Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Warzywa»Pomidor – co warto o nim wiedzieć?
    Warzywa

    Pomidor – co warto o nim wiedzieć?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski27 lipca, 2022Brak komentarzy4 minut czytania
    pomidor

    Pomidor jest ważnym składnikiem każdej diety odchudzającej. Zawiera dużo wody i mało kalorii. Jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. W naszym artykule znajdziesz najważniejsze informacje na temat tego warzywa!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Pomidor – podstawowe informacje
    2 Pomidor – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Pomidor – wszechstronny składnik w twojej kuchni
    4 Pomidor – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi pomidor?
    6 Kiedy sadzić pomidory?

    Pomidor jest bazą wielu dań i produktów, bez których ciężko się obejść. Używa się go między innymi do zupy pomidorowej, sosu do pizzy, czy chociażby keczupu. W sklepach można kupić pomidory żółte, czerwone i zielone. Im bardziej dojrzałe pomidory, tym intensywniejszy mają zapach. Dlaczego warto stosować pomidora w codziennej diecie? 

    Pomidor – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: żyzna, kompostowa, przepuszczalna, 

    bogata w azot

    ODCZYN GLEBY:  lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO: słoneczne
    KWITNIENIE:   VII, VIII

    Pomidor – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:18
    BIAŁKO:0,88
    WĘGLOWODANY:3,92
    CHOLESTEROL:
    SÓD:0,005
    POTAS:0,237

    Pomidor to wszechstronne i bardzo popularne warzywo, uwielbiane na całym świecie. Świetnie nadaje się do sałatek i sosów. Zawiera wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. 

    Pomidory są doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga wzmocnić odporność i zachować zdrowy wygląd skóry. Są również dobrym źródłem likopenu, który powiązano z obniżonym ryzykiem chorób serca i nowotworów. Ponadto pomidory są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, co sprawia, że są doskonałym rozwiązaniem dla osób dbających o wagę. Spożywanie pomidorów na surowo, po ugotowaniu lub jako składnik innego dania to pożywny i pyszny sposób na poprawę zdrowia.

    Pomidor – wszechstronny składnik w twojej kuchni

    Pomidory są jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie i można je przyrządzać na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy chcesz przyrządzić prosty sos pomidorowy, czy bardziej złożone danie, musisz pamiętać o kilku rzeczach podczas pracy z tym wszechstronnym składnikiem. 

    Zobacz też:
    Karczoch – wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

    Wybierając pomidory, szukaj takich, które są jasnoczerwone i jędrne w dotyku. Jeśli są zbyt dojrzałe, będą miękkie i trudne w obróbce. Po wybraniu pomidorów nadszedł czas na przygotowanie ich do gotowania. Pierwszym krokiem jest usunięcie szypułki i wszelkich liści. W zależności od przepisu musisz zdecydować, czy pozostawiasz wnętrze pomidora, czy je usuwasz. Jeśli trzeba się go pozbyć, należy przekroić pomidora na pół i za pomocą łyżki wydłubać z niego nasiona i miąższ. Gdy pomidory są już pozbawione nasion i gotowe do spożycia, możesz zacząć je przyrządzać według przepisu.

    Niezależnie od tego, czy je pieczesz, smażysz, czy po prostu dodajesz do sałatki, pomidory są pysznym i łatwym sposobem na wzbogacenie smaku każdego dania. Można je również kupić w postaci koncentratu i przecierów. Warto też pamiętać, aby nie przechowywać świeżych pomidorów w lodówce, gdyż niskie temperatury sprawiają, że tracą one jędrność i smak.

    Pomidor – najpopularniejsze odmiany

    Miłośnicy pomidorów mają do wyboru wiele różnych odmian tego warzywa. Do najpopularniejszych należą pomidory beefsteak, cherry i roma. Pomidory beefsteak są duże i mięsiste, dzięki czemu idealnie nadają się do krojenia w plastry i podawania na kanapkach lub w hamburgerach. Pomidory cherry są małe i słodkie, idealne na przekąskę lub jako dodatek do sałatek. Pomidory roma są gładkie i gruszkowate, a ich mięsista konsystencja sprawia, że są idealne do sosów i zup. Niezależnie od tego, jakie są twoje preferencje, z pewnością znajdziesz odmianę pomidorów, która przypadnie ci do gustu. 

    Skąd pochodzi pomidor?

    Pomidor to bogate w składniki odżywcze warzywo, które jest popularne na całym świecie. Uważa się, że pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a pierwsze uprawy prowadzili Aztekowie i Inkowie. Słowo „pomidor” pochodzi od słowa „tomatl” z języka nahuatl, które oznacza „wybrzuszony owoc”. 

    Do Europy pomidory trafiły w XVI wieku i szybko stały się podstawą kuchni włoskiej. Obecnie pomidory uprawia się na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy i wykorzystuje się je do wielu różnych potraw – od pizzy i makaronów po sałatki i zupy. 

    Zobacz też:
    Rzepa – najważniejsze informacje o warzywie

    Kiedy sadzić pomidory?

    Rośliny pomidora potrzebują ciepłej pogody, aby dobrze się rozwijać, dlatego ważne jest, aby przed wysadzeniem ich na zewnątrz poczekać, aż minie ryzyko przymrozków. W większości regionów kraju oznacza to, że należy poczekać do późnej wiosny lub wczesnego lata. Jeśli jednak mieszkasz w klimacie o długim okresie wegetacji, możesz mieć przewagę, sadząc pomidory wczesną wiosną. 

    Sezon na pomidory można także wydłużyć, sadząc odmiany dojrzewające w różnym czasie. Na przykład odmiany wcześnie dojrzewające można sadzić wiosną, a późno dojrzewające – latem. 

    Pomidor jest nieodłącznym składnikiem wielu popularnych dań. Stanowi cenny i smaczny dodatek do sałatek, spaghetti, czy fasolki po bretońsku. Jego słodki i delikatny miąższ często stosuje się do sosów i przecierów. Pomidory doskonale smakują również same. Niezależnie od tego, jakie rodzaje pomidorów wybieramy, warto by były to warzywa pochodzące z lokalnej uprawy!

    Powiązane artykuły:

    • Nawożenie pomidorów – jak odpowiednio nawozić pomidory? Jaki nawóz sprawdzi się najlepiej? Czy uprawa pomidorów jest wymagająca?
    • Uprawa pomidorów w szklarni przydomowej i tunelach foliowych – sadzenie, wymagania i zbiory
    • Plamy na liściach pomidorów w szklarni – co oznaczają?
    • Najczęstsze choroby pomidorów i ich zwalczanie. Jak sprawić, by każdy pomidor był idealny?
    • Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w szklarni? 3 najlepsze metody!

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

      Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

      Kukurydza – kiedy przypada zbiór? Najważniejsze informacje

      Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

      Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

      Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie

      Sadzenie czosnku – termin sadzenia i uprawa. Co warto wiedzieć?

      Rzodkiew zwyczajna: prosta w uprawie, niezastąpiona w surówkach i do kanapek. Czy rzodkiewkę w ogóle trzeba nawozić?

      Podkreśl smak sałatki orzechową nutą! Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać?

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.