Najpopularniejsze artykuły

    Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

    31 stycznia, 2023

    Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

    13 stycznia, 2023

    Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

    7 stycznia, 2023

    Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

    3 stycznia, 2023

    Fotowoltaika dla rolnika – jak szukać oszczędności w gospodarstwie rolnym?

    23 grudnia, 2022
    AgropediaAgropedia
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Porady
    AgropediaAgropedia
    Agropedia»Uprawa»Owoce»Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym
    Owoce

    Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 lipca, 2022Brak komentarzy3 minut czytania
    pomarańcza

    Pomarańcza dzięki swoim walorom smakowym znalazła szerokie zastosowanie w kulinariach. Spożywa się ją na surowo, a także w postaci soków, koktajli, konfitur i galaretek. Jakie wartości odżywcze ma ten owoc? Wyjaśniamy w artykule!

    Filtracja oleju
    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Pomarańcza – podstawowe informacje
    2 Pomarańcza – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni

     

    Pomarańcza jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera także błonnik, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i obniżyć wysoki poziom cholesterolu, co zapobiega chorobom układu krążenia. Pomarańcza zawiera około 55 miligramów wapnia, czyli 6% dziennego zapotrzebowania. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego popularnego owocu!

    Pomarańcza – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY: próchnicza, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:  lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:   gleba wilgotna
    STANOWISKO: jasne, słoneczne
    KWITNIENIE:   od początku lata do jesieni

    Pomarańcza – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL:47
    BIAŁKO:0,94
    WĘGLOWODANY:11,75
    CHOLESTEROL:
    SÓD:
    POTAS:0,181

     

    Pomarańcza stanowi cenne źródło witaminy C i folianów. Jej spożywanie dostarcza też organizmowi takich składników odżywczych jak wapń, potas i witamina B1. Jest też dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, pozytywnie wpływają na kondycję włosów i przyspieszają ich wzrost. 

    Pomarańcze zawierają również witaminę B12 i witaminę E, które dodatkowo pomagają w naprawie uszkodzonych mieszków włosowych. Owoce te mogą też zwiększyć ilość melatoniny w organizmie o około 47 procent, ale to nie jedyny powód, dla którego powinieneś je jeść. Jedna pomarańcza dostarcza ponad 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jest ona również dobrym źródłem potasu. Wartość odżywcza pomarańczy może się różnić w zależności od jej rodzaju i sposobu przygotowania.

    Oprócz tego, że są dobrym źródłem niezbędnych składników odżywczych, pomarańcze są także niskokaloryczne i niskotłuszczowe. To sprawia, że są idealną przekąską dla osób chcących schudnąć lub utrzymać zdrową wagę.

    Zobacz też:
    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Wybierając pomarańczę, należy szukać takiej, która jest ciężka jak na swój rozmiar i ma cienką, pomarańczową skórkę. Miąższ powinien być jędrny i soczysty, bez pestek i brązowych plam. Pomarańcze należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Można je spożywać na surowo, wyciskać z nich sok lub wykorzystywać w wielu przepisach kulinarnych.

    Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie owoców cytrusowych obfitujących w witaminę C, może okazać się bardzo niekorzystne dla żołądka. Jeśli spożywasz zbyt wiele pomarańczy każdego dnia, możesz doświadczyć efektów ubocznych takich jak biegunka, wymioty, nudności, zgaga i wzdęcia.

    Pochodzenie i uprawa

    Najwcześniejsza wzmianka o tym owocu pojawiła się w literaturze chińskiej w 314 r. p.n.e. Uważa się, że pomarańcze pochodzą z tropikalnych regionów Azji, zwłaszcza z Archipelagu Malajskiego. 

    Obecnie pomarańcze uprawia się w subtropikalnej i tropikalnej Ameryce, północnych i wschodnich krajach śródziemnomorskich, Australii i Południowej Afryce.

    Sady pomarańczowe są zazwyczaj sadzone na stosunkowo głębokich glebach, gdzie jest dobry drenaż. Drzewka pomarańczowe są zwykle zapuszczane na podkładkach wyhodowanych z nasion wybranych drzew. 

    Do najpopularniejszych odmian pomarańczy należą: lane late, valencia, naveline, tarocco, sanguinello i moro.

    Zastosowanie w kuchni

    Pomarańcze są wykorzystywane do robienia sałatek, deserów, lodów, sorbetów i niektórych dań wytrawnych. Używa się ich również jako dekoracji. Można wykorzystać ich sok, miąższ, jak również skórkę (np. kandyzowana skórka pomarańczy jest często dodawana do słodkich wypieków). 

    Owoc jest także często dodawany do różnych sosów, dressingów, naparów i koktajli. 

     

    Pomarańcza to pyszny i orzeźwiający owoc, który koniecznie powinien pojawić się w codziennej diecie. Spożywanie pomarańczy wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia skórę, pomaga utrzymywać odpowiedni poziom ciśnienia, obniża poziom cholesterolu i pomaga w przyswajaniu żelaza. Gdy będziesz następnym razem w sklepie, koniecznie wrzuć do koszyka kilka sztuk tego wspaniałego owocu. W końcu jest on nieocenionym sojusznikiem w walce z wieloma problemami zdrowotnymi!

    Zobacz też:
    Tarnina – czym się charakteryzuje? W jaki sposób jej spożywanie może wspomóc zdrowie?

     

    Powiązane artykuły:

    • Melon – dlaczego jest tak bardzo ceniony?
    • Nektarynka – bomba witaminowa, która powinna się znaleźć w twojej diecie
    • Truskawka – pyszny i bardzo wartościowy owoc
    • Grejpfrut – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Kumkwat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

      Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

      Zobacz także

      Odmiany jabłoni — przegląd

      Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

      Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba

      Malina moroszka (rubus chamaemorus) – co warto o niej wiedzieć?

      Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

      Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni

      Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc

      Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

      Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach

      Skomentuj artykuł Cancel Reply

      Zobacz także

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

      16 listopada, 2022

      Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?

      16 listopada, 2022

      Czy warto kupować oryginalne części do Ursusa C-360?

      31 stycznia, 2023

      Najczęściej zadawane pytania o herbicydy totalne

      13 stycznia, 2023

      Cena pszenicy – 2023 rokiem rekordowych cen zbóż. Skąd wysoka cena skupu i jakie są prognozy na resztę roku?

      7 stycznia, 2023

      Części zamienne do maszyn ciągników rolniczych. Czym się różnią od oryginalnych?

      3 stycznia, 2023
      O serwisie
      O serwisie

      Twoje źródło wiedzy z branży rolniczej.

      Copyright © 2021 Contentation sp. z o.o.

      Kontakt

      Redakcja

      Regulamin

      Polityka prywatności

      Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc, aby anulować.