Rabarbar ma wiele wartości odżywczych. Stanowi cenne źródło witamin A, C i E oraz dużej ilości potasu i fosforu. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? W jaki sposób można go wykorzystać w kuchni? Wyjaśniamy w artykule!
Rabarbar pomaga przy problemach ze wzdęciami i wspomaga proces trawienny. Jest polecany kobietom przechodzącym menopauzę, ponieważ pomaga złagodzić jej skutki uboczne. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się kolejnych ciekawych faktów na temat rabarbaru!
Rabarbar – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, próchnicza |
ODCZYN GLEBY: | od lekko kwaśnego do obojętnego |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne, półcieniste |
KWITNIENIE: | V |
Rabarbar – jakie ma wartości odżywcze?
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 21 |
BIAŁKO: | 0,9 |
WĘGLOWODANY: | 4,54 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,004 |
POTAS: | 0,288 |
Rabarbar to rodzaj rośliny, która jest często wykorzystywana w ciastach i innych deserach. Ma kwaskowaty, cierpki smak, dzięki czemu stanowi doskonałe uzupełnienie słodkich nadzień. Rabarbar to jednak coś więcej niż tylko składnik kulinarny – ma on również wiele wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem błonnika. Pomaga w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego, a nawet może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu.
Ponadto rabarbar jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Oprócz tego zawiera związek o nazwie kwas szczawiowy, który ma właściwości przeciwskurczowe. Dlatego następnym razem, gdy będziesz szukać zdrowego składnika do swojego przepisu, koniecznie weź pod uwagę rabarbar!
Rabarbar – składnik, który warto mieć w kuchni
Rabarbar to cierpkie warzywo, które można wykorzystać w plackach, dżemach i różnych deserach. Choć z technicznego punktu widzenia jest to warzywo, ze względu na swoją słodycz jest zwykle traktowany jako owoc.
Jest też bardzo łatwy w uprawie, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla początkujących ogrodników. Zbierając rabarbar, należy wybierać łodygi, które są jasnoczerwone i kruche. Unikaj łodyg zwiędniętych lub z brązowymi plamami.
Po zebraniu rabarbaru należy go przygotować przed wykorzystaniem w przepisach. Najpierw należy odciąć liście i wyrzucić je. Następnie należy dokładnie opłukać łodygi i pokroić je na małe kawałki. Jeśli w przepisie jest mowa o cukrze, należy go dodać dla zniwelowania cierpkiego smaku. Rabarbar jest teraz gotowy do wykorzystania w wielu pysznych przepisach!
Rabarbar – najpopularniejsze odmiany
Istnieje wiele różnych odmian rabarbaru, ale do najpopularniejszych należą Victoria, timperley early i stockbridge arrow. Victoria to najbardziej rozpowszechniona odmiana rabarbaru, charakteryzująca się głęboko czerwonymi łodygami. Timperley early to odmiana wczesnosezonowa, którą często wykorzystuje się do produkcji dżemów i galaretek. Stockbridge arrow to odmiana późna, o jasnozielonych łodygach i cierpkim smaku. Niezależnie od tego, jaką odmianę rabarbaru wybierzesz, z pewnością doda on pysznego smaku wielu potrawom.
Skąd pochodzi rabarbar?
Rabarbar pochodzi z Chin, gdzie uprawia się go od ponad 2000 lat. Do Europy wprowadzono go na początku XIX wieku. Bardzo szybko zyskał dużą popularność dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi. W Polsce pojawił się dopiero w XIX wieku. Obecnie rabarbar uprawia się w wielu częściach świata i jest on pożywnym składnikiem placków, dżemów i innych słodkości.
Kiedy sadzić rabarbar?
Wiosna to najlepszy czas na sadzenie rabarbaru. Preferuje on chłodną pogodę i najlepiej rośnie w pełnym słońcu. Toleruje jednak także częściowe zacienienie. Idealny czas na sadzenie rabarbaru to okres wiosenny, gdy tylko można uprawiać ziemię. Korzenie rabarbaru są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury, dlatego przed sadzeniem należy poczekać, aż gleba się ogrzeje. Zbyt wczesne sadzenie może spowodować gnicie korzeni, natomiast zbyt późne może spowodować, że rośliny nie przetrwają zimy. Wybierając miejsce pod uprawę, należy pamiętać, aby było to miejsce o dobrze zdrenowanej glebie.
Sadzenie rabarbaru jest stosunkowo łatwym procesem. Należy jednak zachować ostrożność przy obchodzeniu się z korzeniami i sadzić je na odpowiedniej głębokości (2–3 cm). Jeśli zastosujesz się do tych prostych wskazówek, nie powinieneś mieć problemów z wyhodowaniem zdrowych roślin.
Choć najczęściej kojarzy się go z plackami i kruszonką, rabarbaru można używać także do dżemów, chutney (gęsty sos używany w kuchni indyjskiej), a nawet koktajli. Wykorzystuje się go również do produkcji kosmetyków. Gdy następnym razem będziesz w sklepie, kup kilka sztuk rabarbaru. Na pewno ci się odwdzięczy wyjątkowym smakiem i bogactwem wartości odżywczych!
Powiązane artykuły:
- Rabarbar – uprawa rzewienia z sadzonki i nasion
- Rabarbar – jak siać i hodować
- Papryka – bogactwo smaków, kolorów i witamin
- Łubin wąskolistny – jak uprawia się tę roślinę na nasiona?
- Ciecierzyca – za co jest ceniona?