Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Winogrono – owoc ceniony od tysiącleci
    Owoce

    Winogrono – owoc ceniony od tysiącleci

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy4 minut czytania
    winogrono

    Winogrono to bardzo smaczny i popularny owoc. W wyniku fermentacji moszczu winogronowego uzyskuje się wino, czyli jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. Jakie witaminy ma winogrono? Dlaczego warto je spożywać? Odpowiadamy!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Winogrono – podstawowe informacje
    2 Winogrono – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni i nie tylko

    Winogrono jest owocem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Jest cennym źródłem związków polifenolowych. Owoc ten zmniejsza wysoki poziom cholesterolu, wspomaga odporność organizmu, działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i antynowotworowo. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat winogrona!

    Winogrono – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: żyzna, piaszczysto-gliniasta, 

    głęboko prawiona

    ODCZYN GLEBY:  zbliżony do obojętnego
    WILGOTNOŚĆ:   gleba lekko wilgotna
    STANOWISKO: ciepłe, dobrze nasłonecznione, 

    osłonięte od silnych i zimnych wiatrów

    KWITNIENIE:   od połowy kwietnia do połowy maja

    Winogrono – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL:69
    BIAŁKO:0,72
    WĘGLOWODANY:18,1
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,002
    POTAS:0,191

     

    Spożywanie winogron pomaga wzmocnić układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, chroni przed chorobami serca, chroni przed cukrzycą, zmniejsza wysoki poziom cholesterolu, wzmacnia kości i wspiera działanie układu odpornościowego. Składniki odżywcze w winogronach mogą też pomóc w ochronie przed rakiem i problemami z oczami. 

    Resweratrol jest jednym z kluczowych składników odżywczych w winogronach. Przeciwdziała on wolnym rodnikom, które są niebezpieczne dla zdrowia. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Hamuje także agregację czerwonych krwinek, a tym samym powstawanie zakrzepów.

    Jedzenie tych owoców może też chronić przed zespołem metabolicznym, który prowadzi do miażdżycy i cukrzycy typu 2. Takie działanie winogrona zawdzięczają fitoskładnikom.

    Natomiast liście winogron zmniejszają stres oksydacyjny i hamują stłuszczenie wątroby. Wykazują też działanie antynowotworowe.

    Trzeba jednak pamiętać, że ze względu na sporą zawartość cukru, winogrona powinny być spożywane z umiarem przez osoby z cukrzycą, ponieważ spożywanie zbyt dużych ilości tego owocu może powodować niebezpieczny wzrost poziomu cukru we krwi.

    Zobacz też:
    Śliwka – co warto o niej wiedzieć? Jakie wartości odżywcze ma ten owoc?

    Pochodzenie i uprawa

    Winogrono jest rodzajem owocu należącym do rodzaju Vitis, który obejmuje około 60 różnych gatunków. Uważa się, że winogrono pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest jednym z najstarszych uprawianych owoców na świecie. Obecnie winogrona uprawia się w prawie każdym kraju i są one podstawowym składnikiem wielu różnych kuchni.

    Winogrono najlepiej jest sadzić na słonecznych stanowiskach, ponieważ roślina szybciej się rozwija i błyskawicznie zawiązuje owoce. Roślina dobrze czuje się w miejscach, gdzie podłoże szybko się nagrzewa. Najlepsza dla winogron jest ziemia żyzna, głęboko prawiona, piaszczysto-gliniasta, lekko wilgotna, o odczynie prawie obojętnym. Winorośl owocuje 3–4 lata po posadzeniu.

    Najsmaczniejsze odmiany winogron to: lilla, regina, nero i arkadia. Popularne są też odmiany winogron bezpestkowych, np. himrod, einset seedles, interlaken i canadice.

    Zastosowanie w kuchni i nie tylko

    Z winogron można przyrządzić wiele potraw i napojów. Można je spożywać świeże, suszone lub przerabiać na wino, sok, dżem lub ocet. Są również popularnym składnikiem wielu deserów takich jak ciasta, torty i lody. 

    Ważne jest, aby wybrać odmianę winogron, która najlepiej nadaje się do przyrządzanego dania lub napoju. Na przykład, winogrona bezpestkowe są najlepsze do jedzenia na świeżo, podczas gdy winogrona concord są lepsze do soków.

    Poza tym, owoce winorośli są też oczywiście wykorzystywane do produkcji alkoholu. Warto wiedzieć, że nie chodzi jedynie o wino. Z winogron produkuje się także chociażby brandy i koniak. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tych trunków oraz dowiedzieć się, czym się one różnią, zajrzyj tutaj: https://mojedrinki.pl/koniak-a-brandy.

    Również liście winogron znalazły szerokie zastosowanie. Okazuje się, że mają one nie tylko właściwości smakowe, ale także lecznicze. Działają przeciwzapalnie (można z nich zrobić płukankę przy zapaleniu gardła i dziąseł), moczopędnie, przyspieszają gojenie się ran i regenerację naskórka.

    Zobacz też:
    Morela – za co jest ceniona?

    Natomiast olej z pestek winogron jest chętnie stosowany w kosmetyce – nadaje się do nawilżania nawet bardzo wrażliwej skóry. Dodatkowo dzięki działaniu antyoksydacyjnemu działa przeciwstarzeniowo na skórę. Olej z pestek winogron w medycynie wspiera też profilaktykę chorób układu krążenia oraz przyspiesza gojenie się ran i blizn.

    Winogrono jest dobrym źródłem potasu. Jest to minerał, który pomaga zrównoważyć płyny w organizmie i obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Pomaga on także obniżyć ryzyko chorób serca i udaru. Większość ludzi nie dostarcza swoim organizmom wystarczającej ilości tego składnika odżywczego, dlatego jedzenie winogron może pomóc wypełnić tę lukę. Dodatkowo winogrono zawiera witaminy C i K oraz wapń. Niezależnie od tego, czy smakujesz je jako przekąskę, czy używasz ich do stworzenia pysznego dania, winogrona są wszechstronnym i pożywnym owocem!

    Powiązane artykuły:

    • Zbiory winogron – kiedy najlepiej je rozpocząć?
    • Oprysk z drożdży na winogrona – właściwości i zastosowanie. Naturalne środki ochrony roślin ogrodowych
    • Żurawina – dlaczego jest cennym składnikiem diety?
    • Poziomka – wspaniały smak i bogactwo witamin
    • Uprawa winogrona w ogrodzie. Jak przygotować sadzonki, ciąć i sadzić winorośl

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Odmiany jabłoni — przegląd

      Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

      Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

      Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

      Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

      Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

      Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

      Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

      Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.