupiącą konsystencję. Inną popularną odmianą jest brukselka may queen. Jest ona znana ze swojej słodkości i delikatności. Bez względu na to, jaki rodzaj brukselki wybierzesz, z pewnością będziesz cieszyć się jej pysznym smakiem i wartościami odżywczymi!

    Skąd pochodzi brukselka?

    Większość ludzi zakłada, że brukselka, ze względu na swoją nazwę, jest produktem belgijskim. Nie jest to jednak prawdą. W rzeczywistości brukselka pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Po raz pierwszy została wyhodowana w XIII wieku na terenie dzisiejszych Włoch, a popularność w Europie zdobyła w XVI wieku. Dopiero w XVIII wieku brukselka trafiła do Belgii i od tego czasu jest kojarzona z tym krajem. Obecnie brukselkę uprawia się na całym świecie i jest ona popularnym dodatkiem do wielu potraw.

    Kiedy sadzić brukselkę?

    Brukselka jest rośliną uprawianą w warunkach chłodnych, co oznacza, że należy ją sadzić wiosną lub jesienią. W większości rejonów kraju najlepszy czas na sadzenie brukselki to okres od połowy marca do połowy kwietnia. Dzięki temu rośliny będą miały wystarczająco dużo czasu, aby dojrzeć przed gorącym latem. Jednak w rejonach, gdzie zimy są ciepłe, może być konieczne odczekanie z sadzeniem brukselki do października lub listopada. W przypadku późnego wysiewu kiełki będą mniejsze, ale nadal jadalne.

    Zobacz też:
    Batat – za co jest ceniony?

    Wybierając termin sadzenia, należy pamiętać, że brukselka potrzebuje około 75 dni, aby dojrzeć. W związku z tym najlepiej zapoznać się z lokalnym kalendarzem ogrodniczym lub almanachem, aby znaleźć najlepszy czas na sadzenie brukselki w swojej okolicy.

    Brukselkę można gotować, smażyć, zapiekać i piec. Najkorzystniejsze jest jednak gotowanie jej na parze, ponieważ pozwala zachować bardzo dużo cennych związków i przeciwutleniaczy. Warzywo to jest prawdziwą bombą witaminową i źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zainspiruj się powyższym artykułem i weź brukselkę na kuchenny warsztat!

    Powiązane artykuły:

    • Uprawa brukselki – co koniecznie musisz wiedzieć?
    • Brukiew – co warto wiedzieć o tym warzywie?
    • Ciecierzyca – za co jest ceniona?
    • Seler – warzywo, które warto spożywać
    • Kapusta – smaczny i zdrowy składnik wielu potraw

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

    Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

    Rzodkiew zwyczajna: prosta w uprawie, niezastąpiona w surówkach i do kanapek. Czy rzodkiewkę w ogóle trzeba nawozić?

    Podkreśl smak sałatki orzechową nutą! Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać?

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Zobacz także

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    16 listopada, 2022

    Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

    16 listopada, 2022

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023
    O serwisie
    O serwisie

    Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

    Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.