Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Rokitnik – co warto o nim wiedzieć? Za co jest ceniony?
    Owoce

    Rokitnik – co warto o nim wiedzieć? Za co jest ceniony?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    rokitnik

    Rokitnik jest rośliną, która od wielu lat jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. Jej małe, pomarańczowe owoce kryją wiele witamin i składników odżywczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Co dokładnie zawiera rokitnik? Wyjaśniamy poniżej!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Rokitnik – podstawowe informacje
    2 Rokitnik – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni i nie tylko

     

    Rokitnik to bardzo wartościowa roślina. Ekstrakt z jej liści zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym i uszkodzeniom błon śluzowych. Ponadto rokitnik wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Jest też cennym źródłem witamin A, C, D, E i K oraz witamin z grupy B. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na jego temat!

    Rokitnik – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: piaszczysta, lekka, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:  zasadowy
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie sucha
    STANOWISKO: słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:   III, IV

     

    Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to krzew rosnący w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Krzew rokitnika ma wiele różnych nazw, w tym cierń piaskowy, jagoda morska i cierń srebrny.

    Krzew rokitnika osiąga wysokość 6–8 metrów i ma długie, cienkie liście, które są ułożone parami wzdłuż łodygi. Krzew wytwarza małe, żółto-pomarańczowe owoce, które są bogate w witaminy i minerały. 

    Owoce rokitnika są ważnym źródłem pożywienia dla wielu zwierząt.

    Rokitnik – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:74
    BIAŁKO:1
    WĘGLOWODANY:9,1
    CHOLESTEROL:
    SÓD:
    POTAS:0,100

     

    Rokitnik to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych. Jego spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Stanowi on naturalną ochronę przeciwsłoneczną, przyspiesza gojenie się ran, uelastycznia skórę, zmniejsza widoczność przebarwień na skórze i blizn, pozytywnie wpływa na przemianę materii i pobudza trawienie.

    Dodatkowo dostarcza organizmowi energii, obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, usprawnia pracę mózgu, działa antydepresyjnie, wspiera pracę układu krążenia, chroni przed miażdżycą, obniża cholesterol, działa antybakteryjnie i antywirusowo, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom.

    Zobacz też:
    Żurawina – dlaczego jest cennym składnikiem diety?

    Rokitnik jest też cennym źródłem flawonoidów (izoramnetyna, kwercetyna, kemferol, katechina). Mają one największy wpływ na aktywność przeciwutleniającą owoców tej rośliny. 

    Dobrym pomysłem jest też picie soku z rokitnika, ponieważ zawiera ważne dla organizmu aminokwasy egzogenne, m.in. metioninę, izoleucynę, walinę, leucynę, lizynę, fenyloalaninę i treoninę. Sok z rokitnika wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego powinny po niego sięgnąć osoby zmagające się z zatruciem pokarmowym, wrzodami układu trawiennego, nieżytem żołądka i przewlekłymi biegunkami.

    Sok ten bardzo dobrze wpływa na układ trawienny, pobudza perystaltykę jelit i reguluje pracę dwunastnicy. Natomiast napary z liści rokitnika są wskazane w leczeniu stanów zapalnych dziąseł.

    Pochodzenie i uprawa

    Rokitnik pochodzi z wyżyn Tybetu i Qinghai w środkowej Azji. Jest rośliną, którą można uprawiać nawet na niezbyt żyznych, piaszczystych i wapiennych podłożach. Rokitnik jest odporny na mróz, suszę oraz zanieczyszczenia powietrza. Warto jednak pamiętać, że krzew nie powinien rosnąć na glebach wilgotnych, bo może to doprowadzić do szybkiego gnicia jego korzeni.

    Zastosowanie w kuchni i nie tylko

    Rokitnik jest używany do robienia marmolad, galaretek, dżemów, przypraw, a nawet mlecznych napojów fermentowanych. Jest też wykorzystywany do produkcji wina, wódki i likierów. 

    Przeważnie jest mieszany z miodem, dzięki czemu łagodzi się jego cierpki smak. Z rokitnika można robić sosy i podawać je do pieczonych mięs (np. do kaczki, z którą świetnie się komponuje). Pasuje też do wędlin, ryb i ryżu.

     

    Rokitnik jest często wykorzystywany zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i spożywczym. Jego cenne właściwości były już znane w starożytnej Grecji. W naszym kraju rokitnik nie cieszy się zbytnią popularnością. Tak naprawdę mało osób zdaje sobie sprawę z istnienia tej rośliny, a jeszcze mniej zdaje sobie sprawę z tego, jakie cenne właściwości posiada.

    Powiązane artykuły:

    • Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
    • Morela – za co jest ceniona?
    • Tarnina – czym się charakteryzuje? W jaki sposób jej spożywanie może wspomóc zdrowie?
    • Orzech pistacjowy – co warto o nim wiedzieć?
    • Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
    Zobacz też:
    Kiwi – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Odmiany jabłoni — przegląd

      Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

      Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

      Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

      Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

      Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

      Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

      Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

      Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.