Porzeczka to owoc, z którego przygotowuje się pożywny kisiel, orzeźwiający chłodnik lub pudding. Owoc ten doskonale sprawdza się także w różnych wypiekach. Jakie ma wartości odżywcze? W jaki sposób jego spożywanie może wspomóc nasz organizm? Odpowiadamy!
Porzeczka jest nieco niedocenianym owocem, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogata w witaminę C, która wspiera odporność. Zawiera również żelazo, które pomaga zapobiegać anemii oraz wapń, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat porzeczki!
Porzeczka – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | próchnicza, żyzna, piaszczysto-gliniasta |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne, półcieniste |
KWITNIENIE: | IV, V |
Porzeczka – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 56 |
BIAŁKO: | 13,8 |
WĘGLOWODANY: | 1,4 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,001 |
POTAS: | 0,275 |
Porzeczka to mały, cierpki owoc, który jest często używany w dżemach i galaretkach. Choć czasem uważa się je za rodzaj jagody, to w rzeczywistości porzeczki są gatunkiem winogron. Istnieją trzy główne rodzaje porzeczek – czerwone, czarne i białe.
Porzeczki są dobrym źródłem witamin A i C, a także potasu i żelaza. Zawierają również przeciwutleniacze. Wykazano też, że mają właściwości przeciwzapalne.
Rdzenni Amerykanie od wieków używali porzeczek do celów leczniczych, a badania naukowe dowodzą, że rzeczywiście zawierają one związki, które mogą zapobiegać poważnym schorzeniom i leczyć dolegliwości, na które już się cierpi.
Zawarte w porzeczkach antocyjany mogą pomóc w pobudzeniu układu odpornościowego, pozwalając organizmowi skuteczniej walczyć z infekcjami i wirusami. Porzeczki są też bogate w kwas tłuszczowy omega-6. Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne porzeczek zapobiega przewlekłym schorzeniom nerek. Chronią też układ wydalniczy przed stanami zapalnymi i infekcjami. Pomagają równie hamować powstawanie kamieni nerkowych.
Pochodzenie i uprawa
Porzeczki pochodzą z różnych obszarów Europy i Azji, choć obecnie uprawiane są głównie w Europie. Pochodzą z terenów górskich, gdzie rosną w miejscach kamienistych, wśród chwastów. Wydaje się, że porzeczka była uprawiana po raz pierwszy przed 1600 rokiem w Holandii, Danii i innych krajach nadbałtyckich. Krzewy trafiły do osad w Ameryce na początku XVII wieku.
Porzeczki preferują stanowiska słoneczne i półcieniste, jednak więcej owoców uzyskasz, jeśli roślina jest uprawiana w pełnym słońcu. Rośliny należy rozstawiać w odległości co najmniej 1 metra.
Porzeczki czerwone najsilniej owocują na pędach, które mają od 2 do 3 lat, natomiast porzeczki czarne na pędach jednorocznych. Starsze pędy, które nie wytwarzają dużych ilości owoców, należy z czasem usuwać.
Porzeczki powinno się sadzić na stanowiskach osłoniętych od silnych wiatrów. Krzewy są tolerancyjne względem podłoża – należy jedynie unikać gleb wapiennych i ciężkich. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie porzeczek jest ich podlewanie – powinno być regularne w trakcie upalnych dni i suszy.
Zastosowanie w kuchni i nie tylko
Porzeczka to owoc, który lubi wiele osób. Można ją jeść na surowo lub używać do produkcji ciast, dżemów i innych przetworów. Porzeczka jest również popularnym składnikiem wielu koktajli i ponczów. Jest często używana w kuchni holenderskiej i francuskiej. Stanowi składnik podpłomyków, tart i innych wypieków, a także jest używana do sosów, lodów, galaretek i koktajli. Porzeczka jest też często używana do produkcji cukierków.
Oprócz zastosowań kulinarnych ma też wiele innych zastosowań. Może być np. używana jako naturalny barwnik spożywczy i składnik pastylek na ból gardła.
Porzeczka zawiera wiele witamin i mikroelementów. Jest bogata w witaminę A, witaminy B1, B2, B5, B6 oraz witaminę E. W jej składzie znajdują się także składniki mineralne takie jak miedź, potas, wapń, żelazo, magnez oraz fosfor. Jest również źródłem antyoksydantów. Wykazano, że porzeczki mają właściwości przeciwzapalne. Mogą być pomocne w leczeniu różnych schorzeń, w tym zapalenia stawów i podagry.
Powiązane artykuły:
- Najczęstsza choroba porzeczki czerwonej, a także atakujące ją szkodniki – rodzaje, zapobieganie, leczenie
- Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
- Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
- Rolnik rozdaje porzeczkę… za darmo. Cena w skupie to jakiś żart!
- Jakie choroby porzeczek zagrażają twojej uprawie? Poznaj najczęstsze szkodniki porzeczki czarnej i czerwonej oraz sposoby ich zwalczania