Close Menu
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Owoce

    Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 Mins Read
    pomarańcza

    Pomarańcza dzięki swoim walorom smakowym znalazła szerokie zastosowanie w kulinariach. Spożywa się ją na surowo, a także w postaci soków, koktajli, konfitur i galaretek. Jakie wartości odżywcze ma ten owoc? Wyjaśniamy w artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Pomarańcza – podstawowe informacje
    2 Pomarańcza – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni

     

    Pomarańcza jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera także błonnik, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i obniżyć wysoki poziom cholesterolu, co zapobiega chorobom układu krążenia. Pomarańcza zawiera około 55 miligramów wapnia, czyli 6% dziennego zapotrzebowania. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego popularnego owocu!

    Pomarańcza – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  próchnicza, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba wilgotna
    STANOWISKO:  jasne, słoneczne
    KWITNIENIE:    od początku lata do jesieni

    Pomarańcza – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 47
    BIAŁKO: 0,94
    WĘGLOWODANY: 11,75
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0
    POTAS: 0,181

     

    Pomarańcza stanowi cenne źródło witaminy C i folianów. Jej spożywanie dostarcza też organizmowi takich składników odżywczych jak wapń, potas i witamina B1. Jest też dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, pozytywnie wpływają na kondycję włosów i przyspieszają ich wzrost. 

    Pomarańcze zawierają również witaminę B12 i witaminę E, które dodatkowo pomagają w naprawie uszkodzonych mieszków włosowych. Owoce te mogą też zwiększyć ilość melatoniny w organizmie o około 47 procent, ale to nie jedyny powód, dla którego powinieneś je jeść. Jedna pomarańcza dostarcza ponad 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jest ona również dobrym źródłem potasu. Wartość odżywcza pomarańczy może się różnić w zależności od jej rodzaju i sposobu przygotowania.

    Oprócz tego, że są dobrym źródłem niezbędnych składników odżywczych, pomarańcze są także niskokaloryczne i niskotłuszczowe. To sprawia, że są idealną przekąską dla osób chcących schudnąć lub utrzymać zdrową wagę.

    Zobacz też:
    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Wybierając pomarańczę, należy szukać takiej, która jest ciężka jak na swój rozmiar i ma cienką, pomarańczową skórkę. Miąższ powinien być jędrny i soczysty, bez pestek i brązowych plam. Pomarańcze należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Można je spożywać na surowo, wyciskać z nich sok lub wykorzystywać w wielu przepisach kulinarnych.

    Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie owoców cytrusowych obfitujących w witaminę C, może okazać się bardzo niekorzystne dla żołądka. Jeśli spożywasz zbyt wiele pomarańczy każdego dnia, możesz doświadczyć efektów ubocznych takich jak biegunka, wymioty, nudności, zgaga i wzdęcia.

    Pochodzenie i uprawa

    Najwcześniejsza wzmianka o tym owocu pojawiła się w literaturze chińskiej w 314 r. p.n.e. Uważa się, że pomarańcze pochodzą z tropikalnych regionów Azji, zwłaszcza z Archipelagu Malajskiego. 

    Obecnie pomarańcze uprawia się w subtropikalnej i tropikalnej Ameryce, północnych i wschodnich krajach śródziemnomorskich, Australii i Południowej Afryce.

    Sady pomarańczowe są zazwyczaj sadzone na stosunkowo głębokich glebach, gdzie jest dobry drenaż. Drzewka pomarańczowe są zwykle zapuszczane na podkładkach wyhodowanych z nasion wybranych drzew. 

    Do najpopularniejszych odmian pomarańczy należą: lane late, valencia, naveline, tarocco, sanguinello i moro.

    Zastosowanie w kuchni

    Pomarańcze są wykorzystywane do robienia sałatek, deserów, lodów, sorbetów i niektórych dań wytrawnych. Używa się ich również jako dekoracji. Można wykorzystać ich sok, miąższ, jak również skórkę (np. kandyzowana skórka pomarańczy jest często dodawana do słodkich wypieków). 

    Owoc jest także często dodawany do różnych sosów, dressingów, naparów i koktajli. 

     

    Pomarańcza to pyszny i orzeźwiający owoc, który koniecznie powinien pojawić się w codziennej diecie. Spożywanie pomarańczy wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia skórę, pomaga utrzymywać odpowiedni poziom ciśnienia, obniża poziom cholesterolu i pomaga w przyswajaniu żelaza. Gdy będziesz następnym razem w sklepie, koniecznie wrzuć do koszyka kilka sztuk tego wspaniałego owocu. W końcu jest on nieocenionym sojusznikiem w walce z wieloma problemami zdrowotnymi!

    Zobacz też:
    Czereśnia. Co musisz wiedzieć o jej sadzeniu i uprawie, by rosła zdrowo i rodziła pyszne owoce w sezonie?

     

    Archiwum: lipiec 2022
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę

    Odmiany jabłoni — przegląd

    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

    Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.