AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Uprawa

    Uprawa pora – jakie warunki są niezbędne? Wszystko, co warto wiedzieć o tym warzywie

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski23 grudnia, 2021Brak komentarzy4 minut czytania
    por uprawa

    Por jest znany przede wszystkim jako źródło żelaza, dlatego poleca się go szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Ma również działanie bakteriobójcze, więc wspiera działanie układu odpornościowego. Z tego powodu syrop z pora jest często stosowanym środkiem na przeziębienie, zwłaszcza na kaszel ze względu na działanie wykrztuśne. Oprócz tego już w ludowej medycynie były znane przeciwzapalne właściwości warzywa, ponieważ liście lub papkę z korzenia nakładało się jako ulga w artretyzmie i reumatyzmie. Kolejnym prozdrowotnym działaniem jest odkażanie ran, więc pokrojone warzywo może przyspieszyć proces gojenia się skaleczeń. Sprawdź, jak uprawiać to warzywo!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Jakie odmiany pora można hodować?
    2 Jakie wymagania glebowe ma por?
    3 Przygotowanie do wysiewu i rozsadzania pora
    4 Jak powinien wyglądać zbiór pora?
    5 Czy por wymaga nawożenia? Co należy do niego stosować?
    6 Na jakie szkodniki i choroby narażony jest por?

    Jakie odmiany pora można hodować?

    Parafrazując znany cytat, jaki por jest, każdy widzi. Czy wiesz jednak, że istnieją różne odmiany, które nieco się różnią? Naszym zdaniem najlepsze odmiany pora, które warto hodować to:

    • Haksa – nadaje się przede wszystkim do przetwarzania, choć może być też spożywana na surowo. Jest ona średnio wczesna, a w ziemi może zostawać nawet do końca listopada (w zależności od temperatury). W sadzeniu jako rozsady owocuje obficiej niż z siewu bezpośredniego;
    • Forrest – cechuje się jeszcze większą odpornością na mróz i można ją zbierać późną jesienią. W smaku jest wyjątkowo aromatyczny i ma charakterystyczne mięsiste i ciemnozielone liście;
    • Tango – nadaje się do zbierania jesiennego, a dojrzewa powoli, bo około 200 dni. Łodyga jest gruba i dosyć długa (rośnie do około 25 centymetrów), a warzywo nadaje się do wszechstronnego użytku);
    • Arkansas – odmianę tę można zimować w polu, ponieważ ma sztywną łodygę z charakterystycznymi, lekko niebieskawymi liśćmi. Po przetrwaniu zimy na polu można ją zbierać na wiosnę.
    Zobacz też:
    Gorczyca – uprawa, pielęgnacja, zbiór

    Jakie wymagania glebowe ma por?

    Por nie jest wymagający jeśli chodzi o glebę. Odczyn powinien wynosić między 5,8 a 6,5 pH, więc jest nieco kwasowy. Potrzebuje za to bardzo dużo wody, więc ziemia powinna być przede wszystkim często podlewana. Dosyć charakterystyczny jest system korzeniowy rośliny – jest on silny, choć korzenie są umieszczone bardzo płytko. Pojedyncze odnogi dochodzą do głębszych partii ziemi, sięgając do głębokości 90 centymetrów, ale regułą jest zazwyczaj płytkie osadzenie. Oprócz tego korzystnym zabiegiem poprawiającym warunki uprawy jest głęboszowanie (głęboka uprawa) i uprzednie spulchnienie gleby, aby była ona bardziej żyzna.

    Przygotowanie do wysiewu i rozsadzania pora

    Nasiona pora wysiewa zazwyczaj na wiosnę i wówczas kładzie się je pod osłony. W kwietniu zaś nasiona można zasiać bezpośrednio do gruntu. Pierwszy rodzaj zasiewania cechuje się zazwyczaj większymi plonami, więc jest preferowany przez wielu hodowców. Odległość między poszczególnymi rzędami powinna wynosić mniej więcej 30 centymetrów a pomiędzy poszczególnymi roślinami przynajmniej 10 centymetrów. Rośliny będą wówczas najlepiej kiełkować. Rozstawa następuje po okresie od 8 do 16 tygodni, więc przypada na maj, czerwiec bądź lipiec. Łodyga sadzonki powinna mieć średnicę przynajmniej jednocentymetrową. Młodsze rośliny zazwyczaj przyjmują się gorzej, więc warto nieco poczekać.

    Jak powinien wyglądać zbiór pora?

    Zbieranie porów powinno następować późną jesienią, ponieważ wtedy są one dojrzałe. Niektóre odmiany nadają się ponadto do zimowania, aczkolwiek nie można ich pozostawić samym w sobie. Podczas największych przymrozków rośliny okrywa się bowiem agrowłókniną. Jeśli już decydujesz się na wykopanie roślin, pamiętaj, aby robić to ostrożnie. Wyrywanie bez uprzedniego podważenia widłami może się bowiem skończyć uszkodzeniem korzenia. Po wyjęciu rośliny z ziemi należy przyciąć korzenie, a także usunąć liście, które pożółkły. Po wyjęciu warzywo nadaje się bezpośrednio do spożywania, choć może ono długo leżeć bez zepsucia się.

    Zobacz też:
    Trójpolówka przy uprawach – dlaczego warto ją wprowadzić?

    Czy por wymaga nawożenia? Co należy do niego stosować?

    Nawozy organiczne sprawują się w przypadku porów najlepiej, zwłaszcza te rok lub dwa lata po oborniku. Warto stosować ten rodzaj wspomagacza, jednak należy tutaj uważać na poziom wilgotności podłoża. W przypadku zbyt suchej gleby nawóz może jednak nie przyjąć się najlepiej. Dobrze działa ponadto nawożenie azotem. Jedną porcję dodaje się do ziemi przed siewem, zaś druga dawka powinna zostać wysypana wtedy, gdy roślina zaczyna okres silnego wzrostu. Zaczyna się on mniej więcej 2 miesiące po wysiewie.

    Na jakie szkodniki i choroby narażony jest por?

    Por może cierpieć na fytoftorozę pora, czyli chorobę atakującą liście pokrywające się zasychającymi plamami. Infekcja rozwija się na terenach, gdzie zalega woda. Spotyka się także rdzę pora, która zaczyna się od niewielkich żółtych plam, szybko rozchodzących się na resztę rośliny przybierając czarny kolor. Jeśli chodzi o szkodniki, to hodowcom daje się we znaki wyciorniastek tytonowiec, który poprzez naloty pokrywa rośliny białawymi plamami. Również miniarka porówka uszkadza liście, spijając z rośliny sok. Najlepszymi środkami zaradczymi są dobrze dobrane opryski.

    Uprawa pora nie jest zbyt skomplikowana, a samo warzywo jest smaczne i zdrowe. Warto zatem rozważyć zasadzenie go w domowym ogródku.



    Powiązane artykuły:
    • Brukiew – co warto wiedzieć o tym warzywie?
    • Kiedy siać sałatę w szklarni – porady i ważne informacje o hodowli nowalijki!
    • Choroby pora atakują uprawy – zwalczanie rdzy pora oraz innych chorób i szkodników. Uprawa i pielęgnacja pora
    • Dynia Hokkaido Uchiki Kuri – uprawa dyni, wymagania, pielęgnacja roślin z rodziny dyniowatych
    • Rzodkiewka – najważniejsze informacje o warzywie
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Strona WWW

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Dopłaty bezpośrednie 2023 – terminy składania wniosków przez rolników oraz zasady ich przyjmowania

    Susza 2023 – jak wygląda w Polsce? Czy rolnicy mają się czego obawiać? Jakie rośliny są na nią najbardziej narażone?

    Jakie dopłaty dla rolników możesz uzyskać w 2023 roku?

    Zwrot za materiał siewny 2023 – ile wynosi? Jakie są szanse na wzrost stawki zwrotu?

    Dotacje dla rolników – 2023 rok to szansa na duże wsparcie dla rolników. Wnioski, nabór i możliwości dofinansowania

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

    Skomentuj artykuł Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.