Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Rokitnik – co warto o nim wiedzieć? Za co jest ceniony?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    rokitnik

    Rokitnik jest rośliną, która od wielu lat jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. Jej małe, pomarańczowe owoce kryją wiele witamin i składników odżywczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Co dokładnie zawiera rokitnik? Wyjaśniamy poniżej!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Rokitnik – podstawowe informacje
    2 Rokitnik – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni i nie tylko

     

    Rokitnik to bardzo wartościowa roślina. Ekstrakt z jej liści zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym i uszkodzeniom błon śluzowych. Ponadto rokitnik wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Jest też cennym źródłem witamin A, C, D, E i K oraz witamin z grupy B. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na jego temat!

    Rokitnik – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  piaszczysta, lekka, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:   zasadowy
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie sucha
    STANOWISKO:  słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:    III, IV

     

    Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to krzew rosnący w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Krzew rokitnika ma wiele różnych nazw, w tym cierń piaskowy, jagoda morska i cierń srebrny.

    Krzew rokitnika osiąga wysokość 6–8 metrów i ma długie, cienkie liście, które są ułożone parami wzdłuż łodygi. Krzew wytwarza małe, żółto-pomarańczowe owoce, które są bogate w witaminy i minerały. 

    Owoce rokitnika są ważnym źródłem pożywienia dla wielu zwierząt.

    Rokitnik – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 74
    BIAŁKO: 1
    WĘGLOWODANY: 9,1
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0
    POTAS: 0,100

     

    Rokitnik to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych. Jego spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Stanowi on naturalną ochronę przeciwsłoneczną, przyspiesza gojenie się ran, uelastycznia skórę, zmniejsza widoczność przebarwień na skórze i blizn, pozytywnie wpływa na przemianę materii i pobudza trawienie.

    Dodatkowo dostarcza organizmowi energii, obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, usprawnia pracę mózgu, działa antydepresyjnie, wspiera pracę układu krążenia, chroni przed miażdżycą, obniża cholesterol, działa antybakteryjnie i antywirusowo, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom.

    Zobacz też:
    Oliwka – dlaczego warto ją spożywać?

    Rokitnik jest też cennym źródłem flawonoidów (izoramnetyna, kwercetyna, kemferol, katechina). Mają one największy wpływ na aktywność przeciwutleniającą owoców tej rośliny. 

    Dobrym pomysłem jest też picie soku z rokitnika, ponieważ zawiera ważne dla organizmu aminokwasy egzogenne, m.in. metioninę, izoleucynę, walinę, leucynę, lizynę, fenyloalaninę i treoninę. Sok z rokitnika wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego powinny po niego sięgnąć osoby zmagające się z zatruciem pokarmowym, wrzodami układu trawiennego, nieżytem żołądka i przewlekłymi biegunkami.

    Sok ten bardzo dobrze wpływa na układ trawienny, pobudza perystaltykę jelit i reguluje pracę dwunastnicy. Natomiast napary z liści rokitnika są wskazane w leczeniu stanów zapalnych dziąseł.

    Pochodzenie i uprawa

    Rokitnik pochodzi z wyżyn Tybetu i Qinghai w środkowej Azji. Jest rośliną, którą można uprawiać nawet na niezbyt żyznych, piaszczystych i wapiennych podłożach. Rokitnik jest odporny na mróz, suszę oraz zanieczyszczenia powietrza. Warto jednak pamiętać, że krzew nie powinien rosnąć na glebach wilgotnych, bo może to doprowadzić do szybkiego gnicia jego korzeni.

    Zastosowanie w kuchni i nie tylko

    Rokitnik jest używany do robienia marmolad, galaretek, dżemów, przypraw, a nawet mlecznych napojów fermentowanych. Jest też wykorzystywany do produkcji wina, wódki i likierów. 

    Przeważnie jest mieszany z miodem, dzięki czemu łagodzi się jego cierpki smak. Z rokitnika można robić sosy i podawać je do pieczonych mięs (np. do kaczki, z którą świetnie się komponuje). Pasuje też do wędlin, ryb i ryżu.

     

    Rokitnik jest często wykorzystywany zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i spożywczym. Jego cenne właściwości były już znane w starożytnej Grecji. W naszym kraju rokitnik nie cieszy się zbytnią popularnością. Tak naprawdę mało osób zdaje sobie sprawę z istnienia tej rośliny, a jeszcze mniej zdaje sobie sprawę z tego, jakie cenne właściwości posiada.

    Archiwum: lipiec 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.