Śliwka to owoc bardzo często wykorzystywany w kuchni. Jednak oprócz bycia wszechstronnym składnikiem kulinarnym jest również dobrym źródłem witamin i minerałów. Jakich? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule!
Śliwka to doskonałe źródło witamin A, C, E, B6 oraz K. Jest również bogata w polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Zawiera też pektyny, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i regulują proces trawienia. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym owocu!
Śliwka – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | gliniasta, piaszczysto-gliniasta,
żyzne czarnoziemy |
ODCZYN GLEBY: | zasadowy |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru |
KWITNIENIE: | III, IV, V |
Śliwka – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 46 |
BIAŁKO: | 0,7 |
WĘGLOWODANY: | 11,42 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0 |
POTAS: | 0,157 |
Śliwka to owoc pestkowy, który należy do rodziny różowatych. Śliwki występują w różnych kolorach, w tym czerwonym, niebieskim i fioletowym. Są one źródłem witamin A i C, a także błonnika pokarmowego. Zawierają również antyoksydanty, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Ponadto śliwki zawierają rodzaj cukru o nazwie sorbitol, który jest często stosowany jako naturalny słodzik. Ze względu na wysoką wartość odżywczą, stanowią one doskonały dodatek do każdej diety.
Śliwki wchodzą w skład lekarstw na zaparcia i problemy z trawieniem, ponieważ wspomagają perystaltykę jelit dzięki dużej zawartości pektyn – jednej z frakcji błonnika. Najwięcej błonnika zawierają śliwki suszone.
W śliwkach występują również składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy grupy B. Należy jednak pamiętać, że spożycie zbyt dużej ilości śliwek na raz może skutkować wzdęciami.
Pochodzenie i uprawa
Śliwa lubi klimat ciepły i wilgotny. Drzewa powinno się sadzić na słonecznych stanowiskach, które charakteryzują się podłożem umiarkowanie wilgotnym, przepuszczalnym i żyznym. Pod śliwy nie nadają się zbyt niskie stanowiska, w których mogą tworzyć się zastoiska mrozowe. Najlepiej rosną na glebach gliniastych lub piaszczysto-gliniastych.
Śliwa osiąga wysokość około 7–8 metrów a jej kwitnienie przypada na okres od marca do maja.
Chiny są największym eksporterem śliwek na świecie, dostarczając rocznie prawie 7 ton tego owocu. Drugie miejsce pod tym względem zajmuje Rumunia, natomiast na trzecim miejscu plasuje się Serbia.
Za ojczyznę śliwy uważa się Kaukaz. Natomiast najpopularniejsze odmiany tego owocu to: lepotica, bluefre, węgierka zwykła, śliwka brzoskwiniowa, lubaszka, renklod i mirabelka.
Zastosowanie w kuchni
Śliwka to owoc, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można ją spożywać na surowo, dusić lub zrobić z niej przetwory. Śliwki można również wykorzystać w daniach słonych takich jak gulasz wieprzowy.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami, kaczka z sosem śliwkowym, schab ze śliwką i morelą, knedle, bigos czy sernik ze śliwkami i kruszonką to kolejne popularne dania wykorzystujące ten cenny owoc.
Ze świeżych śliwek robi się także kompoty, nalewki, jak również dżemy i powidła. Te ostatnie pasują nie tylko do kanapek, lecz także do naleśników, racuchów oraz pieczonych mięs (schab, karkówka, pieczeń wołowa).
Śliwka jest również owocem idealnie pasującym do ciast kruchych, półkruchych, drożdżowych oraz tart.
Natomiast suszone śliwki są pysznym i bardzo aromatycznym dodatkiem do mięs, sosów pieczeniowych, farszów i kompotów z suszu. Bardzo dojrzałe śliwki możemy z kolei zaserwować w towarzystwie serów.
Śliwka stanowi bardzo cenne źródło witamin A, C, E, oraz K. Jest też bogata w polifenole, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Zawiera też pektyny, które regulują proces trawienia i korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Są w niej też witaminy z grupy B, które poprawiają samopoczucie i wpływają kojąco na nerwy. Niezależnie więc od tego, czy szukasz zdrowej przekąski, czy sposobu na dodanie dodatkowego smaku do ulubionego dania, śliwka jest świetnym wyborem!
Powiązane artykuły:
- Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
- Wiśnia – dlaczego warto ją spożywać? Za co jest ceniona?
- Poziomka – wspaniały smak i bogactwo witamin
- Figa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?