Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    pożeczka

    Porzeczka to owoc, z którego przygotowuje się pożywny kisiel, orzeźwiający chłodnik lub pudding. Owoc ten doskonale sprawdza się także w różnych wypiekach. Jakie ma wartości odżywcze? W jaki sposób jego spożywanie może wspomóc nasz organizm? Odpowiadamy!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Porzeczka – podstawowe informacje
    2 Porzeczka – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni i nie tylko

     

    Porzeczka jest nieco niedocenianym owocem, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogata w witaminę C, która wspiera odporność. Zawiera również żelazo, które pomaga zapobiegać anemii oraz wapń, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat porzeczki!

    Porzeczka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  próchnicza, żyzna, piaszczysto-gliniasta
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:    IV, V

    Porzeczka – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 56
    BIAŁKO: 13,8
    WĘGLOWODANY: 1,4
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,001
    POTAS: 0,275

    Porzeczka to mały, cierpki owoc, który jest często używany w dżemach i galaretkach. Choć czasem uważa się je za rodzaj jagody, to w rzeczywistości porzeczki są gatunkiem winogron. Istnieją trzy główne rodzaje porzeczek – czerwone, czarne i białe.

    Porzeczki są dobrym źródłem witamin A i C, a także potasu i żelaza. Zawierają również przeciwutleniacze. Wykazano też, że mają właściwości przeciwzapalne. 

    Rdzenni Amerykanie od wieków używali porzeczek do celów leczniczych, a badania naukowe dowodzą, że rzeczywiście zawierają one związki, które mogą zapobiegać poważnym schorzeniom i leczyć dolegliwości, na które już się cierpi.

    Zawarte w porzeczkach antocyjany mogą pomóc w pobudzeniu układu odpornościowego, pozwalając organizmowi skuteczniej walczyć z infekcjami i wirusami. Porzeczki są też bogate w kwas tłuszczowy omega-6. Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne porzeczek zapobiega przewlekłym schorzeniom nerek. Chronią też układ wydalniczy przed stanami zapalnymi i infekcjami. Pomagają równie hamować powstawanie kamieni nerkowych.

    Zobacz też:
    Zbiory winogron – kiedy najlepiej je rozpocząć?

    Pochodzenie i uprawa

    Porzeczki pochodzą z różnych obszarów Europy i Azji, choć obecnie uprawiane są głównie w Europie. Pochodzą z terenów górskich, gdzie rosną w miejscach kamienistych, wśród chwastów. Wydaje się, że porzeczka była uprawiana po raz pierwszy przed 1600 rokiem w Holandii, Danii i innych krajach nadbałtyckich. Krzewy trafiły do osad w Ameryce na początku XVII wieku. 

    Porzeczki preferują stanowiska słoneczne i półcieniste, jednak więcej owoców uzyskasz, jeśli roślina jest uprawiana w pełnym słońcu. Rośliny należy rozstawiać w odległości co najmniej 1 metra.

    Porzeczki czerwone najsilniej owocują na pędach, które mają od 2 do 3 lat, natomiast porzeczki czarne na pędach jednorocznych. Starsze pędy, które nie wytwarzają dużych ilości owoców, należy z czasem usuwać.

    Porzeczki powinno się sadzić na stanowiskach osłoniętych od silnych wiatrów. Krzewy są tolerancyjne względem podłoża – należy jedynie unikać gleb wapiennych i ciężkich. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie porzeczek jest ich podlewanie – powinno być regularne w trakcie upalnych dni i suszy.

    Zastosowanie w kuchni i nie tylko

    Porzeczka to owoc, który lubi wiele osób. Można ją jeść na surowo lub używać do produkcji ciast, dżemów i innych przetworów. Porzeczka jest również popularnym składnikiem wielu koktajli i ponczów. Jest często używana w kuchni holenderskiej i francuskiej. Stanowi składnik podpłomyków, tart i innych wypieków, a także jest używana do sosów, lodów, galaretek i koktajli. Porzeczka jest też często używana do produkcji cukierków.

    Oprócz zastosowań kulinarnych ma też wiele innych zastosowań. Może być np. używana jako naturalny barwnik spożywczy i składnik pastylek na ból gardła.

    Porzeczka zawiera wiele witamin i mikroelementów. Jest bogata w witaminę A, witaminy B1, B2, B5, B6 oraz witaminę E. W jej składzie znajdują się także składniki mineralne takie jak miedź, potas, wapń, żelazo, magnez oraz fosfor. Jest również źródłem antyoksydantów. Wykazano, że porzeczki mają właściwości przeciwzapalne. Mogą być pomocne w leczeniu różnych schorzeń, w tym zapalenia stawów i podagry.

    Archiwum: lipiec 2022
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.