Truskawka to bardzo smaczny owoc, który jest podstawowym składnikiem wielu deserów, ciast, lodów, kremów, koktajli, smoothie oraz drinków. Jakie witaminy ma truskawka? Dlaczego warto ją spożywać? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule!
Czy truskawka jest zdrowa? Tak! Jest świetnym źródłem witaminy C i manganu. Do tego zawiera witaminę B9 i potas. Jest też bardzo bogata w przeciwutleniacze i związki roślinne, które mają pozytywny wpływ na kondycję serca. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego wspaniałego owocu!
Truskawka – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, lekka, przepuszczalna |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | V, VI |
Truskawka – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 32 |
BIAŁKO: | 0,67 |
WĘGLOWODANY: | 7,68 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,001 |
POTAS: | 0,153 |
Truskawka jest nie tylko pyszna, ale także pełna witamin i składników odżywczych. Jedna filiżanka truskawek zawiera ponad 160% zalecanego dziennego spożycia witaminy C, a także manganu, błonnika i folianu. Truskawki są również dobrym źródłem antyoksydantów, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Jeśli chodzi o wartość odżywczą, truskawki są niskokaloryczne, co czyni je doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka wartościowego uzupełnienia swojej diety.
Truskawki dostarczają też szerokiej gamy antyoksydantów. Zawierają kwasy fenolowe, flawonoidy, flawonole, antocyjany i garbniki, które zwalczają wolne rodniki. Spośród produktów spożywczych najczęściej spotykanych na rynkach całego świata, truskawki obok granatów mają największą moc antyoksydacyjną.
Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do spożywania dużej ilości błonnika, pamiętaj, że nadmierne spożywanie truskawek może wywołać w twoim organizmie problemy układu pokarmowego takie jak gazy, wzdęcia, rozwolnienie lub zaparcia.
Pochodzenie i uprawa
Truskawka to bylina, która powstała w Europie na początku XVIII wielu ze skrzyżowania gatunków poziomek z Ameryki Południowej – chilijskiej i wirginijskiej. Sadzonki truskawek uprawia się we wszystkich krajach, w których panuje umiarkowany i chłodny klimat.
Aby owoce truskawki były smaczne, plantacja powinna być założona w słonecznym miejscu. Truskawki posadzone w miejscach zacienionych będą mało dorodne i kwaśne. Owoce te dobrze się czują w glebie lekkiej, bogatej w próchnicę, o odczynie lekko kwaśnym.
Popularnymi odmianami truskawek są: kent, christine, honeoye i truskawka ananasowa.
Zastosowanie w kuchni
Truskawka to bardzo smaczny i ceniony składnik w wielu kuchniach świata. Jej walory smakowe sprawiają, że jest często używana do przygotowywania deserów, napojów i drinków. Bardzo często przygotowuje się z niej mus, galaretkę, smoothie, syrop, dżem, muffiny, koktajle, jogurt, kisiel, sorbety, tiramisu, crumble i budyń z dodatkiem wanilii. Truskawki są też często podawane z bitą śmietaną i lodami. Natomiast w Polsce popularne są knedle i pierogi z truskawkami.
Owoc ten jest także często dodawany do gofrów i tart. Truskawki wykorzystuje się również do przyozdobienia tortów. Drożdżówki z truskawkami, makaron z truskawkami i grzanki z truskawkami to kolejne sposoby na wykorzystanie tego pysznego owocu.
Truskawka dobrze komponuje się także z orzechami włoskimi, kozim serem, bananem i kiwi.
Truskawka to jeden z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jest dobrym źródłem witamin A, B, C i E, żelaza, manganu, potasu, sodu, cynku, selenu, miedzi, wapnia i fosforu. Podobnie jak malina i kwi jest zasadotwórcza, przez co bardzo dobrze odkwasza organizm. Warto też pamiętać, że regularne spożywanie tego owocu obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału oraz innych chorób układu krążenia. Gdy następnym razem będziesz szukał w sklepie zdrowej przekąski, koniecznie sięgnij po truskawki!
Powiązane artykuły:
- Poziomka – wspaniały smak i bogactwo witamin
- Borówka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Truskawki w szklarni – czy uprawa owoców w tunelu gwarantuje większy i smaczniejszy plon?
- Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Melon – dlaczego jest tak bardzo ceniony?