Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?
    Owoce

    Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    pożeczka

    Porzeczka to owoc, z którego przygotowuje się pożywny kisiel, orzeźwiający chłodnik lub pudding. Owoc ten doskonale sprawdza się także w różnych wypiekach. Jakie ma wartości odżywcze? W jaki sposób jego spożywanie może wspomóc nasz organizm? Odpowiadamy!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Porzeczka – podstawowe informacje
    2 Porzeczka – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni i nie tylko

     

    Porzeczka jest nieco niedocenianym owocem, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogata w witaminę C, która wspiera odporność. Zawiera również żelazo, które pomaga zapobiegać anemii oraz wapń, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat porzeczki!

    Porzeczka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: próchnicza, żyzna, piaszczysto-gliniasta
    ODCZYN GLEBY:  lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:   IV, V

    Porzeczka – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:56
    BIAŁKO:13,8
    WĘGLOWODANY:1,4
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,001
    POTAS:0,275

    Porzeczka to mały, cierpki owoc, który jest często używany w dżemach i galaretkach. Choć czasem uważa się je za rodzaj jagody, to w rzeczywistości porzeczki są gatunkiem winogron. Istnieją trzy główne rodzaje porzeczek – czerwone, czarne i białe.

    Porzeczki są dobrym źródłem witamin A i C, a także potasu i żelaza. Zawierają również przeciwutleniacze. Wykazano też, że mają właściwości przeciwzapalne. 

    Rdzenni Amerykanie od wieków używali porzeczek do celów leczniczych, a badania naukowe dowodzą, że rzeczywiście zawierają one związki, które mogą zapobiegać poważnym schorzeniom i leczyć dolegliwości, na które już się cierpi.

    Zawarte w porzeczkach antocyjany mogą pomóc w pobudzeniu układu odpornościowego, pozwalając organizmowi skuteczniej walczyć z infekcjami i wirusami. Porzeczki są też bogate w kwas tłuszczowy omega-6. Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne porzeczek zapobiega przewlekłym schorzeniom nerek. Chronią też układ wydalniczy przed stanami zapalnymi i infekcjami. Pomagają równie hamować powstawanie kamieni nerkowych.

    Zobacz też:
    Zbiory winogron – kiedy najlepiej je rozpocząć?

    Pochodzenie i uprawa

    Porzeczki pochodzą z różnych obszarów Europy i Azji, choć obecnie uprawiane są głównie w Europie. Pochodzą z terenów górskich, gdzie rosną w miejscach kamienistych, wśród chwastów. Wydaje się, że porzeczka była uprawiana po raz pierwszy przed 1600 rokiem w Holandii, Danii i innych krajach nadbałtyckich. Krzewy trafiły do osad w Ameryce na początku XVII wieku. 

    Porzeczki preferują stanowiska słoneczne i półcieniste, jednak więcej owoców uzyskasz, jeśli roślina jest uprawiana w pełnym słońcu. Rośliny należy rozstawiać w odległości co najmniej 1 metra.

    Porzeczki czerwone najsilniej owocują na pędach, które mają od 2 do 3 lat, natomiast porzeczki czarne na pędach jednorocznych. Starsze pędy, które nie wytwarzają dużych ilości owoców, należy z czasem usuwać.

    Porzeczki powinno się sadzić na stanowiskach osłoniętych od silnych wiatrów. Krzewy są tolerancyjne względem podłoża – należy jedynie unikać gleb wapiennych i ciężkich. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie porzeczek jest ich podlewanie – powinno być regularne w trakcie upalnych dni i suszy.

    Zastosowanie w kuchni i nie tylko

    Porzeczka to owoc, który lubi wiele osób. Można ją jeść na surowo lub używać do produkcji ciast, dżemów i innych przetworów. Porzeczka jest również popularnym składnikiem wielu koktajli i ponczów. Jest często używana w kuchni holenderskiej i francuskiej. Stanowi składnik podpłomyków, tart i innych wypieków, a także jest używana do sosów, lodów, galaretek i koktajli. Porzeczka jest też często używana do produkcji cukierków.

    Oprócz zastosowań kulinarnych ma też wiele innych zastosowań. Może być np. używana jako naturalny barwnik spożywczy i składnik pastylek na ból gardła.

    Porzeczka zawiera wiele witamin i mikroelementów. Jest bogata w witaminę A, witaminy B1, B2, B5, B6 oraz witaminę E. W jej składzie znajdują się także składniki mineralne takie jak miedź, potas, wapń, żelazo, magnez oraz fosfor. Jest również źródłem antyoksydantów. Wykazano, że porzeczki mają właściwości przeciwzapalne. Mogą być pomocne w leczeniu różnych schorzeń, w tym zapalenia stawów i podagry.

    Zobacz też:
    Poziomka – wspaniały smak i bogactwo witamin

    Powiązane artykuły:

    • Najczęstsza choroba porzeczki czerwonej, a także atakujące ją szkodniki – rodzaje, zapobieganie, leczenie
    • Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
    • Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
    • Jakie choroby porzeczek zagrażają twojej uprawie? Poznaj najczęstsze szkodniki porzeczki czarnej i czerwonej oraz sposoby ich zwalczania
    • Nawożenie porzeczek. Kiedy i jakie nawozy stosować w uprawie porzeczki czarnej, czerwonej i białej? Program nawożenia

    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

    Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

    Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Zobacz także

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    16 listopada, 2022

    Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

    16 listopada, 2022

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023
    O serwisie
    O serwisie

    Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

    Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.