Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Śliwka – co warto o niej wiedzieć? Jakie wartości odżywcze ma ten owoc?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    śliwka

    Śliwka to owoc bardzo często wykorzystywany w kuchni. Jednak oprócz bycia wszechstronnym składnikiem kulinarnym jest również dobrym źródłem witamin i minerałów. Jakich? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Śliwka – podstawowe informacje
    2 Śliwka – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni

    Śliwka to doskonałe źródło witamin A, C, E, B6 oraz K. Jest również bogata w polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Zawiera też pektyny, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i regulują proces trawienia. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym owocu!

    Śliwka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  gliniasta, piaszczysto-gliniasta, 

    żyzne czarnoziemy 

    ODCZYN GLEBY:   zasadowy
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru
    KWITNIENIE:    III, IV, V

    Śliwka – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL: 46
    BIAŁKO: 0,7
    WĘGLOWODANY: 11,42
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0
    POTAS: 0,157

     

    Śliwka to owoc pestkowy, który należy do rodziny różowatych. Śliwki występują w różnych kolorach, w tym czerwonym, niebieskim i fioletowym. Są one źródłem witamin A i C, a także błonnika pokarmowego. Zawierają również antyoksydanty, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Ponadto śliwki zawierają rodzaj cukru o nazwie sorbitol, który jest często stosowany jako naturalny słodzik. Ze względu na wysoką wartość odżywczą, stanowią one doskonały dodatek do każdej diety.

    Śliwki wchodzą w skład lekarstw na zaparcia i problemy z trawieniem, ponieważ wspomagają perystaltykę jelit dzięki dużej zawartości pektyn – jednej z frakcji błonnika. Najwięcej błonnika zawierają śliwki suszone.

    W śliwkach występują również składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy grupy B. Należy jednak pamiętać, że spożycie zbyt dużej ilości śliwek na raz może skutkować wzdęciami.

    Pochodzenie i uprawa

    Śliwa lubi klimat ciepły i wilgotny. Drzewa powinno się sadzić na słonecznych stanowiskach, które charakteryzują się podłożem umiarkowanie wilgotnym, przepuszczalnym i żyznym. Pod śliwy nie nadają się zbyt niskie stanowiska, w których mogą tworzyć się zastoiska mrozowe. Najlepiej rosną na glebach gliniastych lub piaszczysto-gliniastych.

    Zobacz też:
    Pigwa – co warto o niej wiedzieć? Czy warto ją spożywać?

    Śliwa osiąga wysokość około 7–8 metrów a jej kwitnienie przypada na okres od marca do maja. 

    Chiny są największym eksporterem śliwek na świecie, dostarczając rocznie prawie 7 ton tego owocu. Drugie miejsce pod tym względem zajmuje Rumunia, natomiast na trzecim miejscu plasuje się Serbia.

    Za ojczyznę śliwy uważa się Kaukaz. Natomiast najpopularniejsze odmiany tego owocu to: lepotica, bluefre, węgierka zwykła, śliwka brzoskwiniowa, lubaszka, renklod i mirabelka.

    Zastosowanie w kuchni

    Śliwka to owoc, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można ją spożywać na surowo, dusić lub zrobić z niej przetwory. Śliwki można również wykorzystać w daniach słonych takich jak gulasz wieprzowy.

    Ciasto czekoladowe ze śliwkami, kaczka z sosem śliwkowym, schab ze śliwką i morelą, knedle, bigos czy sernik ze śliwkami i kruszonką to kolejne popularne dania wykorzystujące ten cenny owoc.

    Ze świeżych śliwek robi się także kompoty, nalewki, jak również dżemy i powidła. Te ostatnie pasują nie tylko do kanapek, lecz także do naleśników, racuchów oraz pieczonych mięs (schab, karkówka, pieczeń wołowa). 

    Śliwka jest również owocem idealnie pasującym do ciast kruchych, półkruchych, drożdżowych oraz tart.

    Natomiast suszone śliwki są pysznym i bardzo aromatycznym dodatkiem do mięs, sosów pieczeniowych, farszów i kompotów z suszu. Bardzo dojrzałe śliwki możemy z kolei zaserwować w towarzystwie serów.

    Śliwka stanowi bardzo cenne źródło witamin A, C, E, oraz K. Jest też bogata w polifenole, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Zawiera też pektyny, które regulują proces trawienia i korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Są w niej też witaminy z grupy B, które poprawiają samopoczucie i wpływają kojąco na nerwy. Niezależnie więc od tego, czy szukasz zdrowej przekąski, czy sposobu na dodanie dodatkowego smaku do ulubionego dania, śliwka jest świetnym wyborem!

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.