Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Truskawka – pyszny i bardzo wartościowy owoc
    Owoce

    Truskawka – pyszny i bardzo wartościowy owoc

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    truskawka

    Truskawka to bardzo smaczny owoc, który jest podstawowym składnikiem wielu deserów, ciast, lodów, kremów, koktajli, smoothie oraz drinków. Jakie witaminy ma truskawka? Dlaczego warto ją spożywać? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Truskawka – podstawowe informacje
    2 Truskawka – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni

    Czy truskawka jest zdrowa? Tak! Jest świetnym źródłem witaminy C i manganu. Do tego zawiera witaminę B9 i potas. Jest też bardzo bogata w przeciwutleniacze i związki roślinne, które mają pozytywny wpływ na kondycję serca. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego wspaniałego owocu!

    Truskawka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: żyzna, lekka, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:  lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   V, VI

    Truskawka – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL:32
    BIAŁKO:0,67
    WĘGLOWODANY:7,68
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,001
    POTAS:0,153

    Truskawka jest nie tylko pyszna, ale także pełna witamin i składników odżywczych. Jedna filiżanka truskawek zawiera ponad 160% zalecanego dziennego spożycia witaminy C, a także manganu, błonnika i folianu. Truskawki są również dobrym źródłem antyoksydantów, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Jeśli chodzi o wartość odżywczą, truskawki są niskokaloryczne, co czyni je doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka wartościowego uzupełnienia swojej diety. 

    Truskawki dostarczają też szerokiej gamy antyoksydantów. Zawierają kwasy fenolowe, flawonoidy, flawonole, antocyjany i garbniki, które zwalczają wolne rodniki. Spośród produktów spożywczych najczęściej spotykanych na rynkach całego świata, truskawki obok granatów mają największą moc antyoksydacyjną.

    Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do spożywania dużej ilości błonnika, pamiętaj, że nadmierne spożywanie truskawek może wywołać w twoim organizmie problemy układu pokarmowego takie jak gazy, wzdęcia, rozwolnienie lub zaparcia. 

    Pochodzenie i uprawa

    Truskawka to bylina, która powstała w Europie na początku XVIII wielu ze skrzyżowania gatunków poziomek z Ameryki Południowej – chilijskiej i wirginijskiej. Sadzonki truskawek uprawia się we wszystkich krajach, w których panuje umiarkowany i chłodny klimat. 

    Zobacz też:
    Mango – dlaczego jest tak bardzo cenione?

    Aby owoce truskawki były smaczne, plantacja powinna być założona w słonecznym miejscu. Truskawki posadzone w miejscach zacienionych będą mało dorodne i kwaśne. Owoce te dobrze się czują w glebie lekkiej, bogatej w próchnicę, o odczynie lekko kwaśnym. 

    Popularnymi odmianami truskawek są: kent, christine, honeoye i truskawka ananasowa.

    Zastosowanie w kuchni

    Truskawka to bardzo smaczny i ceniony składnik w wielu kuchniach świata. Jej walory smakowe sprawiają, że jest często używana do przygotowywania deserów, napojów i drinków. Bardzo często przygotowuje się z niej mus, galaretkę, smoothie, syrop, dżem, muffiny, koktajle, jogurt, kisiel, sorbety, tiramisu, crumble i budyń z dodatkiem wanilii. Truskawki są też często podawane z bitą śmietaną i lodami. Natomiast w Polsce popularne są knedle i pierogi z truskawkami.

    Owoc ten jest także często dodawany do gofrów i tart. Truskawki wykorzystuje się również do przyozdobienia tortów. Drożdżówki z truskawkami, makaron z truskawkami i grzanki z truskawkami to kolejne sposoby na wykorzystanie tego pysznego owocu. 

    Truskawka dobrze komponuje się także z orzechami włoskimi, kozim serem, bananem i kiwi. 

    Truskawka to jeden z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jest dobrym źródłem witamin A, B, C i E, żelaza, manganu, potasu, sodu, cynku, selenu, miedzi, wapnia i fosforu. Podobnie jak malina i kwi jest zasadotwórcza, przez co bardzo dobrze odkwasza organizm. Warto też pamiętać, że regularne spożywanie tego owocu obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału oraz innych chorób układu krążenia. Gdy następnym razem będziesz szukał w sklepie zdrowej przekąski, koniecznie sięgnij po truskawki!

    Powiązane artykuły:

    • Uprawa truskawek na działce i w ogrodzie – sadzenie, pielęgnacja i owocowanie rośliny
    • Truskawki w szklarni – czy uprawa owoców w tunelu gwarantuje większy i smaczniejszy plon?
    • Poziomka – wspaniały smak i bogactwo witamin
    • Nawóz do truskawek – skład i zastosowanie. Jak i kiedy należy nawozić truskawki?
    • Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym
    Zobacz też:
    Jagoda – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

    Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

    Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Zobacz także

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    16 listopada, 2022

    Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

    16 listopada, 2022

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023
    O serwisie
    O serwisie

    Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

    Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.