Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
    Owoce

    Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    renkloda

    Renkloda to odmiana śliwki, która jest bardzo często wybierana do przydomowych ogrodów. Jest to bardzo pyszny i słodki owoc o żółtym kolorze. Świetnie nadaje się do kompotów i deserów. Jakie ma wartości odżywcze? Odpowiadamy w artykule!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Renkloda – podstawowe informacje
    2 Renkloda – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni

    Renkloda jest owocem zawierającym wiele cennych witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminy A, C, E, B6, K oraz polifenole, żelazo, fosfor, błonnik, potas, wapń i magnez. Owoc ten wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i apetyt. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat renklody!

    Renkloda – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: próchnicza, przepuszczalna, żyzna
    ODCZYN GLEBY:  obojętny lub lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba wilgotna lub umiarkowanie wilgotna 
    STANOWISKO: słoneczne, osłonięte
    KWITNIENIE:   V

     

    Renkloda ma słodki, delikatny smak i jest często wykorzystywana w deserach. Niedojrzały owoc renklody ma taką samą cierpkość jak rabarbar czy agrest. W sezonie owoce te są powszechnie dostępne na targach i w supermarketach. Gdy jesteś w sklepie, szukaj owoców, które są jędrne i pozbawione skaz. Śliwki należy przechowywać w temperaturze pokojowej.

    Renkloda – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:49 
    BIAŁKO:1
    WĘGLOWODANY:10
    CHOLESTEROL:
    SÓD:
    POTAS:

     

    Renkloda jest dobrym źródłem witamin A i C, a także błonnika. Zawiera również związek o nazwie kwercetyna, który ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Stanowi też cenne źródło magnezu, potasu, żelaza i fosforu. Z uwagi na swoje działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe może być bardzo ważnym składnikiem diety.

    Warto dodać, że spożywanie śliwek korzystnie wpływa na nasz apetyt i pracę całego układu pokarmowego (np. zapobiega zaparciom).

    Z drugiej strony trzeba pamiętać, by nie spożywać tego owocu w nadmiarze, ponieważ zawiera dużo pektyny. Jest to rodzaj błonnika, którego nadmiar w organizmie może powodować biegunki.

    Zobacz też:
    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Pochodzenie i uprawa

    Renkloda preferuje żyzną i przepuszczalną glebę, jednak jest także w stanie tolerować przeciętną glebę ogrodową. Ziemia pod uprawę renklody powinna być wilgotna lub umiarkowanie wilgotna, najlepiej o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Lubi ona stanowiska dobrze nasłonecznione. 

    Drzewa owocują 4–5 lat po posadzeniu. Zbiór owoców zazwyczaj odbywa się w sierpniu. Drzewo renklody osiąga nawet 5 metrów wysokości, a jego gałęzie nabierają czasami fioletowego zabarwienia. 

    Zbiory śliwki są przeprowadzane kilkukrotnie, ponieważ owoce dojrzewają nieregularnie. Warto przy tym pamiętać, że jeśli przeoczy się odpowiednią porę zbiorów, przejrzałe owoce śliwki będą przyciągać osy, które utrudniają zrywanie śliwek.

    Renkloda pochodzi z Iranu i obecnie jest uprawiana na obszarach o umiarkowanym klimacie. Jest uprawiana w szczególności w Europie Zachodniej, a główny obszar jej występowania rozciąga się od Francji do południowej Anglii. 

    Popularnymi odmianami tego owocu są renkloda ulena i renkloda althana.

    Zastosowanie w kuchni

    Renkloda jest znana ze swojego słodkiego smaku. Uważa się ją za jedną z najlepszych śliwek deserowych. Może być spożywana na świeżo lub używana w różnych przepisach. Jest często używana w sałatkach lub jako zdrowa przekąska. Można ją również wykorzystać do zrobienia dżemów i galaretek lub zapiekać w ciastach i ciasteczkach. Może być także wykorzystana do zrobienia kompotu.

    Dodatkowo jest jednym z najlepszych owoców na moszcz, z którego wykonuje się bardzo aromatyczne wino śliwkowe.

    Renkloda jest często postrzegana jako jedna z najlepszych śliwek deserowych na świecie. Zawiera dużo błonnika i jest bogata w witaminę C, sód, wapń, potas, witaminę K, witaminę A i fitoskładniki. Gdy następnym razem będziesz na targu lub w sklepie, kup kilka sztuk tego smacznego owocu i ciesz się jego wyjątkowym smakiem oraz wartościami odżywczymi!

    Powiązane artykuły:

    • Śliwka – co warto o niej wiedzieć? Jakie wartości odżywcze ma ten owoc?
    • Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
    • Wiśnia – dlaczego warto ją spożywać? Za co jest ceniona?
    • Truskawka – pyszny i bardzo wartościowy owoc
    • Jagoda – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    Zobacz też:
    Figa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Odmiany jabłoni — przegląd

      Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

      Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

      Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

      Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

      Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

      Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

      Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

      Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.