Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Winogrono – owoc ceniony od tysiącleci

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy4 Mins Read
    winogrono

    Winogrono to bardzo smaczny i popularny owoc. W wyniku fermentacji moszczu winogronowego uzyskuje się wino, czyli jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. Jakie witaminy ma winogrono? Dlaczego warto je spożywać? Odpowiadamy!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Winogrono – podstawowe informacje
    2 Winogrono – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni i nie tylko

    Winogrono jest owocem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Jest cennym źródłem związków polifenolowych. Owoc ten zmniejsza wysoki poziom cholesterolu, wspomaga odporność organizmu, działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i antynowotworowo. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat winogrona!

    Winogrono – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, piaszczysto-gliniasta, 

    głęboko prawiona

    ODCZYN GLEBY:   zbliżony do obojętnego
    WILGOTNOŚĆ:    gleba lekko wilgotna
    STANOWISKO:  ciepłe, dobrze nasłonecznione, 

    osłonięte od silnych i zimnych wiatrów

    KWITNIENIE:    od połowy kwietnia do połowy maja

    Winogrono – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL: 69
    BIAŁKO: 0,72
    WĘGLOWODANY: 18,1
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,002
    POTAS: 0,191

     

    Spożywanie winogron pomaga wzmocnić układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, chroni przed chorobami serca, chroni przed cukrzycą, zmniejsza wysoki poziom cholesterolu, wzmacnia kości i wspiera działanie układu odpornościowego. Składniki odżywcze w winogronach mogą też pomóc w ochronie przed rakiem i problemami z oczami. 

    Resweratrol jest jednym z kluczowych składników odżywczych w winogronach. Przeciwdziała on wolnym rodnikom, które są niebezpieczne dla zdrowia. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Hamuje także agregację czerwonych krwinek, a tym samym powstawanie zakrzepów.

    Jedzenie tych owoców może też chronić przed zespołem metabolicznym, który prowadzi do miażdżycy i cukrzycy typu 2. Takie działanie winogrona zawdzięczają fitoskładnikom.

    Natomiast liście winogron zmniejszają stres oksydacyjny i hamują stłuszczenie wątroby. Wykazują też działanie antynowotworowe.

    Trzeba jednak pamiętać, że ze względu na sporą zawartość cukru, winogrona powinny być spożywane z umiarem przez osoby z cukrzycą, ponieważ spożywanie zbyt dużych ilości tego owocu może powodować niebezpieczny wzrost poziomu cukru we krwi.

    Zobacz też:
    Daktyl – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Pochodzenie i uprawa

    Winogrono jest rodzajem owocu należącym do rodzaju Vitis, który obejmuje około 60 różnych gatunków. Uważa się, że winogrono pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest jednym z najstarszych uprawianych owoców na świecie. Obecnie winogrona uprawia się w prawie każdym kraju i są one podstawowym składnikiem wielu różnych kuchni.

    Winogrono najlepiej jest sadzić na słonecznych stanowiskach, ponieważ roślina szybciej się rozwija i błyskawicznie zawiązuje owoce. Roślina dobrze czuje się w miejscach, gdzie podłoże szybko się nagrzewa. Najlepsza dla winogron jest ziemia żyzna, głęboko prawiona, piaszczysto-gliniasta, lekko wilgotna, o odczynie prawie obojętnym. Winorośl owocuje 3–4 lata po posadzeniu.

    Najsmaczniejsze odmiany winogron to: lilla, regina, nero i arkadia. Popularne są też odmiany winogron bezpestkowych, np. himrod, einset seedles, interlaken i canadice.

    Zastosowanie w kuchni i nie tylko

    Z winogron można przyrządzić wiele potraw i napojów. Można je spożywać świeże, suszone lub przerabiać na wino, sok, dżem lub ocet. Są również popularnym składnikiem wielu deserów takich jak ciasta, torty i lody. 

    Ważne jest, aby wybrać odmianę winogron, która najlepiej nadaje się do przyrządzanego dania lub napoju. Na przykład, winogrona bezpestkowe są najlepsze do jedzenia na świeżo, podczas gdy winogrona concord są lepsze do soków.

    Poza tym, owoce winorośli są też oczywiście wykorzystywane do produkcji alkoholu. Warto wiedzieć, że nie chodzi jedynie o wino. Z winogron produkuje się także chociażby brandy i koniak. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tych trunków oraz dowiedzieć się, czym się one różnią, zajrzyj tutaj: https://dobredrinki.pl/koniak-a-brandy.

    Również liście winogron znalazły szerokie zastosowanie. Okazuje się, że mają one nie tylko właściwości smakowe, ale także lecznicze. Działają przeciwzapalnie (można z nich zrobić płukankę przy zapaleniu gardła i dziąseł), moczopędnie, przyspieszają gojenie się ran i regenerację naskórka.

    Zobacz też:
    Wiśnia – dlaczego warto ją spożywać? Za co jest ceniona?

    Natomiast olej z pestek winogron jest chętnie stosowany w kosmetyce – nadaje się do nawilżania nawet bardzo wrażliwej skóry. Dodatkowo dzięki działaniu antyoksydacyjnemu działa przeciwstarzeniowo na skórę. Olej z pestek winogron w medycynie wspiera też profilaktykę chorób układu krążenia oraz przyspiesza gojenie się ran i blizn.

    Winogrono jest dobrym źródłem potasu. Jest to minerał, który pomaga zrównoważyć płyny w organizmie i obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Pomaga on także obniżyć ryzyko chorób serca i udaru. Większość ludzi nie dostarcza swoim organizmom wystarczającej ilości tego składnika odżywczego, dlatego jedzenie winogron może pomóc wypełnić tę lukę. Dodatkowo winogrono zawiera witaminy C i K oraz wapń. Niezależnie od tego, czy smakujesz je jako przekąskę, czy używasz ich do stworzenia pysznego dania, winogrona są wszechstronnym i pożywnym owocem!

    Archiwum: lipiec 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.