Wzdęcie żwacza jest niebezpieczną dla zwierząt przeżuwających reakcją organizmu na nieprawidłowe żywienie. Wiąże się to z opuchlizną i silnym bólem brzucha.
Żołądki bydła, owiec i kóz są zbudowane inaczej niż ludzkie, czy chociażby końskie. Składają się one z czterech części, przez które spożywany przez zwierzęta pokarm przechodzi po kolei. Nazywają się one następująco: żwacz, czepiec, księgi i trawieniec. Pierwsza z nich jest największa – wypełnia całą lewą stronę jamy brzusznej. Wzdęcie żwacza to niebezpieczny dla zwierzęcia stan, przy którym trzeba natychmiast reagować.
Wzdęcie żwacza – przyczyny
Do powstania wzdęcia żwacza najczęściej dochodzi po spożyciu dużej ilości silnie fermentującej paszy, np. koniczyny, wyki, kapusty, lucerny, naci ziemniaczanej lub śruty. Wówczas w żwaczu gromadzi się dużo gazu wytwarzanego podczas ich trawienia. Jego ścianki się rozciągają, rozpychając przy tym okoliczne ścianki. Powoduje to ból dla zwierzęcia, które zwykle wówczas przestaje jeść.
Szczególnie niebezpieczna pod tym względem jest karma spleśniała, sfermentowana, przemarznięta lub zgniła. Czasem wzdęcia pojawiają się na skutek wypasu bezpośrednio po deszczu lub szronie. Nieprzyjemne dolegliwości mogą być także spowodowane zbyt łapczywym jedzeniem karmy przez wygłodniałe zwierzęta.
Wzdęcie żwacza – objawy
Gdy dochodzi do wzdęcia żwacza, zwierzę niechętnie je i przeżuwa. Brzuch po lewej stronie wyraźnie się powiększa. Przy dotykaniu jest twardy i napięty, a uciskanie go może wywołać reakcję u zwierzęcia. Krowa, owca lub koza cierpiąca na wzdęcie żwacza ma przyspieszony oddech i wydaje się być przestraszone. Czasem może wydawać stękające odgłosy, wymiotować i bezwolnie oddawać kał. Zwierzę zwykle niechętnie się porusza i stoi w specyficznym rozkroku.
Jeżeli zauważysz u swoich zwierząt hodowlanych objawy wzdęcia żwacza, natychmiast reaguj. W pierwszej kolejności, ustaw zwierzę przodem wyżej, aby ułatwić ujście gazów przez pysk, przy czym polewaj spuchnięty bok zimną wodą i masuj go wiechciem słomy. W skrajnych przypadkach może być konieczne nawet przebicie powłok brzusznych odkażonym wcześniej trokarem w miejscu najbardziej uwypuklonym, aby wypuścić nagromadzone gazy. Do mniej drastycznych metod leczenia jest wypuszczenie powietrza z żołądka poprzez wprowadzenie przez jamę ustną specjalnej sondy.
Powiązane artykuły:
- Kwasica u krów – jak ją rozpoznać i jej przeciwdziałać? Objawy i profilaktyka schorzenia
- Ketoza u krów – jak ją rozpoznać i leczyć? Poznaj objawy i sposoby zapobiegania ketozie u bydła
- Opryski na grzyba – chemiczne i naturalne środki lecznicze dla roślin
- Jak rozpoznać i skutecznie zwalczać choroby wiśni? Co oprócz zgnilizny i moniliozy może zaatakować twoje drzewa owocowe?
- Myksomatoza królików – czym się objawia? Jak zapobiegać występowaniu choroby? Czy istnieje szczepionka na tego wirusa?