Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Truskawka – pyszny i bardzo wartościowy owoc

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    truskawka

    Truskawka to bardzo smaczny owoc, który jest podstawowym składnikiem wielu deserów, ciast, lodów, kremów, koktajli, smoothie oraz drinków. Jakie witaminy ma truskawka? Dlaczego warto ją spożywać? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Truskawka – podstawowe informacje
    2 Truskawka – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni

    Czy truskawka jest zdrowa? Tak! Jest świetnym źródłem witaminy C i manganu. Do tego zawiera witaminę B9 i potas. Jest też bardzo bogata w przeciwutleniacze i związki roślinne, które mają pozytywny wpływ na kondycję serca. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego wspaniałego owocu!

    Truskawka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, lekka, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    V, VI

    Truskawka – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL: 32
    BIAŁKO: 0,67
    WĘGLOWODANY: 7,68
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,001
    POTAS: 0,153

    Truskawka jest nie tylko pyszna, ale także pełna witamin i składników odżywczych. Jedna filiżanka truskawek zawiera ponad 160% zalecanego dziennego spożycia witaminy C, a także manganu, błonnika i folianu. Truskawki są również dobrym źródłem antyoksydantów, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Jeśli chodzi o wartość odżywczą, truskawki są niskokaloryczne, co czyni je doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka wartościowego uzupełnienia swojej diety. 

    Truskawki dostarczają też szerokiej gamy antyoksydantów. Zawierają kwasy fenolowe, flawonoidy, flawonole, antocyjany i garbniki, które zwalczają wolne rodniki. Spośród produktów spożywczych najczęściej spotykanych na rynkach całego świata, truskawki obok granatów mają największą moc antyoksydacyjną.

    Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do spożywania dużej ilości błonnika, pamiętaj, że nadmierne spożywanie truskawek może wywołać w twoim organizmie problemy układu pokarmowego takie jak gazy, wzdęcia, rozwolnienie lub zaparcia. 

    Pochodzenie i uprawa

    Truskawka to bylina, która powstała w Europie na początku XVIII wielu ze skrzyżowania gatunków poziomek z Ameryki Południowej – chilijskiej i wirginijskiej. Sadzonki truskawek uprawia się we wszystkich krajach, w których panuje umiarkowany i chłodny klimat. 

    Zobacz też:
    Nektarynka – bomba witaminowa, która powinna się znaleźć w twojej diecie

    Aby owoce truskawki były smaczne, plantacja powinna być założona w słonecznym miejscu. Truskawki posadzone w miejscach zacienionych będą mało dorodne i kwaśne. Owoce te dobrze się czują w glebie lekkiej, bogatej w próchnicę, o odczynie lekko kwaśnym. 

    Popularnymi odmianami truskawek są: kent, christine, honeoye i truskawka ananasowa.

    Zastosowanie w kuchni

    Truskawka to bardzo smaczny i ceniony składnik w wielu kuchniach świata. Jej walory smakowe sprawiają, że jest często używana do przygotowywania deserów, napojów i drinków. Bardzo często przygotowuje się z niej mus, galaretkę, smoothie, syrop, dżem, muffiny, koktajle, jogurt, kisiel, sorbety, tiramisu, crumble i budyń z dodatkiem wanilii. Truskawki są też często podawane z bitą śmietaną i lodami. Natomiast w Polsce popularne są knedle i pierogi z truskawkami.

    Owoc ten jest także często dodawany do gofrów i tart. Truskawki wykorzystuje się również do przyozdobienia tortów. Drożdżówki z truskawkami, makaron z truskawkami i grzanki z truskawkami to kolejne sposoby na wykorzystanie tego pysznego owocu. 

    Truskawka dobrze komponuje się także z orzechami włoskimi, kozim serem, bananem i kiwi. 

    Truskawka to jeden z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jest dobrym źródłem witamin A, B, C i E, żelaza, manganu, potasu, sodu, cynku, selenu, miedzi, wapnia i fosforu. Podobnie jak malina i kwi jest zasadotwórcza, przez co bardzo dobrze odkwasza organizm. Warto też pamiętać, że regularne spożywanie tego owocu obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału oraz innych chorób układu krążenia. Gdy następnym razem będziesz szukał w sklepie zdrowej przekąski, koniecznie sięgnij po truskawki!

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.